< >

Slik sparer du enkelt minst 10 000 kroner på boliglånet ditt

Slik sparer du enkelt minst 10 000 kroner på boliglånet ditt Nå setter bankene ned boliglånsrentene igjen, men du får ikke den fordelen uten å gjøre noe. Alle vet at bankene elsker å tjene penger og forvirre oss forbrukere mest mulig lengst mulig. Derfor må du gjøre en innsats for å presse banken til å gi deg billigere lån.

Her forleden leste jeg i Dagens Næringsliv at fallet i pengemarkedsrenten det siste halvåret har gjort det lettere å forhandle seg frem til en boliglånsrente under 2 prosent.

Du tenker kanskje at det er de store bankene som DNB og Nordea som er «vanskeligst» å ha med å gjøre, men sparebankene vet også hvordan de skal tyne deg for så mye som mulig. Sjefene i de største bankene i Sparebank1-alliansen la for noen uker siden frem solide resultater. En god del av veksten skyldes bedre marginer på boliglån. Det er ganske enkelt slik at bankene er flinke til å sette opp renta når pengemarkedsrenten stiger, men er tause og sitter rolig når den samme renta faller.

Folk med boliglån gjør dessverre lite eller ingenting for å få gunstigst mulig rente – de fleste tror faktisk at banken er snille og gir oss gode rentebetingelser.

Selv om bankene ikke automatisk setter ned renta på boliglånet ditt, betyr ikke det at du behøver å gi deg uten kamp. Analytikere, f.eks. Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets, mener det er riktig tidspunkt for lånekundene å ta kontakt med banken sin nå.

Prutefrie banker

Banker som BN Bank og Skandiabanken markedsfører seg selv som prutefrie banker – det vil si at de gir samme vilkår til alle sine boliglånskunder.

Det betyr jo ikke nødvendigvis at de har best vilkår for akkurat deg og ditt lån, så det er uansett viktig at du sammenligner vilkår og utgifter fra forskjellige banker.

De andre bankene er IKKE prutefrie

Når noen markedsfører seg som prutefrie banker, betyr det også at de fleste andre ikke er det. Det er tøff konkurranse om bankkundene, også på pris. Prutebankene gjør som nevnt sitt beste for å forvirre oss forbrukere, og derfor sier de alltid at boliglån er et «individuelt produkt» og at bankene må gjøre individuelle vurderinger av risiko og andre forhold.

Det skal selvsagt høres ut for å unngå at du tar kontakt for å få en lavere rente, men de fleste bankene tilbyr langt lavere boliglånsrente enn det de sier utad. Sjekker du f.eks. renteoversikten på Finansportalen til Forbrukerrådet, så er nok de tallene mer veiledende og kanskje til og med villedende.

Pruting kan gi svært god timelønn

Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, mener det slett ikke er vanskelig eller tidkrevende å prute seg frem til bedre rentebetingelser på boliglånet. Han forteller om besparelser på opptil 20 000 kroner årlig.

Særlig hvis du ikke har vært flink til å prute tidligere, er det høy sannsynlighet for at du gir altfor store gaver til eldre herremenn i dress som tjener godt på din egen latskap.

7 tips som kan hjelpe deg til å spare flerfoldige tusen kroner på boliglånet ditt

Tips 1: Sjekk alternativene

Bruk Forbrukerrådet sin Finansportal for å få oversikt. Send forespørsel til flere banker.

Tips 2: Sjekk medlemsfordeler

Mange fagforeninger har forhandlet seg frem til gode deals for medlemmene sine. Sjekk hva de tilbyr der du eventuelt er medlem. Glem for all del ikke KLP – Kommunal Landspensjonskasse og Statens Pensjonskasse dersom du jobber et sted som er tilknyttet disse.

Tips 3: Lønna di er viktig

Kanskje du har fått bedre lønn eller skiftet jobb siden du tok opp lånet ditt? Høy lønn gir ofte bedre lånerente, faktisk.

Tips 4: Ikke aksepter veiledende rente

Rentene som bankene har meldt inn til f.eks. Finansportalen er ikke nødvendigvis ensbetydende med at det er «limiten». Tvert imot, mange kunder forteller om banker som tilbyr rente langt under de offisielle rentene. Men de som ikke spør, får heller ikke.

Tips 5: Gjenta pruteaksjonen jevnlig

Det har selvsagt ikke noe for seg å be om lavere rente til stadighet, men husk at en god rente ikke alltid er god over lang tid. Derfor bør du gjenta prosessen ved en senere anledning. Ikke like mye å hente hvis du har vært flink første gang, men husk at det fort blir penger av små renteendringer nedover.

Tips 6: Lån mer om du takler det

Ofte får du lavere rente om du låner mer enn to millioner kroner. Selv om du kanskje ikke trenger så mye, kan det faktisk være lønnsomt å komme seg over den grensa og heller spare på høyrentekonto eller i f.eks. fond.

Tips 7: Ikke vær for lojal

Det høres kanskje hinsides ut, men faktum er at bankene ikke alltid er snille med kunder de har hatt i en evighet. Sjekk renten du betaler og sammenlign med andre banker – deretter bør du absolutt snakke med banken du trodde var så perfekt for deg.

Hvordan skal du gå frem for å få lavere lånerente?

I et tidligere blogginnlegg (Slik får du lavere lånerente i banken) har jeg fortalt inngående hvordan du bør gå frem for å forhandle deg frem til lavest mulig rente. I korte trekk er det slik:

1. For å få bedre rente, så kommer du ofte langt ved bare å spørre om bedre pris.

2. Om dette ikke funker må du innhente mot-tilbud og vise til dette, da får du de fleste på glid.

3. I siste instans må du noen ganger gjennomføre byttet til en annen leverandør, men (siden det er billigere å hente inn en gammel kunde, enn å skaffe en ny) de kommer antakelig til å ringe deg uansett og tilby deg bedre betingelser.

Kilde: Dagens Næringsliv

Leter du etter noe spesifikt innen gjerrigknarkens blogg?