Pass deg for disse fellene hvis du handler julegaver i utenlandske nettbutikker
Stadig flere kjøper julegavene på nett, for da kan man gjøre det både billig og raskt. Mange lar seg lokke til å kjøpe ting enda billigere fra utenlandske nettbutikker, men da er det flere ting du bør huske på for å unngå problemer i etterkant.Sjekk om nettbutikken er falsk
Du bør alltid være skeptisk før du handler i ukjente nettbutikker. Det er fort gjort å la seg lokke av annonser for billige merkevarer, og da risikerer du å få falske merkevarer eller at varene ikke dukker opp i det hele tatt, enten fordi nettbutikken lurer deg til å betale uten å sende varene, eller at tollvesenet fanger opp pakken din dersom du har kjøpt falske merkevarer.
Å sjekke om nettbutikken er seriøs koster ikke all verdens tid. Finner du ingen kontaktinformasjon på siden utenom et «tomt» kontaktskjema, bør du være kritisk. Dersom prisene i nettbutikken er helt hinsides billig, er det også grunn til å tenke seg om. Sjekk også nettadressen – Forbrukerombudet advarer mot nettbutikker hvor nettadressen består av et kjent varemerke eller produkt sammen med ord som billig eller salg – eks. raybansalg.net eller superbilligeparajumpers.no. Husk at det ikke nødvendigvis er slik at et .no-domene borger for seriøst salg.
Det er også smart å sjekke andres erfaringer – det er enkelt å søke opp med de riktige ordene i google.
Husk momsgrensen
Når varen koster under 350 kroner inkludert frakt og eventuelt forsikring, skal du ikke betale merverdiavgift eller toll. Derfor er det viktig at du ikke bare sjekker hvor mye selve varen koster, men også finner ut hvor mye du faktisk skal betale for varen du vil kjøpe fra utlandet for du trykker på kjøp. Du må altså huske på å sjekke at alle kostnadene til sammen er under 350 kroner. Noen ganger kan det være vanskelig å vite hvordan en utenlandsk valuta vil gi av utslag, og derfor er det en god tommelfingerregel å regne slik at man ikke overskrider 320-330 norske kroner når du bestiller.
Mange går litt amok når de oppdager en billig, utenlandsk nettbutikk og opplever å få en smell når pakken kommer til Norge. Dersom varen du bestiller koster 350 kroner eller mer inkl. frakt og forsikring, må du betale importavgifter (25 prosent moms og eventuell toll). Husk at det kan være toll på klær, mens f.eks. det ikke er toll på sko eller hodeplagg.
Det kan kanskje virke rart, men i mange utenlandske nettbutikker lønner det seg kjapt å dele opp innkjøpene i flere bolker for å holde seg under momsgrensen. Du er kanskje vant til å legge alt i handlekurven og heller akseptere at du må havner over 350 kroners-grensen, men det er som oftest ikke noe problem å gjennomføre flere handler og på den måten sikre at hver pakke kommer under grensen.
Husk også på enda en mulighet dersom du kjenner folk i utlandet som er villig til å ta på seg en liten ekstrajobb. Dersom du får tilsendt en gave fra en privatperson bosatt i utlandet, er denne toll- og avgiftsfri dersom verdien på varen (eksklusiv frakt) er til og med 1000 kroner (gjelder ikke alkohol og tobakk). Varen må altså sendes «pakkes om» og sendes fra en privatperson som bor fast i utlandet – kjekt for oss som har familie bosatt i utlandet….
Ikke glem tollgebyrene og transportutgiftene
Dersom du skulle falle for fristelsen og bestille varer som koster mer enn 350 kroner samlet, kan vinningen fort gå opp i spinningen. Tollvesenet tar ingen betaling eller gebyrer ved fortolling, men det gjør så visst transportøren som leverer varen til deg. De krever penger for mottak, håndtering og utlevering av varen, og den prisen varierer avhengig av hvilket firma som er brukt.
Husk for all del at det sjelden eller aldri lønner seg å kjøpe alkohol og tobakk, disse varene er til og med unntatt fra 350-kronersregelen. Det blir heftige fortollingsgebyrer og moms i tillegg, noe flere har brent seg på.
Forbrukerrettighetene kan være elendige i utlandet
Når du handler i norske butikker eller norske nettbutikker har du god beskyttelse i forbrukerkjøpsloven og angrettloven. Dersom du handler noe fra amerikanske eller kinesiske nettbutikker, kan det være vanskelig å nå frem om problemer dukker opp i etterkant.
Men for de fleste er ikke dette noe stort problem, dersom varen uansett koster svært lite, lønner det seg neppe å sløse bort tid og penger på retur eller klaging.
Hva lønner det seg å kjøpe i utenlandske nettbutikker?
De fleste som handler i utenlandske nettbutikker, holder seg heldigvis under 350-kronersgrensen, noe som selvsagt begrenser hva man kjøper. Ofte er det snakk om duppedingser innen elektronikk, lek og moro, bøker, filmer, sminke, kroppspleieprodukter og klær. Men mange bestiller også matvarer, kosttilskudd og spesialvarer som ikke er å få kjøpt i Norge.
Jeg mener ikke å skremme folk fra å handle i utenlandske nettbutikker som iHerb, Ebay, Aliexpress, Rosegal, Alibaba og slike, men det er viktig å være oppmerksom på at man gjør det på en smart måte og er klar over mulige ekstrautgifter dersom varene har en for høy pris.
I mange tilfeller er det rett og slett mer lønnsomt å handle det du vil ha fra utlandet, og da er det egentlig ikke noe å lure på – i alle fall når det uansett er snakk om småbeløp.