Det enkle er ofte det beste - minimalisme i hverdagen
I flere år har jeg hatt et mål om å kvitte meg med unødvendige ting og tang - rett og slett vurdere hva og hvor mye som trengs for å ha et greit liv. Vi alle har lett for å havne i fella der mye vil ha mer. Vi kjøper for mye, eier for mye og sløser bort for mye tid. Kanskje vi heller burde prioritere andre ting i livet?Du har kanskje hørt om begrepet minimalisme eller simple living? Kanskje du tror dette bare er noe for dem som vil være hippe, moderne og følge internasjonale trender a la japaneren Fumio Sasaki som skrev boken «Farvel, ting»?
Men det er selvsagt fint mulig å innta en pragmatisk og norsk vinkling på begrepet minimalisme og det å eie mindre og prioritere andre ting i livet. Mange kaller seg minimalister fordi de vil vise motstand mot en konsumorientert livsstil, mens andre gjør det på grunn av personlig smak eller økonomi – iflg. Wikipedia.
Hver gang du rydder på loftet eller i kjelleren for å selge unødige ting på Finn eller gi bort til et loppemarked eller velger å gå forbi butikken der du kunne ha kjøpt noe «bare fordi» det er på salg, gjør du egentlig et godt grep for å unngå å drukne i ting. DET er for meg minimalisme på norsk.
Den samme minimalismen gjennomfører du enkelt på kjøkkenet når du blir flinkere til å lage gode og varierte middagsretter av få basisvarer, så slipper du en hylle med all verdens krydder og ingredienser som du svært sjelden bruker eller trenger eller et kjøleskap som er så stappfullt at du ikke ser skogen for bare trær.
La meg komme med 7 kjappe tips til hva du kan gjøre for å gjøre hverdagen bedre og attpåtil være snill med miljø og lommebok.
Tips 1: Færre klær og mer plass i skapet
Seks svarte dongeribukser, 25 par sokker og 14 t-skjorter – men folk flest har uansett bare noen få yndlingsklær som brukes. I tillegg har mange av oss en masse klær som som ikke passer lenger eller som du ikke liker å bruke lenger. Kanskje du har så mye i skapet at du blir rent stresset, hva i alle dager skal du kle på deg?
Kanskje det er på tide å rydde ut alt av unødige klær, så kanskje du opplever litt mindre stress om morgenen? Selg unna eller gi bort det du ikke har bruk for selv.
Tips 2: Spis mindre søtsaker, nyt mer
Dersom du hadde ført husholdningsregnskap, ville du kanskje sett at du kjøper ganske så mye søtsaker, alt fra sjokolade, kjeks til potetgull og sånt. Strengt tatt er vel det en unødvendig utgift på husholdningsbudsjett, ikke sant?
Sukker er akkurat som rusmidler; vanedannende i det lange løp. Er du blitt vant til å spise litt sjokolade hver dag, er det enkelt å ta litt mer enn man egentlig skulle også. Etter hvert dreier det seg kanskje ikke lenger om nytelsen av noe søtt, men faktisk å stille sulten. Da er man på farlige veier – for mye godis koster penger, er usunt og gjør ikke akkurat lykkeligere, i særdeleshet når man tar steget på vekta. Det der vet jeg alt om, dessverre.
Bytt ut godisen med sunnere alternativer, så vil du etter hvert merke at det går an å kose seg med frukt, nøtter og slikt også. Like greit å stryke godisen fra neste handleliste, kanskje? Det du ikke har i hus, kan du jo heller ikke spise.
Tips 3: La bilen stå – mer bevegelse istedenfor
De fleste av oss sitter altfor mye. Jeg har lest et sted at folk tilbringer 7-8 timer hver dag i sittende posisjon, det er neppe godt for ryggen og sjelen attpåtil.
Den enkleste måten å lure mer bevegelse inn i hverdagen og samtidig spare penger og miljø er å bruke bilen mindre. Finn frem sykkelen, sparken eller ta beina fatt. Selvsagt finnes det utallige unnskyldninger for å hoppe inn i bilen, men du skal være sterkere enn som så.
Tips 4: Spis mindre kjøtt, heller mer grønt
Det finnes en rekke grunn for hvorfor man bør begrense kjøttspisingen, men ingen ønsker å ta gleden ved et godt måltid fra noen som helst. Men kanskje du og din familie kan bli litt mer bevisst på å bruke mer grønnsaker i maten. Det er bra for både helsa og miljøet, ingen forlanger at du skal bli fullblods vegetarianer eller veganer.
Tips 5: Handle mindre og få mer tid
Når jeg tenker på alle folkene som strømmer til kjøpesentrene, ikke minst før jul og andre helligdager, husker jeg selv at jeg ikke var annerledes for en del år tilbake. I dag er handlelisten mitt mantra. Jeg handler matvarer en gang i uken og samler opp andre gjøremål slik at jeg ikke bruker unødig med tid i andre forretninger. Vindusshopping og hyllevandring interesserer meg ikke lenger, og det merker også lommeboka.
Tips 6: Mindre skjerm – mer avslapping
Husker du hvor mye vi så på tv i gamle dager? Nå har vi byttet ut tv-skjermen med PC, nettbrett eller mobiltelefon. En masse tid går mer eller mindre til spille og jeg tviler på om kroppen vår setter pris på det.
Særlig hvis du har en jobb hvor du tilbringer mye tid foran en skjerm, kan det være smart å gjøre noe helt annet når du ikke er på jobb – bruke naturen, lese en bok eller aktivisere deg sammen med andre i familien.
Tips 7: Eie mindre, leve mer
Når man kommer opp i årene slik som jeg, har jeg inntrykk av at mange måler lykken i hus, hytte, bil, båt og slikt. Men etter hvert tror jeg at jo mer vi eier og karrer til oss, jo flere plikter og mer stress legger vi opp til. Jeg bor i en typisk hyttekommune – og på fredager og søndager anbefaler jeg ingen å sykle eller gå tur langs hovedveien her hos oss. Da er nemlig hyttefolket i farta – fredager rasekjører de for å komme kjappest mulig til hytta for å slappe av, og søndager rasekjører de for å komme kjappest mulig hjem for å stå klar til en ny uke etter å ha ladet batteriene…. Paradoks i mine øyne.
Det enkle er ofte det beste – og hver og en av oss må finne den beste veien til lykke. Det er jo heller ikke slik at alle tips må følges til punkt og prikke for at du skal ha det best mulig. Et lite steg i den riktige retningen er jo bra det også!
Foto: Dreamstime