< >
Annonse:

13 gode vaner for å få lavere strømregning

13 gode vaner for å få lavere strømregning Frykter du skyhøye strømregninger denne vinteren? Det er flere gode vaner du bør innprente for å holde strømforbruket så lavt som mulig. Vaner er noe man har over lang tid, ikke bare når du åpner regningen fra strømselskapet, altså!

TIPS: Ta også en titt på min side for hvordan du skaffer billigst mulig strøm.

En ting må jeg nevne før jeg setter i gang med de gode vanene for å få lavere strømregning. Mange sier nettleien er så svindyr at det ikke nytter å være sparsommelig med strømmen. Det stemmer IKKE. Nettleia har både et fastledd, men svinger også avhengig av forbruket ditt. Så det er lønnsomt å både finne en billig strømtilbyder OG spare strøm der man kan.

Vane 1: Senk innetemperatur

Tenk over hvor varmt du egentlig må ha det hjemme. «Tjue er godt for hue» burde holde i massevis. For hver grad du senker innetemperaturen, sparer du ca. 5% av kostnadene.

Har du mulighet til å fyre med for eksempel ved istedenfor strøm, kan det bli billigere. I alle fall dersom du bruker litt egeninnsats og får tak i billig ved.

Vane 2: Dra for gardinene når kvelden kommer.

Uansett om vinduene dine er moderne og relativt tette, kommer det kulde inn gjennom dem. Derfor drar jeg for gardinene om kvelden. Når det er mørkt, har jeg uansett ikke noe behov for å se ut om kvelden, ei heller synes jeg det er viktig at naboene kan kikke inn til oss.

Vane 3: Kle på deg ekstra klær

Ikke venn deg til å gå rundt i t-skjorte og shorts inne, finn frem kosegenseren og de varme tøflene. På denne måten kan du både spare strøm og eventuell ved.

Vane 4: Reduser varmen i rom som ikke er i bruk

Dersom du har rom som er sjelden i bruk, behøver du ikke varme dem opp til unødige temperaturer. Hold døren til denne typen rom lukket.

Vane 5: Slå av lys som ikke er nødvendig

Fortsatt er det mange som synes det er praktisk og koselig å ha lys på i hele huset, men nødvendig er det jo ikke.

Vane 6: Ha minimalt med utelys

Hos oss slår vi av alt av utelys om natten, kanskje du også finner en god løsning. Jeg forstår ikke dem som har en masse forskjellige utelamper på, kanskje til og med om dagen!

Vane 7: Luft kort og effektiv

Istedenfor å la vinduer stå på gløtt, er det smartest å lufte kort og effektivt. På den måten unngår du nedkjøling av tak, vegger og gulv.

Vane 8: Skru av eller ned på varmen på badet

Det kan fort bli dyrt med varme på baderomsgulvet. Legg heller inn en eller flere matter dersom du synes det blir kjølig på gulvet. Reduser i alle fall på temperaturen.

Vane 9: Bruk sparedusj og dusj kjappest mulig

Det finnes fortsatt mange som ikke har installert sparedusj, så sjekk om du kan bytte. Det er enkelt og sparer kjapt mye vann, oppvarming av vann og dermed strøm og penger.

Har du personer i familien som elsker å varme seg i dusjen, bør du overtale dem til å dusje kjappere og såpe seg inn uten rennende vann. Hvorfor ikke bruke en klokke og la familiemedlemmene konkurrere om å være kjappest. Med en liten premie selvsagt!

Vane 10: Fyll oppvask- og vaskemaskin helt opp

Ikke la maskinene jobbe for halv maskin. Moderne oppvaskmaskiner er forresten så sparsomme på vannbruk at det neppe lønner seg å vaske opp for hånd. Sørg for at du bruker ting som tåler oppvaskmaskin.

Sjekk også om tøyet du skal vaske, kan bli rent ved en lavere temperatur eller ved å bruke øko-funksjonen på maskinen din. Jeg har sluttet å trykke på Speed-knappen for å få unna vasken på en time, nå surrer den og går i nærmere fire timer, men bruker faktisk mindre energi og vann!

Vane 11: Unngå bruk av tørketrommel

Har du mulighet til å bruke tørkesnor eller -stativ og har tid til å la tøyet tørke av seg selv, sparer du mye på å la trommelen stå. En tørketrommel bruker omtrent tre ganger så mye energi som en vaskemaskin per vask.

Vane 12: Slå av standby-apparatene

Tar du en kikk i mørket før du skal legge deg, ser du kjapt diverse apparater som lyser rødt fordi de står i standby-modus.

Selvsagt bruker hvert apparat minimalt med strøm i standby-modus, men i sum blir det kroner av dette også.

Vane 13: Bruk tidsbryter på motorvarmeren

Dette tipset er forhåpentligvis mest aktuelt om vinteren!

De fleste av oss som har bil, bruker den til faste tider hver dag. Når kulden setter inn og du bruker motorvarmer, er det like greit å bruke en tidsbryter og kappe strømmen når du uansett ikke planlegger å bruke bilen.

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:
Leter du etter noe spesifikt innen gjerrigknarkens blogg?