< >
🛒 Vinn din egen handlekurv med matvarer 👈 last opp en kvittering og du er med!
Annonse:

Slik ordner du klesvasken smart og rimelig

Slik ordner du klesvasken smart og rimelig Tror du at vaskemaskinen ikke bruker noe særlig med strøm? Det er en sannhet med modifikasjoner. Det lønner seg så absolutt å være økonomisk på vaskerommet. Husk at alle monner drar og derfor gir jeg deg mine 9 regler når det gjelder klesvask og bruk av vaskemaskinen!

Regel 1: Sjekk om tøyvasken virkelig er nødvendig

Mange er litt for overivrige til å slenge tøy i vasken, men kanskje det ikke er alt som trenger en gjennomgang i vaskemaskinen.

Strikkegensere og ulltøy kan bli «så gode som nye» med en dag på snora ute eller på en kleshenger i dusjen

Regel 2: Jo lavere temperatur, desto billigere blir vasken

Med moderne vaskemaskiner blir tøyet også rent, selv om man ikke vasker på 60 eller 90 grader. Dagens vaskemidler sørger for gode resultater, faktisk allerede ved 20 grader, men vanligvis velger 30 eller 40 grader for å være på den sikre siden. En vask med 90 grader er egentlig bare nødvendig dersom man har vært syk.

Dog anbefales det at man minst en gang i måneden kjører en maskin med 60 grader for å sikre at eventuelle bakterier i maskinen dør en stille død.

Du følger kanskje varmeanvisningen på vaskeetikettene? Selv om det f.eks. står 40 grader, takler klærne fint å bli vasket på en lavere temperatur. De færreste klær er så møkkete at du må følge gradanbefalingen til punkt og prikke. Jo lavere temperatur, jo mer strøm sparer man. Det meste av energibruken i vaskemaskinen går uansett med til varme opp vannet som skal brukes.

Regel 3: Jo lengre vask, desto billigere blir vasken

En kortvask bruker mer energi enn en vask på økoprogram. Maskinen må varme opp vannet på kortere tid, slik at det blir tid igjen til den egentlige vaskerunden.

Det er derfor mest økonomisk å velge et spareprogram, selv om det kan ta en god del lengre tid. Programmer i økomodus rengjør grundigere.

Regel 4: Jo fullere maskin, desto bedre

De fleste vet jo at man ikke skal fylle maskinen fullstendig. Det sier seg selv at da blir det vanskeligere å rengjøre tøyet, fordi det ikke får nok plass til å bevege seg rundt. Et godt råd er å fylle maskinen 2/3 eller i alle fall gi plass til en stor knyttneve.

For å unngå fristelsen å starte en vaskemaskin med for lite tøy, bør du heller samle opp passende tøy til du har nok til å fylle en hel maskin. Husk at ømfintlig tøy trenger mer plass, og derfor har de fleste maskiner også slike program hvor anbefalt fyllmengde er lavere.

Regel 5: Husk riktig dosering av vaskemiddel

Ikke bruk for lite eller for mye vaskemiddel når du skal vaske. Det er feil å tro at jo mer vaskepulver, jo renere blir tøyet. De fleste erfarne vaskere har etter hvert samlet erfaring hvor mye vaskemiddel som er nødvendig for å få et godt resultat.

Du bør prøve deg frem og finne frem til den mengden som er nødvendig hos deg. Variasjoner kan oppstå avhengig av hvor stor mengde maskinen din takler og også hvor hardt vannet ditt er.

Regel 6: Skyllemiddel er en unødvendig utgift

Det er flere grunner til å la være å bruke tøymykner eller skyllemiddel. Har du eller noen i familien sensitiv hud, kan det hjelpe å kutte ut tøymykner. Å vaske uten tøymykner sparer både miljø og lommebok. Ifølge eksperter øker også vaskehyppigheten når man bruker skyllemiddel.

For meg virker det som om mange «føler» de er avhengige av å vaske med tøymykner, på samme måte som mange bruker tørketrommel for å unngå å stryke tøy. Du får avgjøre selv hva du mener er best, men du skal i alle fall vite at vi er mange som klarer oss helt fint uten slike ekstragreier.

Regel 7: Riktig sortering forlenger klærnes levetid

En mørk sokk i en ladning med finvask kan gjøre stor skade, det har nok mange av oss erfart smertelig. Jeg husker godt en gang en hvitvask hvor en rød genser hadde lurt seg inn ødela både det ene og det andre… Nåja, det er slikt man lærer av. Jeg sorterer alt tøy i tre avdelinger (og har da også tre kurver) – hvit, mørk og rød vask.

Men i tillegg bør man også sortere etter temperatur og selvsagt også om det er spesielle klær som skal vaskes. Ingen ønsker vel at en fin ullgenser havner sammen med den vanlige vasken….

Regel 8: Unngå håndvask av tøy

Med dagens vaskemaskin behøver du sjelden å ty til håndvask av spesielt tøy som f.eks. angoragensere. En håndvask kan fort gjøre mer skade, bare tenk på hva som skjer når du vrir og vrenger for å få ut vannet.

Maskinprogrammene tilpasset sånne klær er smarte og mer økonomiske enn om du prøver deg på håndvask.

Regel 9: Bruk tørkestativ fremfor tørketrommel

En tørketrommel sluker en god del strøm, det sies 5-10 kroner per gang. Slikt blir det penger av i det lange løp. Ja, jeg skjønner at noen har problemer med å tørke på stativ, enten på grunn av plass, tid eller kanskje allergi, men du kan kanskje begrense bruken så mye som mulig.

Er det vinter, synes jeg det er ekstra fint å bruke tørkestativet. Med fyring og slikt blir det ofte tørr luft inne, og da bidrar klærne på tørkestativet til et bedre innemiljø hos oss. Men husk at det faktisk også spiller en rolle hvor du plasserer tørkestativet – bruker du strøm til oppvarming kan kaldt tøy faktisk gi økt strømbruk fra ovnene. Best er det å tørke klærne på f.eks. rom som ikke er ofte i bruk.

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune: