I gamle dager var brus og annet mineralvann en luksusartikkel som bare de rikeste hadde råd til å kjøpe. Før 2. verdenskrig drakk hver nordmann mindre enn én liter mineralvann i året. I dag er det over 50 liter per nordmann. Har du selv prøvd å finne ut hvor mye du drikker i løpet av et år? Da kan du jo samtidig forsøke å finne ut hvor mye penger det går med til å kjøpe brusen.
Vi vet jo alle at brus ikke er særlig sunt, ei heller alle de sukkerfrie variantene som finnes. Men vi hadde jo ikke vært mennesker om vi ikke ville unnet oss utskeielser i ny og ne – hos noen er det bare litt ofte og kanskje litt for mye?
Greit, en gjerrigknark med topp disiplin og total kontroll over lommeboka drikker vann fra springen, og ferdigsnakka liksom. Du vet jo likeså godt som jeg at vann er den beste og billigste tørstedrikken som finnes. Dermed er selvsagt vann den første måten å spare bruspenger på. Litt av en overraskelse, ikke sant?
Begrens forbruket av brus i familien
Hvis du ikke kan eller vil slutte helt å drikke brus, bør du i alle fall prøve å halvere forbruket. Husk at man ikke drikker mer brus enn man har på lager – så er du fælt sugen på brus, bør du kanskje unngå å handle slikt før du absolutt trenger det. F.eks. på fredager eller lørdager dersom helgekosen din er avhengig av brus.
Hva med å inngå avtale med de andre du bor sammen med om at dere bare drikker brus på lørdager? Dersom dere er flere om å kutte ned på brusforbruket, blir det også enklere.
Kjøp brus når det er på tilbud
Salg på brus varierer mye, særlig etter som hva slags høytid man er i nærheten av. Det blir ofte salg før jul, påske, 17. mai, men også innimellom ser man antydninger til litt priskrig på søt drikke. Dersom du klarer å begrense drikke selv om du har en del i hus, lønner det seg å kjøpe brus på tilbud. Men vinningen går fort opp i spinningen dersom du kaster deg over brusen hvis du har flere flasker klar.
Uansett, det kan være vanskelig å vite hva som egentlig er tilbudspriser på brus i Norge. Går du inn i dagligvareforretning, møter du som oftest glorete tilbudsplakater som får hjernen din til å tro at dette er supert tilbud. Ta deg tid, sjekk alle drikkevarene og ta gjerne turen innom flere butikker før du bestemmer deg.
Unngå å kjøpe små brusflasker
Mindre flasker er som oftest dyrere omregnet til literpris, så de bør du unngå å kjøpe. Som oftest er det smartest å holde seg til de store flaskene, i alle fall dersom man er flere i husholdningen som drikker brus.
Men er du alene og ikke drikker all verdens, så må du vurdere hva som er best.
Kjøp billige egenmerker istedenfor merkevarene
Mange går i den troen at billigbrusen smaker fælt sammenlignet med merkevaren, det synes ikke jeg i alle fall. Men det er klart man venner seg til en smak og det elsker jo brusfabrikanter og da særlig Coca-Cola og Pepsi med sine colaprodukter. Men det går an å venne seg til billigbrus også, og da sparer du kjapt kroner. Prøv deg gjennom alle billigvariantene og se hva som faller i smak – før du dømmer.
Husk også at dersom du har små barn i familien så er det lite trolig at de er like merkebevisste som det du er, så dem kan du enkelt få til å drikke billigbrus. I verste fall får du gjøre som jeg gjorde da ungene mine var mindre – fyll billigbrus over i originalflaskene rett før servering. Det er nesten synd å se hvor mye en flaske og en etikett betyr for noen.
Bruk kullsyremaskin istedenfor å kjøpe brus og mineralvann
Du sparer store pengesummer dersom du enten finner frem den gamle Sodastream-maskinen eller kjøper en ny – de koster ikke mange hundrelappene. Med billige gasspatroner fra Jula eller andre blir bobledrikken ikke særlig dyr heller.
Jeg foretrekker bobler i vannet mitt, men jeg bruker aldri smakstilsetninger bortsett fra en skive sitron eller noe slikt. Det kan jo være verdt et forsøk for deg som prøver å spare mest mulig på brusinnkjøpet. Colasmaken skal ikke være så verst, har jeg hørt!
Ta turen til Sverige for å hamstre
Bor du slik til at det lønner seg å ta turen til Sverige for å hamstre matvarer, er det selvsagt så absolutt lønnsomt å kjøpe brus der. Igjen så er det viktig at man ikke gjør brusdrikking til en daglig greie bare fordi man har brett på brett lagret i garasjen eller i boden. Husk forresten på å ta vare på alle brusboksene for panting neste gang du tar turen til Sverige.
Kjøp brus på nett fra Sverige eller Tyskland
Hvis du bor slik til at det ikke er lønnsomt å ta turen til utlandet for å hamstre matvarer, kan du enkelt kjøpe brus billig via internett. Så lenge våre politikere opprettholder 350-kronersgrensen, er det en enkel sak å bruke nettbutikker som Swecandy, Yoolando, Maxgodis og XLgodis og unngå å betale i dyre dommer for å importere brusbrett.
Særlig Yoolando og Maxgodis kniver for tiden om å ha den billigste brusen – så her er det bare å prøve seg frem. Jeg har selv nylig bestilt brus fra Swecandy for å teste, og det tok faktisk under en uke fra bestilling til levering. Tommel opp!