Økende forbruksgjeld blant unge: - Må få større fokus i skolen
De unges forbrukslån stiger kraftig. Nå advarer ekspertene. - Vi kan ikke gamble på at de unge kan nok om egen økonomi, sier privatøkonom i Sparebanken Sør, Kenneth Sjåvåg.
De unges forbrukslån stiger kraftig. Nå advarer ekspertene. - Vi kan ikke gamble på at de unge kan nok om egen økonomi, sier privatøkonom i Sparebanken Sør, Kenneth Sjåvåg.
Hver fjerde nordmann mener tvert imot at de vil få dårligere råd det neste halve året. Det viser Frelsesarmeens fattigdomsbarometer for tredje kvartal.
Heller ikke på skolen opplever denne gruppen ungdommer at de lærer nok om økonomi. Det kan koste dem dyrt senere i livet. – Det er mye som står på spill når man ikke kan privatøkonomi. Det kan i verste fall koste veldig dyrt, sier forsker Krisztina Gyüre.
Mer enn hver femte forelder opplever at de svikter i foreldrerollen på grunn av økonomi. Rekordmange dropper klær og utstyr barna har behov for.
I Frelsesarmeens fattigdomsbarometer for andre kvartal svarer 1 av 6 nordmenn at de helt eller delvis opplever seg selv som fattig. 4 av 10 nordmenn svarer at de kutter ned på matkjøp eller spiser mer usunn mat på grunn av økonomien.
Er du usikker på hvordan din kredittverdighet er? Kredittvurdering er viktig når du søker om lån og kreditter eller skal skifte mobilabonnement. Denne forbrukertjenesten gir deg informasjonen du trenger!
I løpet av det siste året er det mange flere som har bedt om penger fra nære relasjoner til nødvendige utgifter. Det viser Frelsesarmeens fattigdomsbarometer for andre kvartal.
Sommerferien nærmer seg, og det betyr at nordmenns utbetaling av feriepenger er rett rundt hjørnet. For mange er det en mulighet til å skape et økonomisk løft og bedre oversikt over privatøkonomien. Nå mener inkassoselskapet Fair Collection at det er enda viktigere enn før å bruke feriepengene fornuftig.
Mer enn 30 prosent har utsatt planleggingen eller dropper hele ferien. - Prisnivå og kronekurs svir noe voldsomt i lommeboka i år, sier seniorrådgiver i Frende Forsikring, Marius Solberg Anfinsen. Tallene kommer fra en rykende fersk undersøkelse Norstat har gjort for Frende.
– Det var lærerikt å lage budsjett. Jeg ble overrasket over hva ting faktisk koster, og at man burde ha forsikring på ganske mye, sier Eline Lund.
Det seneste året har andelen nordmenn som svarer at de har opplevd søvnløshet på grunn av sin økonomiske situasjon økt fra 20 til 30 prosent.
Elbileiere som skifter dekk selv, bør være ekstra forsiktige. Feil bruk av jekken kan forårsake store skader på batteripakken.
Prisvekst og dyrtid treffer mange hardt, spesielt de som har minst fra før. Røde Kors merker store behov for tilbud om gratis påskeferie.
Frelsesarmeens Fattigdomsbarometer har aldri før målt så mange barnefamilier som ikke klarer å dekke nødvendige levekostnader. Familier hopper over måltider og klarer ikke å betale regningene sine.
Mens mange voksne ser at regningsbunken vokser under dyrtiden, er læringseffekten for barn og unge desto større.
Fem av ti nordmenn oppgir at årets ferieplaner blir påvirket av økonomi. Det er en økning fra samme tid i fjor.
1 av 4 nordmenn er usikre på om de kan beholde boligen sin hvis de mister jobben eller blir langvarig syke. - Mange lever helt på grensa av hva økonomien kan tåle nå.
Frelsesarmeen setter ut 250 julegryter i hele landet i desember - for 123. gang - og roper samtidig et varsko om at økonomien rakner for flere og flere.
Rundt 600.000 nordmenn gruer seg til jul ifølge UNICEF Norges årlige juleundersøkelse. Som tidligere er det særlig de med lav inntekt og barnefamilier som er mest pessimistiske på egne vegne.
Økte kostnader gjør at mange må gjøre justeringer i både levevaner og handlekurven, men ikke la det gå på helsen løs, advarer Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Prisveksten gjør nå at stadig flere foreldre dropper å kjøpe helt nødvendige ting til egne barn - klær og utstyr de har behov for til skole og annet.
En fersk undersøkelse viser at to av fem nordmenn opplever at deres personlige økonomi er blitt dårligere det siste året. Og det er dagligvareprisene som har størst innvirkning.
Frelsesarmeen har liten tro på at forslaget til statsbudsjett vil redusere matkøene de 70 stedene organisasjonen deler ut mat i Norge.
To av ti nordmenn svarer i en ny undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Santander Bank at de nå har nådd sin økonomiske smertegrense, og nesten en av fire svarer at de snart har nådd sin økonomiske smertegrense. Men selv om det er tøft økonomisk for mange, ser man likevel en god økning i nordmenns sparing.
Rente- og kostnadsøkningene begynner å ramme nordmenns privatøkonomi for alvor. I en fersk Norstat-undersøkelse gjennomført for Kredinor svarer så mye som én fjerdedel at de ikke vil klare en uforutsett ugift på 10.000 kroner. I undersøkelsen svarer også mange at privatøkonomiske bekymringer går utover arbeidshverdagen.
På to år har andelen som sier de vil slite med en økning i bompengene på 500 kroner i måneden gått kraftig opp, fra 24 til 33 prosent. - Spesielt familier med lav inntekt vil kjenne presset dersom bompengene øker mer nå, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
Norske husholdningers økonomi er under et hardt press. Prisvekst på 6,7 prosent, rekordsvak krone, dyrere mat og flere rentehopp har gjort at mange nå må prioritere for at privatøkonomien skal gå rundt. Nå vurderer en av to nordmenn tiltak for å bedre sin økonomiske situasjon, viser ny undersøkelse.
11 prosent av oss dropper hele sommerferien i år. Det er nesten dobbelt så mange som i fjor. Sjekk de store fylkesvise forskjellene.
En fersk undersøkelse fra UNICEF Norge viser at nesten halvparten av norske barnefamilier tror strammere økonomi vil påvirke sommeren negativt. Og nesten én av ti nordmenn gruer seg til sommerferien.
Når alt blir dyrere er det ikke bare reise- og matbudsjettet som kuttes til beinet. - Mer enn 40 prosent går mindre ut for å være sosiale. Det er bekymringsfullt, sier rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven om den ferske Frendeundersøkelsen, utført av Norstat. Legen peker på at mye av det vi gjør med venner koster penger.
Hver tredje nordmann svarer i en ny undersøkelse at de flere ganger den seneste tiden har følt på indre uro eller nervøsitet på grunn av sin nåværende økonomiske situasjon.
Godt over halvparten tar grep i sommer på grunn av strammere økonomi. Den svake krona gjør utenlandsferien kjempedyr i år. For mange går dermed drømmen om varme strender og tur til utlandet i vasken.
Det er ikke alltid like enkelt å få økonomien til å henge i hop når man er single og bor alene. Når alle utgifter og regninger er betalt, har en som bor alene ofte mindre å rutte med enn folk som bor sammen med andre. Dermed er det viktig å planlegge økonomien på best mulig måte, ikke sant?
I flere år har jeg hatt et mål om å kvitte meg med unødvendige ting og tang - rett og slett vurdere hva og hvor mye som trengs for å ha et greit liv. Vi alle har lett for å havne i fella der mye vil ha mer. Vi kjøper for mye, eier for mye og sløser bort for mye tid. Kanskje vi heller burde prioritere andre ting i livet?
Tror du en gjerrigknark er en surpompa grinebiter som snylter på alt og alle? Jeg gir gode råd for hvordan du skal slå tilbake mot dem som prøver å stemple deg - for det å være gjerrigknark er så visst ikke ille, kanskje bortsett fra mot din egen lommebok eller firmaer som prøver å lure deg for mest mulig gryn.
Mange med dårlig råd går glipp av tusener av kroner når skattemeldingen skal leveres. Det er fordi de ikke søker om skattebegrensning - kanskje på tide å sjekke om du har denne muligheten?
Denne høsten står flere norske familier enn vanlig overfor økonomiske utfordringer. Ekstreme strømpriser, drivstoffpriser på rekordnivå og rentehopp som står for dør kommer til å kreve både økt disiplin og sparevilje. Hva bør du gjøre?
Sannsynligheten for å tråkke i økonomiske feller blir stadig større, særlig for alle nordmenn som har stor økonomisk frihet sammenlignet med tidligere. Forbrukerøkonom Elin Reitan har skrevet denne boken som omhandler emner som de fleste av oss støter på en eller annen gang i livet.
Liker du å høre på podcast og samtidig få gode tips til hvordan du få bedre kontroll over økonomien din, er podcasten Pengerådet en god anbefaling. Dine Pengers Andreas W. Fredriksen og økonom Hallgeir Kvadsheim gir deg gode konkrete tips for å få romsligere økonomi.