< >
🛒 Vinn din egen handlekurv med matvarer 👈 last opp en kvittering og du er med!
Annonse:

Gjerrigknarkens guide til å overleve på studielånet - 54 tips til studenter og andre sparsommelige

Gjerrigknarkens guide til å overleve på studielånet - 54 tips til studenter og andre sparsommelige Studenter har ofte vansker med å få endene til å møtes - det gjelder selvsagt for mange andre også. Men studenter er kanskje ikke like godt vant til å snu på kronene før de brukes - så det er en læringsprosess. Jeg har satt sammen en oversikt over ting studenter (og andre) bør tenke gjennom for å leve billigst mulig.

Først noen generelle råd i hverdagen dersom man ønsker å eller er pokka nødt til å overleve på en begrenset inntekt:

1. Ikke bruk opp for mye de større summene du får i starten av hvert semester. Det er lett å tro at man har mer enn man har akkurat da, men husk at dette skal vare over lang tid. (Det samme gjelder for øvrig når en akkurat har fått lønning!)

2. Sett opp månedsbudsjett for hver eneste måned, og fordel pengene du har tilgjengelig utover – så du vet hva du har å rutte med til enhver tid. Husk på å sette av penger til utgifter du vet kommer, julegaver osv.

3. Det samme gjelder måned for måned: Ikke bruk opp de månedlige summene fra lånekassen – fordel pengene utover hele måneden. Det er ikke veldig gøy å kun måtte leve på nudler, ketchup og makaroni på slutten av hver måned.

Spe på inntekten der du kan – en tusenlapp ekstra her og der er gull verdt for en student!

4. Jobb på sommeren fremfor å ta ferie i mange måneder. Da er det lettere å få endene til å møtes resten av året. Husk endelig på å fordele pengene utover hele året.

5. Har du mulighet til å jobbe ved siden av studiene, uten at det går for mye utover læringen, bør du absolutt gjøre nettopp det. Enten du er nattevakt på et hotell i nærheten eller jobber i kassa på nærbutikken, det er en perfekt måte å bli kjent med nye mennesker og gjøre noe helt annet enn å studere og kjempe seg fra eksamen til eksamen. Men ikke overdriv jobbingen – blir du hengende etter vanlig studieprogresjon på grunn av jobbing går vinninga opp i spinninga!

6. Det er dårlig med rente i banken, men kan likevel være verdt å ha en sparekonto hvor Lånekassa-beløpene for august og januar kommer inn – så blir det litt bedre rente på noen kroner i alle fall.

7. Bruk legathåndboka og søk på alt du kan komme over av stipend, legatmidler osv. Det er ofte relativt fort gjort å sende en søknad, og om en er så heldig å få napp noe så er de tusenlappene gull verdt og veldig godt timesbetalt!

Spar penger på bolig – nordmenn har blitt godt vant til bekvemme kår hjemme, men som student er det mye å spare på å være smart når du velger bolig

8. Du behøver ikke bo midt i sentrum. Velg et sted som er billig, helst nært skolen slik at det ikke blir dyrt å komme seg dit. Det er tross alt dit du oftest har behov for å komme deg (vanligvis).

9. Å bo sammen med en venn, eller i et kollektiv blir gjerne billigere enn å ha egen hybel/leilighet.

10. Tenk også transportkostnader når du velger sted å bo. Det hjelper ikke å bo superbillig hvis du er avhengig av dyr transport hver dag.

11. Husk på å undersøke muligheten for å si opp leilighet/rom når du vet du skal være borte lenge, f.eks i sommerferien. Undersøk om du kan få til å fremleie til noen andre.

12. Vet du at du skal flytte etter sommerferien, sørg for at leiekontrakten kun løper frem til sommeren, evt husk på å si opp «i tide» slik at du slipper å betale for et sted som bare står tomt.

13. Kan du bo deler av året i telt? Da kan du potensielt slippe unna en eller flere måneders husleie. Sjekk om du kan dusje på studentsamskipnadens treningssenter f.eks.

Spar penger på møbler – ikke kjøp nytt. Nordmenn bytter ut møblene sine veldig ofte. Som student kan du nyte godt av dette!

14. Sjekk gis bort rubrikker på finn eller i lokale salgsgrupper på facebook. Sjekk om noen er villige til å selge deg møbler og inventar billig – evt gi det bort gratis.

15. Undersøk med andre studenter om de har noe å gi bort eller selge billig.

16. Ta deg en tur innom bruktbutikker som Fretex. Har du ikke vært der før, vil du bli overrasket over hvor fine stolene, bordene, sengene og annet de har er.

17. Skal du flytte og kan ikke ta med deg møblene, prøv å selge absolutt alt på finn, kjøp salg grupper på facebook etc. Begynn i tide. Siste utvei er å gi bort.

Spar penger på bøker/skolemateriell – et nødvendig onde (?), men det betyr ikke at du ikke kan spare penger på det

18. Studenter må kjøpe mange bøker, kompendier o.l. gjennom studietiden, og dessverre hender det at man ikke kommer utenom å kjøpe nye. Men sjekk først om det er mulig å kjøpe brukt – bruk tjenester som f.eks. ibok.no, fysiske oppslagstavler på lærestedet eller forum/elektroniske tavler knyttet til lærestedet. Evt finn.no.

19. Det hevdes ofte at du MÅ ha nyeste utgave av en bok (for at forfatterne skal tjene mest mulig penger). Ofte er det imidlertid bare små endringer fra utgave til utgave. Er forskjellene små er det mye billigere å kjøpe en (brukt) eldre utgave av boken fremfor en helt ny versjon. Dette kan du i mange tilfeller undersøke før du kjøper boken.

20. Sjekk om skolebøkene er billigere på nett og evt fra utlandet (amazon .feks.) fremfor i den lokale bokhandelen. Husk at bøker som kjøpes fra utlandet er toll- og momsfrie.

21. Vær tidlig ute på skolebiblioteket. Kanskje er fagbøkene du trenger tilgjengelige der. Lån dem med en gang før noen andre kommer på ideen.

22. Kjøp bøker sammen med andre studenter. Avtal tider for når dere har tilgang på bøkene dere eier sammen. Særlig viktig å på forhånd ha avklart dette før eksamen. Les om nødvendig sammen.

23. Selg bøkene dine ved semesterslutt om du ikke trenger dem. Gjør gjerne en avtale tidlig med noen du vet skal ha de samme fagene som deg for å ordne det tidligst mulig.

Transport – det at «på kjøretøyet skal storfolk kjennes» er ikke noe en student bør ta bokstavelig til seg.

24. Buss/kollektivtransport er ikke nødvendig hele året. Gå og sykle de årstidene dette er fint, så slipper du flere måneder med månedskort.

25. Sykkel hele året er faktisk et alternativ nesten alle steder i landet. Piggdekk til sykkelen er billigere enn månedskort i flere måneder på vinteren. Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær!

26. Å ha egen bil er svindyrt, også om bilen i seg selv ikke er så dyr (bensin, årsavgift forsikring). Studenter bør kun unntaksvis ha egen bil, og da i spesielle situasjoner. Har du bil? Selg den!

27. Skal du hjem til mor og far i ferien? Planlegg i (veldig) god tid, og kjøp billetter tidlig. Se om det lønner seg å ta tog eller buss fremfor fly om avstanden er stor. Kanskje det finnes noen andre som skal samme vei som deg til ferien og har egen bil? Tilby å skyte inn litt bensinpenger (men kun velg dette om det faktisk er billigere enn andre alternativer).

Spar penger når du er på skolen - butikken/kantina på skolen er til for å tjene penger akkurat som et hvilket som helst annet sted. Ikke tro at det nødvendigvis er superbillig å handle/spise der.

28. Smør matpakke – studentkantina er ikke nødvendigvis billigere

29. Unngå coffee to go – kanskje du har studentkort som gir deg gratis kaffe i kantina? Ta ellers med vann på flaske eller kaffe på termos hjemmefra.

30. Ligger det en bensinstasjon i nærheten av lærestedet? Undersøk om de har en slik årlig «Kaffekoppavtale», dvs at du kjøper en kopp for en begrenset sum – og kan fylle den opp så ofte du vil uten ekstra kostnad.

31. Ikke fall for fristelsen til å kjøpe godteri og snacks når du er på skolen – det er som oftest både usunt og dyrt.

Spar penger på mat- og dagligvarer – her er det lett å slurve. Summen på kassalappen er nødvendigvis ikke så stor hver gang, men sett over tid er dette mer penger enn man er klar over.

32. Skriv handleliste. Ikke stikk innom nærmeste matbutikk hver dag (etter hvert finner du at hva du skal handle på Kiwi, Rema 1000 eller Coop Prix osv. – alt er ikke nødvendigvis billigere i en kjede). Jo sjeldnere du er i en butikk, jo mindre penger bruker du.

33. Bruk apper som for eksempel Mattilbud og hold deg oppdatert på tilbudsaviser og slikt. Lag middag ut fra hva som er spesielt billig.

34. Ikke vær kresen. Kjøp egenmerker der de finnes – kvaliteten er helt okay. Enten du trenger såpe, ostepop eller grønnsåpe, med egenmerker sparer du virkelig gryn (opptil 50%).

35. Sjekk om det er billigere å handle store pakker med for eksempel margarin/smør/ost – har du mulighet til å fryse ned, kan du fint gjøre det med både rester og meieriprodukter (vel, ikke fløte hvis du skal lage krem).

36. Vær klar til å endre på middagsplanene dine dersom du finner reduserte varer som går ut på dato (sjekk kjøla hos for eksempel Kiwi).

37. Dumpster diving.

Spar penger på sosiale sammenkomster og festlige aktiviteter – å leve som en konge med hyppige restaurantbesøk og dyre barregninger er ikke noe en student bør beskjeftige seg med

38. Alle tror studenter drikker mye alkohol og bruker mye penger på kafeer osv. Du vet jo godt hvor mye du drikker eller bruker på kafeer, ikke sant? Kan du redusere utelivet til et minimum? Hva med å vorse hjemme hos venner istedenfor å gå på byen? Det er i alle fall billigere….

39. Hjemmefester er billigere enn å dra ut. Dette kan ofte bli vel så koselig med en gjeng gode venner, som å møte mange ukjente ute på byen.

40. Hjemmemiddager er billigere enn middager på restaurant eller take-away når en skal kose seg.

41. «Må» du ut på byen, dra på studentbarer/studentsteder eller andre steder der prisnivået er studentvennlig. Ikke dra på det mest «fancy» stedet i byen, der er gjerne prisene deretter.

42. Er du glad i alkoholholdig drikke bør du kartlegge hvilken butikk som har den billigste og beste ølen – eller evt. hva du får mest «valuta» for pengene for på polet. Jåleri på alkoholfronten blir fort dyrt.

43. Ikke ta taxi hjem etter en fuktig kveld på by’n. Det er uansett kjekt å freshe opp hjernen før du skal legge deg, veit du.

44. Må du ta taxi – sørg for å finne flest mulig som skal samme vei, og del på regninga! VIPPs penger dere i mellom eller gjør opp i kontanter.

Spare penger på klær og andre «større» innkjøp – de fleste studenter må tenke nøye over dette. Det er vanskelig nok å få endene til å møtes med alle de vanlige kostnadene en har.

45. Planlegg alle større innkjøp og legg inn kostnad i månedsbudsjettene dine. Skal du kjøpe noe så er det viktig å holde deg innenfor budsjett.

46. Ikke la deg friste til å gå på salg og kjøpe klær og andre ting du egentlig ikke behøver.

47. Salg. Studentrabatter. Rabatter på nett.

48. Kjøp brukt på finn eller av andre studenter.

49. Gis bort grupper på Facebook.

Spar penger på abonnementer og faste utgifter – ingenting er verre enn å starte hver måned på etterskudd fordi du har mange abonnementer og liknende utgifter som trekkes automatisk fra kontoen din

50. Kutt ut alt du kan av abonnementer. Netflix, spotify osv.

51. Du elsker sikkert mobiltelefonen din – men er abonnementet ditt det billigste du kan finne? Sjekk….Hva med Talkmore og verving av venner?

52. Har du internett hjemme og betaler dyrt for det? Kan du dele internettregninga med noen av naboene f.eks.? Evt kan du klare deg med gratis nettilgang på lærestedet?

53. Bruk biblioteket aktivt til underholdningsformal– lån gratis bøker, les aviser, lån filmer. Ikke kjøp aviser og bøker unødig

54. Forsøker du å holde deg i form, er det neppe godt for lommeboka om du har abonnement på Sats eller en annen treningskjede. Sjekk om samskipnaden din har egne treningsmuligheter som du allerede betaler for. Eller kanskje du klarer deg med å løpe en tur?

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune: