Høysesong for steinsprutskader

Foto: Gjensidige
Foto: Gjensidige
Er du bileier, er det en stor sjanse for at du har opplevd dette. De neste ukene vil flere tusen bileiere ende opp med en «rose» i frontruten.

- Når snøen smelter blir småsteiner og annet rask i veibanen virvlet opp, og smeller inn i frontruten, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige i en pressemelding.

Flere steder i landet har det i perioder vært bare veier den siste måneden. Det medfører at sesongen for steinsprutskader har startet tidig i år.

715 steinsprutskader i døgnet

I løpet av fjoråret måtte 261 000 bileiere innom et verksted for å reparere ruten eller få den skiftet. Erstatningene endte på rekordhøye 1,7 milliarder kroner, eller nærmere 4,7 millioner kroner hver eneste dag. Trolig vil minst like mange bileiere i oppleve denne type skade, også i år.

Ny og kostbar teknologi

Det som tidligere «bare» var en glassrute, er nå fylt med ny teknologi som varmetråder, filvarsler, ulike sensorer, farge i glasset og head-up display. I tillegg kan ruten være en del av bilens bærende konstruksjon.

- I snitt koster det Gjensidige rundt 12 000 kroner å skifte en rute. Likevel ser vi flere og flere tilfeller der vi har ruteskift med kalibrering som havner på rundt 30 000 kroner, sier Voll.

Hold avstand

Hvis du får en rose i frontruten er det viktig å dekke den til raskest mulig med tape. En ubeskyttet sprekk vil bli fylt av skitt, og da kan det være umulig å reparere den.

- Det beste og enkleste rådet er å holde god avstand til bilen foran, men noen garanti mot en liten «rose» i frontruten er det ikke, sier Voll.

Hvorfor gratis?

Kostnadene ved å skifte en rute er store. På bilmodeller med varmetråder i frontvinduet eller andre tekniske innretninger er kostnadene ekstra høye. Derfor er det en stor fordel når kunden velger å reparere ruten, i stedet for å skifte den. Alle bileiere med delkasko eller kasko får reparert steinsprutskade gratis. Må ruten skiftes er det som regel en egenandel.

Aktuelle saker fra den siste tiden: