< >
🐇 TIPS: Bli med i påskekonkurransen min - vinn snop og flaxlodd
Annonse:

7 sparetips til badet - slik sparer du riktig

7 sparetips til badet - slik sparer du riktig Skal du spare der du kan, er det viktig å feie for egen dør, dvs. spare i huset eller leiligheten din. Til og med på badet er det mulig å spare, det vet du sikkert godt selv. Hvilke sparetips anbefales for badet?

På badet dreier det meste seg om vann, strøm og rengjøringsprodukter – enten det er snakk om til din egen kropp eller til armatur, dusj, badekar og andre overflater.

Sparetips 1: Bli bevisst på bruken av varmtvann

Varmtvannet kan fort bli en energisluker. Det koster å varme opp vannet. Det som føles deilig på kroppen, kan fort stjele unødige kroner fra lommeboka di. De fleste av oss har vel etter hvert fått vannmåler, så både selve bruksmengden og ikke minst oppvarmingen av vannet kan fort sluke penger fra deg.

La meg ta et eksempel fra vårt eget bad. Vi har fortsatt et badekar, for det ville vi gjerne ha da ungene var små. I dag er det kun dusjing som gjelder, noe som i seg selv sparer mye penger sammenlignet med å bade i tide og utide. Hvis du da ikke er så gjerrig at hele familien bruker det samme badevannet til å bade i – slik jeg har sett på TV-serien med litt i overkant gjerrige amerikanere.

Gjør det til en sport å dusje kortest mulig – med litt trening klarer selv de mest dusjglade tenåringene i huset å begrense seg. Hvorfor ikke gjøre det hele til en konkurranse – med en premie for dem som virkelig får dusjet kjapt?

I tillegg behøver man jo ikke dusje med skikkelig varmt vann, men nei – jeg mener ikke at alle bør dusje i kaldt vann (selv om det er deilig om sommeren hvis vi har varme dager).

Ei heller behøver man egentlig å dusje hver eneste dag – kanskje du eller andre i familien klarer å våkne på en annen måte enn å dusje seg våken. En god tekopp gjør susen, tenker jeg! Hudeksperter anbefaler uansett ikke at vi dusjer til stadighet, det bryter ned det naturlige fettlaget på kroppen vår.

Misforstå meg rett, jeg anbefaler ikke den gode, gamle badedagen på lørdager og ellers ingenting i mellom. Men det kan være greit å redusere litt på dusjingen, kanskje?

Når det gjelder håndvask, trenger du forresten ikke varmt vann. Kald og kort håndvask er faktisk like bra som varm og lang, ifølge forskere.

Lar du vannet renne i vasken mens du pusser tennene eller barberer deg? Det er vel strengt tatt ikke nødvendig. Husk igjen at det er summen av de mange små tiltakene som bidrar til besparelser, ikke tenk at «det spiller vel minimal rolle» eller «jeg har lest at man bare sparer noen få kroner…».

Sparetips 2: Installer sparedusj

For en del år tilbake var det mange som installerte sparedusj, ikke minst for å redusere varmtvannsforbruket. Mange tenker at det ikke er noen vits, fordi de ikke føler at en sparedusj faktisk sparer noe som helst.

Selvsagt kan du også spare varmtvann og vannmengde med et vanlig dusjhode, men da kreves det en høyere bevissthet rundt dusjingen.

Dersom du ikke vil ha en sparedusj, kan det være et godt alternativ å begynne med intervalldusjing. Det betyr at man blir våt, skrur av dusjen, såper seg inn, skyller av såpen osv.

Ifølge utregninger fra Enova kan man faktisk spare flere hundre kroner – avhengig av hvor mange man er i husholdningen – på å installere en sparedusj.

Sparetips 3: Spar vannmengde i toalettet

Moderne toaletter bruker mindre vann enn gamle, og mange har en knapp som utløser mindre vannmengde – kjekt når man bare har tisset litt. Det kan jo være at den knappen kan brukes oftere enn den for det andre, veit du?

Har du forresten sjekket at det er kaldt vann i toalettet? Det er ikke lenge siden jeg hørte om et nytt hus hvor familien etter en stund fant ut at det var varmt vann i toalettet fordi det hadde skjedd en feilkobling – og slikt vil man jo ikke akkurat ha, eller?

Visste du forresten at jeg for noen år tilbake samlet regnvann ute og brukte det til å skylle ned i do? Det var ikke særlig populært i familien, så jeg la fra meg det trikset, for å si det sånn. Men kanskje du ikke har noen å krangle med om det hjemme hos deg?

Sparetips 4: Skift til LED-pærer

Dette gjelder selvsagt ikke bare for badet, men for hele huset. Etter hvert som pærene går (jeg skifter ikke før de tar kvelden, altså!), bør du skifte til LED. Sparepotensialet summerer seg kjapt til flere hundre kroner i året – hele huset sett under ett.

Sparetips 5: Unngå rengjøringsprodukter spesiallaget for badet

Har du blitt vant til å kjøpe baderomsspray og diverse rengjøringsprodukter som skal gjøre susen på badet og i dusjen? Det er nok mer et veloverveid markedstriks fra produsentene som har fått disse produktene ut til oss forbrukere.

Du behøver ikke all verdens rengjøringssprayer for å fjerne kalkavsetninger i dusj og badekar. Det beste middelet mot kalkflekker er eddik- og sitronsyre.

Du kan gjerne lage en blanding av eddik og litt zalo som er perfekt for å fjerne kalk fra kjøkken, bad, armaturer og slikt.

Sparetips 6: Enkel dusjsåpe til både kropp og håndvask

Dersom du har fulgt meg i flere år, så vet du at jeg kjøper dusjsåpe på kanner når jeg får kjøpt dem relativt billig. Jeg heller innholdet over i små beholdere som plasseres der hvor vi vasker hendene og i dusjen. 

Greit, du er kanskje vant til å kjøpe et spesielt merke og har problemer med å takle noe annet. Men dersom du ikke begynner å klø bare ved tanken på å bytte, kan du jo i alle fall prøve å kjøpe et billigmerke – et av de såkalte egenproduktene til Rema, Coop eller First Price.

Sparetips 7: Senk varmen littegrann

Har du det godt og varmt på badet, kanskje med gulvvarme og varmeovn i tillegg? Kanskje du kan venne deg til en litt lavere temperatur, bruk heller matter på gulvet hvis du synes det fort blir fotkaldt. Hver grad du takler mindre, er penger spart, veit du.

Foto: Dreamstime

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:
Leter du etter noe spesifikt innen gjerrigknarkens blogg?