10 smarte triks for å spise sunt på budsjett
Sunn mat kan fort bli dyrt. Det kan derfor være ekstra vanskelig å spise sunt når man handler på budsjett, og mange opplever dette som problematisk. Men å spise sunt trenger ikke nødvendigvis å være komplisert, og det finnes noen triks man kan gjøre for å ha et sunt kosthold - også på budsjett.1. Ikke gå i matbutikken når du er sulten
Dette er regel nummer én når man skal handle, uansett om man skal handle sunt eller usunt, og om man handler på budsjett eller ikke. Når man handler mens man er sulten, er det fort gjort å ta med seg enkle og usunne løsninger som ikke er særlig budsjettvennlige, og man fyller gjerne opp handlevognen med mange unødvendige ting.
2. Lag matplaner
Å sette av en kveld i uka til å planlegge ukens måltider sparer deg for både mye tid og penger. Når man planlegger hver eneste middag for uken vil man kun ha behov for å gå i butikken én gang. Samtidig kan man gjennom planlegging bruke samme ingrediens i flere måltider, slik at man kan kjøpe større forpakninger, som ofte er billigere enn de mindre utgavene.
3. Hold deg til handlelisten
Det er fort gjort å ta med seg mange usunne og dyre varer fra butikkhyllene som ligger og frister når man går forbi. For at man skal spare penger og spise så sunt som mulig, er det viktig at man holder seg helt og holdent til handlelisten.
4. Følg med på tilbud
Man kan spare mye penger på å handle varer på tilbud, og ofte får man tak i ting man ellers ikke kjøper fordi de er for dyre. Derfor er det lurt å følge med på tilbud i alle butikker, så kan man kanskje også få tak i de dyre og sunne varene man ellers ikke unner seg å kjøpe.
5. Spis hjemme og pakk din egen lunsj
Å spise ute på restaurant kan fort bli en veldig dyr affære. Mange av de samme ingrediensene og råvarene man spiser fra ferdiglaget mat koster plutselig dobbelt så mye som de ville gjort i butikken. Man sparer derfor masse penger på å lage mat hjemme som man kan ta med seg i stedet. Samtidig er maten man selv lager som regel sunnere enn ferdigmaten, fordi man har bedre kontroll over hva som er i den.
6. Erstatt kjøtt med andre kilder til protein
Kjøtt er ofte den dyreste råvaren i et måltid. Man har derfor muligheten til å spare en del penger på å kutte ut kjøtt en eller to ganger i uken, og erstatte det med for eksempel hermetisert fisk, linser, bønner eller egg. Dette er også bra både for helsen og miljøet.
7. Velg frossen frukt og grønnsaker
Varer som er fryst er ofte veldig mye billigere enn de ferske utgavene, samtidig som de holder mye lenger og ofte er minst like sunne. Et godt tips er derfor å kjøpe fryst frukt og grønnsaker fra butikken, slik at også lommeboken holder litt lenger.
8. Ikke kjøp ferdig oppskårne varer
I mange tilfeller blir kiloprisen veldig mye dyrere når man kjøper varer som er ferdig oppskårne, som for eksempel ost eller grønnsaker som ligger ferdig i poser. Man har derfor muligheten til å spare mye penger totalt sett på å kjøpe blokker med ost og grønnsaker man må kutte selv, fremfor de som er ferdig oppskjært.
9. Slutt å kjøpe junkfood
Å kutte ut all mulig junk food vil virkelig være et løft for helsen og vekten din. Det skal selvfølgelig være lov å unne seg noe godt i ny og ne, men det vil være klokt å sette seg regler. Å forbeholde dette til helgene vil kjennes godt både for helsen og lommeboken. Små beløp man bruker på en sjokolade nå og da vil totalt sett utgjøre en ganske stor forskjell i et stramt budsjett.
10. Lag store porsjoner og gjør bruk av restene
Man sparer både tid og penger på å lage større porsjoner av et måltid. Restene kan for eksempel tas med som lunsj dagen etter, fryses ned til senere bruk, eller brukes til å lage andre typer måltider senere.
Gjesteinnlegget er skrevet av Sunniva fra Frisky.no.