- Vent med å bestille reiser

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
UD fraråder fremdeles alle reiser utenlands. Men hva om du bytter solseng i Syden med Norges-ferie, og hva bør du i så fall tenke på før du bestiller? Forbrukerrådet gir deg informasjon du bør ha i bakhodet.

Reiselysten melder seg med full styrke etter snart ett år på hjemmekontor. Glossy reisesider på nett frister med både sol, party og kulturopplevelser til lave priser. Forbrukerrådet får mange spørsmål fra folk om hvilke regler som gjelder for bestilling av reiser nå. Det enkle rådet er at du gjør lurt i å vente med å trykke på kjøp-knappen og holde deg hjemme til myndighetene gir klarsignal.  

− Vi anbefaler at du venter med å bestille reiser. Utenriksdepartementet fraråder fremdeles alle reiser som ikke er strengt nødvendige. Ute i verden er reglene ofte enda strengere, og mange land har portforbud. I tillegg endres regler og krav hele tiden, og passasjerene har ansvar for å holde seg orientert. Det kan bli dyrt å bli stående igjen på en flyplass fordi reglene for korona-test plutselig er endret, sier jurist Pia Cecilie Høst i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Dyre billigreiser

Selv om det fristes med svært billige flybilletter og lekre hoteller på billigsalg, kan du risikere å tape pengene om du lar deg friste nå.

− Hvis du velger å bestille reiser nå, bør du være klar over at reiseforsikringen din i de fleste tilfeller ikke dekker avbestilling eller kansellering. Reiseforsikringen din kan også bli helt eller delvis ugyldig under reisen om du trosser myndighetenes reiseråd. Du kan heller ikke regne med hjelp fra norske myndigheter om du får problemer på turen, sier Høst. 

Hva med Norges-ferie?

− Det er ikke bare å bestille Norges-ferie heller. Regjeringen fraråder også reiser innenlands som ikke er helt nødvendige. Å dra på ferie til steder der alt av severdigheter og aktiviteter er stengt, blir heller ikke det samme, sier Høst. 

Reiser innenlands kan også svi i lommeboka om det oppstår problemer på turen.

− Reiseforsikringen vil i de fleste tilfeller ikke dekke avbestillinger innenlands. Mange reiseforsikringer vil heller ikke dekke ekstrakostnader som kan oppstå underveis, sier Høst.

Om du må foreta en nødvendig reise, for eksempel på grunn av sykdom i familien, begravelser eller andre tungtveiende grunner, er det lurt å følge disse rådene:

  • Sjekk og følg myndighetenes reiseråd. Sjekk også hvilke regler som gjelder dit du drar.
  • Snakk med forsikringsselskapet ditt om hva som dekkes. 
  • Kjøp billetter som kan endres eller avbestilles.
  • Betal med kredittkort, da kan du få penger igjen fra banken om selskapene går konkurs.

Aktuelle saker fra den siste tiden: