Slik outer du deg selv som en gjerrigknark
Tror du en gjerrigknark er en surpompa grinebiter som snylter på alt og alle? Jeg gir gode råd for hvordan du skal slå tilbake mot dem som prøver å stemple deg - for det å være gjerrigknark er så visst ikke ille, kanskje bortsett fra mot din egen lommebok eller firmaer som prøver å lure deg for mest mulig gryn.Nordmenn har ofte rare forestillinger om hvordan det er å være en gjerrigknark, noe som dessverre også fører til at mange ikke vil innrømme overfor familie og venner at de er nettopp det. Det finnes nok av tabuer i Norge, men å være en gjerrigknark burde ikke være noe tabu. Det er bra for både deg selv og andre at det finnes mange gjerrigknarker i Norge. Hvordan bør du gå frem for å fortelle andre at du er en gjerrigknark?
Opp gjennom årene har mange spurt meg hvorfor jeg insisterer på å kalle meg gjerrigknark når jeg heller kan si at jeg liker å spare, jeg er nøysommelig, jeg er sparsommelig osv. Til det svarer jeg som oftest at selve ordet gjerrigknark – med den negative klangen som det automatisk gir – er perfekt for å skape debatt og få folk til å tenke over sitt eget forbruk og eventuelle misbruk av lommebok og bankkonto.
Siden år 2000 har jeg drevet nettstedet Gjerrigknark.com som samler tips og triks til hvordan man blir en gjerrigknark ved å benytte seg av husholdningstriks, delta i konkurranser, få gratis vareprøver og ellers utnytte alle gode tilbud som handelsnæringen dytter ut for å hevde seg i markedet. Både nettstedet, Facebook-siden og min opptreden i andre sosiale medier fungerer som et fristed for alle oss som elsker å spare penger - og det er ikke så rent få.
Wikipedia definerer en gjerrigknark som en person som verner om egne midler og forsøker å øke mengden av disse, som oftest synonymt med begreper som grådighet, gnien og «kjip». I mine øyne er det en myte at det finnes mange nordmenn der ute som snylter på andre – det hele dreier seg om å spare av sine egne midler. Og det forstår folk kjapt når de får vite hva en gjerrigknark står for i dagens samfunn.
Her forleden spurte en følger meg om hvordan man kan fortelle andre at man er en gjerrigknark, uten at folk tenker at man nødvendigvis er fattig. Det var et veldig godt spørsmål som får meg til å tenke følgende:
1: Jeg er en gjerrigknark fordi jeg er miljøvennlig
Noen tror en gjerrigknark kun tenker lommebok og gir blaffen i miljøet, men det er overhodet ikke tilfelle. I hverdagen kan du gjøre utrolig mange små og store grep som sparer både deg for penger og miljøet for belastninger – til og med uten å rope på det offentlige om å ta grep. Jeg har særlig sansen for de små grepene i hverdagen din – de er enkle å gjennomføre og sparer miljøet.
Det dreier seg om enkle ting som å slutte å kjøpe plastposer (bruk gjenbruksposer), kjøpe frukt og grønt uten ekstra innpakning, kjøp større pakker der det er mulig, ikke kjøpe flaskevann, kutt ut coffee to go, bruke bilen minst mulig ved å planlegge dine gjøremål og ikke minst handlevanene.
2: Jeg er en gjerrigknark fordi jeg sparer til noe spesielt
Du husker selvsagt Skrue McDuck som plasserte pengene sine i en pengebinge, for øvrig ikke særlig smart når man tenker på inflasjonen som i bunn og grunn senker verdien på pengene dine, enten de befinner seg i en pengebinge eller i madrassen din.
Det er ikke slik at en gjerrigknark som meg aldri unner meg selv og familien min noe som helst. Vi forsøker alltid å koble vår sparsommelige atferd med det vi unner oss en sjelden gang, enten det er snakk om en ferie, tur på kino, restaurant eller lignende. Gjennom mange år har særlig ungene våre fått en forståelse av at det å spare gir oss mulighet til å unne oss noe på andre områder.
Når jeg hører om andre som tar opp forbrukslån for å finansiere fine ferier til Langtvekkistan hvor de uansett bare ligger på stranda og forteller andre via sosiale medier hvor deilig dette er, gremmes jeg. Når jeg vet at sparingen i heimen vår gir oss muligheten til å reise på ferie en gang i blant, får jeg derimot en mye bedre følelse.
3: Jeg er en gjerrigknark fordi jeg ikke vil gi unødig med penger til firmaer og andre som tyner folk flest
Du har sikkert hørt rådene om å gjøre ditt beste for å spare mest mulig på forsikringer, telefoni, strøm, banklån og slikt. Her er det store penger å spare for dem som ikke bare sitter i godstolen og betaler uten å mukke – måned for måned. Det er de beste kundene for store firmaer og konsern som går med kjempemessige overskudd år for år.
Men MINE penger skal de ikke få så lett – og derfor er jeg en ekstra innpåsliten gjerrigknark overfor slike.
Det betyr i praksis at jeg jevnlig sjekker strømleverandøren min og bytter hvis det er noen hundrelapper å spare, jeg sjekker jevnlige forsikringene mine og mobiltilbyderen min og bytter til en rimeligere tilbyder i tillegg at jeg også pruter på boliglånet for å senke de månedlige kostnadene.
Folk flest tror de har lite å stille opp mot banksjefer og andre sjefer som stort sett smiler hele veien til banken på grunn av alle dem som ikke rører en finger med alle avtalene som hver måned suger unødig mange penger ut av bankkontoen din. Det er helt feil – og man må nesten være gjerrigknark for å gå i rette med disse grådige firmaene.
4: Jeg er en gjerrigknark fordi det er gøy å spare der folk minst forventer det
Mange tror at en gjerrigknark må ha et utrolig kjedelig liv og bare finner glede i penger. Nei, penger er ikke alt, det skal være visst. Jeg snur på flisa og tror heller at folk som øser ut penger i øst og vest tror de finner glede i det – å bruke penger. Enten det er snakk om pengespill, shopping, alkohol eller overdådige ferie – alt dette gir en kortvarig glede, kanskje til og med med litt dårlig samvittighet for pengesløsingen i etterkant.
Jeg er en gjerrigknark og kan glede meg over småting som sparer meg for noen kroner, enten det er snakk om eddik til rengjøring fremfor dyre sprayflasker, en handel på et tikronersmarked inkludert litt ekstra Trumf-bonus på Trippel-Trumfdagen eller min daglige literskanne med te som jeg brygger på en tepose eller minimalt med løste. Det behøver ikke være 100 000 kroner i et jafs, liksom. Starter du nå?