< >
🛒 Vinn din egen handlekurv med matvarer 👈 last opp en kvittering og du er med!
Annonse:

Ikke handle deg blakk til jul - det ødelegger moroa!

Ikke handle deg blakk til jul - det ødelegger moroa! Om få uker er selve julefeiringen over oss. Samtidig havner du kanskje i racet om det fineste treet, den mest originale gaven og det flotteste middagsbordet. Men mange ønsker ikke eller har ikke råd til å øse ut med penger «bare fordi det er jul». Følg mine sparetips, så blakker du deg ikke helt.

Ifølge tall fra en undersøkelse gjort av Ipsos for DNB, planlegger nordmenn å svi av mer enn 45 milliarder kroner i årets julehandel. I snitt bruker hver voksne nordmann cirka 11 000 kroner på julegaver, mat, pynt og slikt. Det er litt mindre enn før, men fortsatt veldig mye i mine øyne. Rundt 5-6 000 kroner går med til julegaver.

Kanskje du sier til deg selv at «i jula er det lov å skeie ut»? Men har du tenkt over om det virkelig er nødvendig å bruke en masse penger for å få en koselig julefeiring for deg selv og din familie? Prøv mine tips for å få mest mulig ut av kronene du har tilgjengelig for julen:

Tips 1: Sett opp et julebudsjett

Det er dessverre svært få som setter opp budsjett for mye de skal bruke i julen. Og uten et budsjett er det lett å bruke mer enn lommeboka di tilsier. Fristelsene fra handelsnæringen er enorme og det er lett å la seg rive med av kjøperusen.

Derfor er det viktig å bruke tiden allerede nå (før julestresset har tatt over) til å finne ut hvor mye dere setter av til gaver, mat og alt annet som hører med til julen. 

Det behøver ikke være kompliserte greier, men poenget med et julebudsjett er å bli klar over hvor mye som faktisk går med til feiringen. Da faller det lettere å knipe inn litt her og der – og ikke minst unngå impulskjøpene – enten det gjelder mat eller gaver.

Tips 2: Julematen behøver ikke bli dyr

Husker du priskrigen mellom matvarekjedene fra tidligere år? Media fokuserte på at det var mye usunt (godteri og slikt) som ble prakket på oss forbrukere, men faktum er at det var plenty med vanlig julemat som ble solgt for en slikk og ingenting. Det satte mange av oss stor pris på – enten det var ribbe, rød- eller surkål, julepølse, marsipan, tomtegløgg, pepperkaker og mange andre ting.

Selvsagt skal jeg nå fortelle deg at du kan og burde lage mye av julematen selv, men faktum er vel at de fleste av griper til ferdigprodukter for å få tid til andre ting. Ei heller synes jeg det er «umoralsk» og «miljøfiendtlig» at kjedene selger lokkeprodukter til ekstremt lave priser. På den måten får flere sjansen til å feire jul med god mat og godt drikke.

Men kommer så priskrigen på julevarer denne julen også? Som du kanskje husker fra i fjor, så annonserer ikke kjedene med slike produkter. Du er nødt til å følge med selv, enten i butikkene du pleier å handle i – men også på internett. Jeg kommer i alle fall til å følge med og selvsagt gi deg beskjed når det er på tide å gjøre kupp på julemat og andre godsaker.

Uansett om du lager det meste av maten selv eller tyr til halvferdige produkter, bør du prøve å unngå å ha en overflod av retter på bordet. Det er ingen naturlov at det må være en masse rester igjen etter matkalaset. Men får du rester til overs, er det selvsagt at du legger inn restedager når høytiden er omme.

Tips 3: Begrens antall julegaver – uten å bli for knipen

Det er flott å ha en stor familie, men kanskje det ikke er nødvendig at alle gir gaver til alle? Barn bør selvsagt få gaver, men trenger alle vi voksne å gi gaver til hverandre? Vi voksne kan fint ta gavepraten og avtale at vi ikke skal gi hverandre dyre gaver eller gaver i det hele tatt. De fleste av oss har vel uansett det meste vi trenger, ikke sant?

Barna har sikkert mange ønsker, og kanskje noen av dem er litt dyre. Istedenfor å dra kredittkortet og overskride budsjettet, er det vel mulig å avtale med andre i familien (for eksempel besteforeldre) om å spleise på skiene, sykkelen eller spillkonsollen?

Akkurat som med et budsjett, er det smart å ha en egen gaveplanleggingsliste – på den måten har du en enkel oversikt over hvem som skal få hva av deg. På den måten unngår du å ta impulsvarianten – og vandre viljeløs gjennom nærmeste shoppingsenter for å finne noe du antar vedkommende vil glede seg over.

Med gaveplanleggingslisten til enhver tid i bakhånd er det enkelt å følge med på nettet etter gode rabatter og tilbud på akkurat det du har tenkt å kjøpe. Det kan være dumt å gjøre impulskjøp når det er tilbud på nett, for du kjøper gjerne ting du i utgangspunktet ikke ville, men med listen unngår du nettopp dette. Om det skulle dukke opp noe du eksempelvis synes er bedre enn det du har skrevet opp fra før, er det heller ingenting i veien for å bytte.

Tips 4: Kjøp julegavene på andre tidspunkt enn rett før jul

Det er kanskje for sent for deg nå, men husk på at du kan gjøre julegaveinnkjøp hele året. Tenk på romjulssalg, januarsalg, sommersalg, Black Friday osv.

Planlegger du godt, kan du sørge for både jule- og bursdagsgaver i samme slengen.

Tips 5: Gi brukte ting i gave

Mange vil kanskje rynke på nesen av å gi brukte ting i julegave, mens andre vil synes ideen er super. Forhåpentligvis kjenner du dem du skal gi gaver til, og da vet du kanskje om vedkommende vil sette pris på en brukt gave?

Brukt leketøy, bøker, smykker og ting med affeksjonsverdi er fine å gi bort, men det finnes sikkert mange andre ting også. Dette er i alle fall en glimrende ide dersom du kjenner folk som er opptatt av miljø og gjenbruk ;)

Tips 6: Lag billige gaver selv

Vi gjerrigknarker har et viktig motto når det gjelder gaver – og det er «det er tanken som teller, ikke prisen».

Å lage julegaver selv hører kanskje voldsomt for deg som ikke er av den kreative sorten. Det smarte trekket her er innpakningen. Kanskje du kan bake litt eller sette sammen en fin dekorasjon med kongler, nøtter og lys.

Hva med en bildecollage som vekker gode minner hos mottakeren?

I hverdagen er det ikke alltid like enkelt å finne tid og rom for hverandre. Gi bort gavekort på hjemmelaget middag, en kveld med barnepass eller en romantisk aften med partneren din.

Det er garantert et gavekort som ikke forsvinner i en skuff og går ut på dato før du får sukk for deg.

Det kommer selvsagt an på hvem som skal ha gaven, men de aller fleste vet å verdsette lys og servietter. Kjøper du dem på Nille, Europris eller andre billigbutikker, koster en slik gave ikke all verdens.

En slik gave oppfordrer til kos - det elsker vi alle.

Tips 7: Selg unna ting du ikke lenger har bruk for

En god måte å peppe opp lommeboka for de ekstra utgiftene jula medfører, er å sjekke om du har ting og tang som du uansett ikke bruker. Det er utrolig hva vi har av unødvendige ting som kanskje andre kan ha bruk for. Husk at gjenbruk er in, og det faktisk kan gi klingende mynt i julekassa di – og på den måten kan du få julebudsjettet til å gå opp.

Prøv en passende Kjøp og Salg-gruppe på Facebook eller Finn.

 

Har du flere gode tips til hvordan man kan unngå å bruke unødig mye penger på julefeiringen, legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet!

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune: