< >
Annonse:

Ikke gå i julekalenderfella

Ikke gå i julekalenderfella Er du også glad i å delta i julekalendere på nett? Selv om det kanskje ikke er så lett å vinne, så hører det med til min adventstemning å telle ned hver dag ved å bli med på forskjellige julekalendere. Men også her bør man passe på - for ikke alle kalendere er å anbefale.

Tilbuds- og salgskalendere er bortkastet tid

Mange firmaer benytter seg av ordet jule- eller adventskalendere for å markedsføre og selge sine produkter. Men en kalender som ikke inneholder mer enn «dagens tilbud» eller «dagens utvalgte godbit», er ikke annet enn bortkastet tid i mine øyne.

Dersom du registrerer deg i en slik kalender, vil du motta tilbud hver dag frem mot jul. Kanskje du biter på og finner ut at du har lyst på produktet, bør du i alle fall sammenligne prisene med andre butikker. Bruk for eksempel prissammenligningstjenester som Prisjakt eller Prisguide. Husk å sjekke om du må betale porto, frakt eller til og med tollgebyrer (dersom firmaet bak befinner seg utenlands).

Et velkjent psykologisk triks disse kalendrene benytter er å plante hastverksfølelsen i oss konsumenter, i forhold til å føle at en må slå til på tilbudet innen tidsfristen (for det forsvinner jo i morgen). Dette får mange til å tenke at «tenk hvis jeg faktisk skulle trenge dette….» eller «kanskje finner jeg ikke et like bra tilbud senere…» - og så ender en opp med å kjøpe noe en ikke trenger. Så være obs på dette!

Julekalendere som koster penger

Hvert år dukker det opp julekalendere hvor det koster penger å delta. Det kan være så enkelt som å sende et kodeord på SMS til for eksempel 1 krone. Men ei krone her og ei krone der, slikt blir det også summer av.

Det finnes også en del verstinghistorier rundt denne typen kalendere: Plutselig får en daglige SMS-varsler som koster flere titalls-kroner, eller en har uten videre fått et abonnement på noe en ikke har bestilt, osv – eksemplene er mange.

Tro heller ikke at det er enklere å vinne i slike kalendere, for det vet du ingenting om. Det eneste som er sikkert, er at du i beste fall blir noen kroner fattigere, og det vil du vel ikke? Min anbefaling er å holde seg langt unna slike kalendere!

Sjekk hva du faktisk registrerer deg på

I desember dukker det opp en rekke konkurranser på nett som gir inntrykk av å være julekalendere, men som i praksis bare er falske konkurranser som kun har til hensikt å lure deg til å registrere deg slik at en endeløs mengde av firmaer kan kontakte deg i etterkant.

For å unngå i havne i denne fella, er det nyttig å ta en vurdering på om arrangøren av julekalenderen du vurderer å delta i er seriøs, om du kjenner firmaet eller nettsiden osv. Finner du ikke noe kontaktinfo eller er det ikke lett å finne ut hvem som står bak kalenderen er det ofte smart å holde seg unna! Seriøse julekalendere bruker heller ikke kontaktinformasjonen din til noe annet enn å kontakte deg i forbindelse med premier eller påminnelse om deltakelse andre dager i kalenderen, med mindre dette står tydelig forklart.

I blant kan en også komme ut for falske kalendere som utgir seg for å være «offisiell» kalender for en stor merkevare eller butikkjede, gjerne via Facebook. Er du usikker så kan det være smart å ta kontakt med dette selskapet direkte på kundeservice i sosiale medier, chat eller per epost, for å dobbeltsjekke at det virkelig er dem som står bak.

Sjekk hva slags premier som deles ut i julekalenderen

Når noe er for godt til å være sant, så er det kanskje nettopp det. Dersom premiene i kalenderen er «helt utrolig», så bør du være skeptisk.

Bevares, mange julekalendere har flotte premier som tiltrekker seg mange deltakere, men likevel kan du sjekke om premiene er vist frem eller avbildet med egne foto på siden.

Sjekk om vinnerlistene offentliggjøres

En julekalender med seriøs fremtoning og «respekt for seg selv» offentliggjør vinnerlister med navn på vinnerne, enten på en egen side, i selve kalenderen (ofte kan man klikke på tidligere luker og se hvem som vant) eller kanskje på Facebook. Det er ikke alle som ønsker fullt navn og adresse offentliggjort, men likevel får du kjapt en føling med om vinnerlistene er ekte.

Se også om du kan finne vinnerlister og info/tilbakemeldinger på tidligere års julekalendere dette selskapet eventuelt har hatt. Var de ikke seriøse da eller fikk dårlige tilbakemeldinger da, er det liten grunn til å stole på at det har blitt bedre dette året – og motsatt.

Sjekk kvalitetssikrede julekalenderoversikter

Jeg har i mange år hatt min egen oversikt over kalendere jeg selv deltar i og dermed har sjekket. I oversikten finnes både store og små kalendere, men felles for disse er at de ikke koster penger, ikke er veldig tidkrevende å delta i og at det faktisk gis bort premier.

Kanskje du har en egen oversikt over kalenderne du var med på i fjor? Hvis ikke, kan det være smart å lage en slik en, rett og slett for å følge med og huske å delta hver dag eller så ofte du har tid.

Som jeg nevnte i starten, så har jeg også min egen julekalender, og det har jeg hatt i mange år. Selvsagt følger jeg mine egne råd!

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:
Leter du etter noe spesifikt innen gjerrigknarkens blogg?