< >
Annonse:

Hvordan skaffe penger raskt når du er i knipe?

Hvordan skaffe penger raskt når du er i knipe? Dersom du har gått nesten tom for penger og det er lenge til neste lønning, er det mange ting du kan gjøre for å løse krisen og overstå tomrommet i kassa. Jeg kommer med en rekke tips - og kanskje du har enda flere krisetips å komme med?

Hva gjør du når krisen er der, det er tomt for penger, og lenge til lønning?

Første bud er å få en oversikt over inntekter og utgifter. Start med en gang og ikke tenk at du må vente til måneden er omme eller noe sånt. Du behøver heller ikke være noe matematisk geni for å føre husholdningsbok. Det viktige er at du får en okay føling med hva du bruker penger på.

Sjekk alle kontoer! Er det penger på en sparekonto, så bruk de. Det kommer muligheter for å spare senere. Det samme gjelder sparebøssen din – men ikke andre familiemedlemmer sine sparebøsser, helst!

Kontakt sosialkontoret (NAV). Du kan søke nødpenger, penger til reise til arbeid, ekstra penger i høytidene, og støtte til oppstart (om du er nylig flyttet til et annet sted). De kan også dekke noen regninger for deg, men når du er helt blakk, søk nødpenger.

Kutt ut brus, kjøpekaffe, røyk, snus og alkohol! Dette er en luksus du ikke kan benytte nå.

Kontakt hjelpeorganisasjoner! Jeg nevner i fleng: Hjelp oss å hjelpe, Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon og mange flere. Trenger du klær, mat og annet til deg og dine barn, er det hjelp å få.

RYDD og SELG! Jeg sier det igjen: de fleste norske hjem, er fylt til randen med for mye ting. Og disse tingene er verdt penger. Sjekk i skap, skuffer, boder og loft. Alle har noe de kan selge! Rydd med rund hånd, og husk at minner har man i hjertet og hjernen, ikke nedstøvet i en leilighet.

Selg tjenestene dine! Hva kan du? Hva lager du? Har du ledig tid? Har du en hobby? Selg det!

Du kan lovlig tjene inntil 6000 per kunde, som et engangsbeløp, uten å skatte. Dvs at du kan måke, synge, bake, sylte, rake, handle for andre, vaske, bære, lage mat til fester, tegne, male, male hus osv. For ganske mange penger, så lenge du ikke går over de 6000 per person :)

SVELG STOLTHETEN, SPØR OM HJELP! Spør venner og familie om å kunne låne litt penger, men skriv det ned, og vær nøye med å betale tilbake. Du vil ikke være den kjipe som lurer sine nærmeste..

Selg bilen/båten/hytta/mc. Ja det suger å selge unna en kjær skatt, men fokuser på hva som er viktigst: en gjenstand som koster penger, eller å spise og klare seg?

Betal de viktigste regningene, og vent litt med de andre. Sørg for å dekke opp hus, strøm, telefon og barnehagen, og send mail med utsettelse til de andre. Ha en dialog med de, da er de ikke så hissige!

(OBS: Regninger til staten bør du prioritere å betale. Disse er de raskeste til å gå til inkasso…)

Søk om gratis barnehage og SFO på økonomisk grunnlag – og igjen: vær ærlig på din økonomiske situasjon.

Sjekk om kommunen har økonomiske veiledere eller om du kjenner noen i familien som har peiling på økonomi og som kan hjelpe deg på vei – for eksempel med oversikt, budsjett osv. Det behøver ikke være Luksusfellen på TV3, liksom! Rydd opp, og få hjelp til budsjett. kjedelig, ja, nødvendig? Absolutt!

Har du lån, er det verdt å ta en telefon til selskapet og be om en betalingsfri måned. Vær ærlig, så møter du forhåpentligvis forståelse. Dersom du har flere smålån, lønner det seg nesten alltid å samle dem i et større – sjekk om du kan belåne huset osv. for å komme over kneika.

Sjekk Trumf- og Coop-kontoen – overfør summene til din brukskonto, så har du litt mer å rutte mer.

Sjekk abonnementer (TV, internett, aviser og slikt) og kutt ut alt du kan og som ikke er strengt nødvendig. Husk at mange av oss har et bibliotek i nærheten som kan brukes helt gratis!

Lag så billig mat som mulig. Supper, gryteretter og andre middagsretter er billig og god mat. Trenger du ideer, anbefaler jeg deg å søke opp kokeboken «Bra og rimelig mat» fra Forbrukerrådet som du kan lese gratis på nett via Nasjonalbiblioteket.

Sjekk spiskammers, skap og fryseboks og lag en matplan ut fra hva du har i hus. Du vil bli overrasket over hvor mange dager du kan få til å «gå rundt» uten å handle.

Pant alle flaskene du har liggende i huset – og ikke vær engstelig for å plukke med deg flasker du finner på din vei. Det er utrolig hvor mange folk som bare kaster tomflasker. Stopp umiddelbart med å kjøpe brus, vann på flaske osv. Drikk vann fra springen – gjerne med en sitronskive eller lignende for å piffe opp drikken.

Spør i nærbutikken din om det er mulig å få for eksempel brød og bakevarer gratis eller så rimelig som mulig rett før stengetid.

Slutt å handle mat i dyre butikker – velg billigkjedene og ikke minst egenmerkene. Kutt ut alt som er unødvendig og konsentrer deg om vanlig mat (kutt ut snacks med en gang!).

Sjekk om du har mulighet for å teste ut dumpster diving – det er utrolig hvor mye butikkene kaster av brukbar mat!

Har du bil fordi du trenger det (trenger du det ikke, selg den!), forsøk å bruke den minst mulig. Stå heller opp litt tidligere om morra’n dersom du trenger lengre tid for å komme på jobb eller til skolen.

Har du kjæledyr i huset, bør du nok tenke gjennom om dette er en utgift du kan bære. Kanskje du har venner, kjente eller familie som kan bli fosterfamilie for kjæledyret ditt i en periode til du er på fote igjen økonomisk?

Ideen til dette innlegget fikk jeg av Heidi som er admin i FB-gruppa Leve godt for lite penger – der finner du en masse gode forslag til hvordan du kan klare deg med litt mindre – litt som min egen side, veit du!

Har du flere gode ideer til hva du bør gjøre som strakstiltak når pengekrisen er overhengende, legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet!

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:
Leter du etter noe spesifikt innen gjerrigknarkens blogg?