< >
🐇 TIPS: Bli med i påskekonkurransen min - vinn snop og flaxlodd
Annonse:

Ta disse 8 grepene for å bedre økonomien din i 2024

Ta disse 8 grepene for å bedre økonomien din i 2024 Mange opplever for første gang økonomiske nedgangstider, og da kan det være ekstra vanskelig å gjøre de riktige tingene for å bedre økonomien. Jeg anbefaler deg å gjøre følgende grep nå for å spare mest mulig i det nye året:

Grep 1: Sjekk forsikringene dine – mye å spare på å sammenligne

Har du kanskje en pussig tro på at dine avtaler innen forsikring og bank er de beste som finnes på jord? Da bør du tro om igjen.

Det lønner seg fort å sammenligne priser på forsikringene du har, og selvsagt sjekke om de du har er riktig for deg. Kanskje bilen din etter hvert har blitt så gammel at det ikke lenger lønner seg å ha fullkasko – vær trygg på at forsikringsselskapet ditt ikke kommer til å fortelle deg det…

Har du aldri gått gjennom forsikringer og lån, er det en kjekk rettesnor å gjøre det i alle fall en gang i året. Gjerne nå med en gang.

Enten kan du kontakte forsikringsselskapet ditt og prute med, eller så kan du benytte deg av tjenester som innhenter tilbud på forsikringer for deg:

Grep 2: Ikke stol på at banken din gir deg de beste vilkårene på lån

Tenker du at det er for mye styr og lite å hente på å sammenligne bankenes utlånsrenter? Da tar du sannsynligvis feil. De beste kundene for banken er de kundene som ikke gjør noe som helst.

Særlig boliglånet utgjør den største faste utgiften i husholdningsøkonomien, og du kan spare mye penger på å betale minst mulig i renter og gebyrer.

Finn derfor ut hvilken effektiv rente du betaler på boliglånet og også hvordan kredittscoren din er. Alle norske banker er pålagt å kredittsjekke deg før du får lån. De bedømmer deg basert på dine kredittdata, uten at du aner hvilket grunnlag banken gjør dette på. Tjenester som f.eks. uScore viser deg den informasjonen.

Kontakt så flere mulige banker og be om et tilbud for ditt eksisterende lån. Dernest kan du enten flytte boliglånet til en ny bank eller bruke informasjonen du har fått fra andre til å prute med din nåværende bank. Mange banker vil gi deg et godt tilbud slik at du ikke skifter!

Dersom du har dyre lån, f.eks. forbrukslån eller kredittkortgjeld, vil det forresten nesten alltid lønne seg å refinansiere. Refinansiering betyr at du erstatter et eller flere eksisterende lån med bedre betingelser. På den måten blir du kvitt dyre smålån.

Grep 3: Bytt strømleverandør – altfor mange har dårlige avtaler som koster unødig mye

Prisene på strøm svinger heftig og utgjør i dag en mye større del av utgiftene dine enn tidligere. Da er det viktig å betale minst mulig.

Et av de enkleste grepene du kan ta for å spare penger i det nye året er faktisk å bytte strømleverandør. Den nye tilbyderen gjør byttejobben for deg. Det vanskelige er i tilfelle å finne den riktige som er billig over lang tid – slik at du ikke behøver å skifte ofte.

Her er noen gode alternativer for deg som vil ha en best mulig strømavtale:

Klarkraft - lavt månedsgebyr, lavt påslag, ingen bindingstid eller forskuddsbetaling.

Å Strøm (tidl. LOS) / COOP - løpende 1% bonus på forbruk

NorgesEnergi - 400 CashPoints som velkomstgave

Grep 4: Senk strømbruken din så godt det lar seg gjøre

Du er kanskje for lengst blitt vant til å spare strøm der du kan, men det er likevel på sin plass med litt repetisjon. Det er de gode vanene som hjelper deg til å få en lavere strømregning – selvsagt i tillegg til å velge en gunstig strømtilbyder.

Det viktigste strømsparetipset er å senke innetemperaturen – selvsagt innenfor rimelighetens grenser. – Tjue er bra for hue, pleier jeg å si. For hver grad du senker innetemperaturen, sparer du ca. 5% av kostnadene. Et godt triks er forresten å senke temperaturen over en lengre periode (altså justere nedover over et lengre tidsrom – f.eks. 1 grad per måned), gjerne i kombinasjon med andre triks som å kle på seg litt mer enn du er vant til. Genser og tøfler fremfor t-skjorte og underbukse, liksom.

Uansett om du har vannmåler eller ikke, så er det en god vane å bruke minst mulig vann. Oppvarming av vann koster strøm, så enkelt er det. Du misliker det kanskje, men å dusje sjeldnere og kjappere er et effektivt strømsparetips.

Andre energieffektiviseringstiltak kan være dyre å gjennomføre, men av de billigere tiltakene du kan se på er å redusere antall rom du varmer opp, tette lister for å unngå trekk og kjøre vaskemaskin når strømmen er rimeligst.

Grep 5: Vurder å skifte mobilabonnement

De dyre mobiltilbyderne Telenor og Telia har en markedsandel på 60-70%, noe som tilsier at svært mange kan spare gode penger ved å bytte til et rimeligere mobilabonnement fra en av utfordrerne. Og ja, det finnes flere – både for dem som vil ha Telenor-dekning eller Telia-dekning.

Moralen er enkel: Er det lenge siden du har byttet eller «fornyet» abonnementet ditt, gjør det nå. Du betaler sannsynligvis for mye!

Er dere flere i familien som har mobiltelefon (sjansen er vel stor for det?), bør du uansett sjekke om et familieabonnement kan være smart.

Ta en titt på min sammenligningsside for mobilabonnementer, men du kan også sjekke ut disse tilbyderne direkte:

Grep 6: Bruk mindre penger på mat og dagligvarer

Dersom du ønsker å gi minst mulig av dine penger til matbaronene, er det noen gode vaner du bør sette i gang med:

  • Få oversikt over hva du har tilgjengelig i kjøleskap, fryseboks og spiskammers

  • Planlegge innkjøp ved å sjekke tilbudsavisene og skrive handleliste

  • Handle sjeldnere, f.eks. kun en gang i uka

  • Sjekk datohyllen og vær på utkikk etter datovarer

  • Kjøpe billige egenmerker fremfor dyre merkevarer

  • Sjekk kilo- og literpris og sammenlign produkter, test gjerne andre produkter enn de du er vant til

Når du er på handleturen, er det viktig at du holder deg til handlelisten din, selvsagt med unntak av eventuelle nyttige utskeielser i datohylla. Klarer du å unngå impulskjøp, sparer du også penger.

Har du forresten lagt merke til at du ofte går gjennom brus- og godteriavdelingen på vei til kassen? Der er fristelsene ekstra store, og det er derfor et godt sparetips å finne veien til kassen som går utenom fristelsesavdelingene.

Når du kommer til kassen, bør du huske på å være medlem i kundeklubbene til de forskjellige matkjedene. Det spiller egentlig ingen rolle hvorvidt du handler mye eller lite i de forskjellige kjedene – vær medlem i alle. Sørg for at du er medlem i Trumf (inkl. Joker Glad og Kiwi Pluss), Coop og Æ til Rema 1000. Det sparer deg fort for mer penger enn du skulle tro.

Grep 7: Ikke oppsøk kiosker og bensinstasjoner

Det er lenge siden jeg sist var innom en kiosk eller bensinstasjon, rett og slett fordi de har sensasjonelt høye priser på alt.

Klarer du å holde deg unna disse, blir det fort ekstra kroner i kassa. Dersom du absolutt må ha noe snacks eller drikke tilgjengelig i bilen, kan du kanskje heller ta med noe hjemmefra eller stoppe ved en vanlig matbutikk hvor prisene ikke er helt hinsides?

Grep 8: Ikke kjøp mer enn du trenger

Det er vel egentlig det viktigste grepet du kan ta for å spare – nemlig å tenke over hva du faktisk har behov for.

Enten det gjelder klær, møbler, sminke, mat, ny mobil eller TV, så kan du kanskje klare deg uten å kjøpe nytt i tide og utide. Må den neste «koseturen» bli inne på et kjøpesenter – eller kan du heller klare deg med en tur i skogen?

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune: