Slik sparer du enkelt tusenvis av kroner på boliglånet ditt
Nå som Norges Bank har begynt ferden mot høyere rentenivå, ser bankene sitt snitt til å øke boliglånsrenten for folk flest. Men det må man jo ikke nødvendigvis akseptere, det gjelder å kjempe imot med nebb og klør.Du fikk kanskje med deg artikkelen om den 70 år gamle Gunnvor som ikke engang var klar over at hun betalte altfor mye i boliglånsrenter? Forbausende mange tror de har fantastiske renteavtaler med sin bank, men den historien tror jeg de fleste må lenger utpå landet med, for å si det sånn.
Folk med boliglån gjør dessverre lite eller ingenting for å få gunstigst mulig rente, de fleste tror faktisk at banken – særlig dersom de har en kunderådgiver som de kjenner godt – er snille og gir oss gode rentebetingelser. Men i disse dager med rentehevinger fra Norges Bank og økte utlånsrenter, er det forhåpentligvis noen flere som innser at det er verdt å ta grep, for å spare penger rett og slett.
Bankene er sleipe i mine øyne, i alle fall når de skaper et inntrykk av at de tar kontakt dersom det er viktige endringer på gang. Men det er jo tydelig at de satser på at vi kunder selv skal følge med og gi lyd fra oss dersom vi ønsker endringer. Og jammen er det på tide at vi sørger for å gjøre nettopp det. Og løsningen heter pruting og trussel om å skifte bank.
André Skoland som oppdaget de elendige vilkårene til moren Gunnvor, gjorde kort prosess med Sparebank1 Østlandet. På en liten time avsluttet han kundeforholdet, fikk nytt lån i Sbanken (tidl. Skandiabanken) med 1,99 prosent rente istedenfor 4,23%. Det sparer moren ca. 22 000 kroner i året på….
Prutefrie banker
Banker som BN Bank og Sbanken markedsfører seg selv som prutefrie banker – det vil si at de gir samme vilkår til alle sine boliglånskunder.
Det betyr jo ikke nødvendigvis at de har best vilkår for akkurat deg og ditt lån, så det er uansett viktig at du sammenligner vilkår og utgifter fra forskjellige banker.
De andre bankene er IKKE prutefrie
Når noen markedsfører seg som prutefrie banker, betyr det også at de fleste andre ikke er det. Det er tøff konkurranse om bankkundene, også på pris. Prutebankene gjør som nevnt sitt beste for å forvirre oss forbrukere, og derfor sier de alltid at boliglån er et «individuelt produkt» og at bankene må gjøre individuelle vurderinger av risiko og andre forhold.
De fleste bankene har marginer som gjør at de kan tilby lavere boliglånsrente enn det de sier utad i prislister og slikt. Sjekker du f.eks. renteoversikten på Finansportalen til Forbrukerrådet, så er nok de tallene mer veiledende og kanskje til og med villedende.
Pruting kan gi svært god timelønn
Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, mener det slett ikke er vanskelig eller tidkrevende å prute seg frem til bedre rentebetingelser på boliglånet. Han forteller om besparelser på opptil 20 000 kroner årlig.
Særlig hvis du ikke har vært flink til å prute tidligere, er det høy sannsynlighet for at du gir altfor store gaver til eldre herremenn i dress som tjener godt på din egen latskap.
7 tips som kan hjelpe deg til å spare flerfoldige tusen kroner på boliglånet ditt
Tips 1: Sjekk alternativene
Bruk Forbrukerrådet sin Finansportal for å få oversikt. Send forespørsel til flere banker.
Tips 2: Sjekk medlemsfordeler
Mange fagforeninger har forhandlet seg frem til gode deals for medlemmene sine. Sjekk hva de tilbyr der du eventuelt er medlem. Glem for all del ikke KLP – Kommunal Landspensjonskasse og Statens Pensjonskasse dersom du jobber et sted som er tilknyttet disse.
Tips 3: Lønna di er viktig
Kanskje du har fått bedre lønn eller skiftet jobb siden du tok opp lånet ditt? Høy lønn gir ofte bedre lånerente, faktisk.
Tips 4: Ikke aksepter veiledende rente
Rentene som bankene har meldt inn til f.eks. Finansportalen er ikke nødvendigvis ensbetydende med at det er «limiten». Tvert imot, mange kunder forteller om banker som tilbyr rente langt under de offisielle rentene. Men de som ikke spør, får heller ikke.
Tips 5: Gjenta pruteaksjonen jevnlig
Det har selvsagt ikke noe for seg å be om lavere rente til stadighet, men husk at en god rente ikke alltid er god over lang tid. Derfor bør du gjenta prosessen ved en senere anledning. Ikke like mye å hente hvis du har vært flink første gang, men husk at det fort blir penger av små renteendringer nedover.
Tips 6: Lån mer om du takler det
Ofte får du lavere rente om du låner mer enn to millioner kroner. Selv om du kanskje ikke trenger så mye, kan det faktisk være lønnsomt å komme seg over den grensa og heller spare på høyrentekonto eller i f.eks. fond.
Tips 7: Ikke vær for lojal
Det høres kanskje hinsides ut, men faktum er at bankene ikke alltid er snille med kunder de har hatt i en evighet. Sjekk renten du betaler og sammenlign med andre banker – deretter bør du absolutt snakke med banken du trodde var så perfekt for deg.
Hvordan skal du gå frem for å få lavere lånerente?
I et tidligere blogginnlegg (Slik får du lavere lånerente i banken) har jeg fortalt inngående hvordan du bør gå frem for å forhandle deg frem til lavest mulig rente. I korte trekk er det slik:
1. For å få bedre rente, så kommer du ofte langt ved bare å spørre om bedre pris.
2. Om dette ikke funker må du innhente mot-tilbud og vise til dette, da får du de fleste på glid.
3. I siste instans må du noen ganger gjennomføre byttet til en annen leverandør, men (siden det er billigere å hente inn en gammel kunde, enn å skaffe en ny) de kommer antakelig til å ringe deg uansett og tilby deg bedre betingelser.
Kilde: Dagens Næringsliv