Ingeniørens fem beste tips: SIik sikrer du deg mot lynnedslag

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Du hører torden og vet lynet nærme seg. Hva gjør jeg når det lyner? Hvordan sikre meg selv, huset mitt og tingene mine mot lynnedslag?

- Lynnedslag er ikke noe å spøke med. Å bli truffet av lynet er i verste fall dødelig og huset ditt og andre ting du eier kan bli rasert, sier Kjetil Lein, kommuneingeniør og visepresident i NITO (Norges Ingeniør- og teknologorganisasjon). Han har sett flere tragiske resultater av lynnedslag, ikke bare trær som er flerret og som sperrer veier, men hus og hjem som har blitt ødelagt. Lein oppfordrer alle til å være bevisst på hva som kan skje og også ta noen forholdsregler.

Det er ca. 120 000 lynnedslag i året i Norge. NITOs forsikringspartner Tryg opplyser på sine nettsider at en tredjedel av lynnedslagene skjer i juli, i de ukene da veldig mange av oss ikke er hjemme i egen bolig. De er bekymret for at husene ikke er tilstrekkelig sikret mot lynnedslag. Om man unngår skader slipper du dessuten å bruke tid på å dokumentere og melde skaden, og ikke minst slipper du å betale egenandel og stå for gjenoppbygging.

Slik unngår du lynnedslag og skader ved lynnedslag
De fleste av oss vet at vi skal holde oss i bilen om vi er ute og kjører når tordenen kommer, unngå fjelltopper, høye trær og åpne sletter, ikke være i båt ute på vannet og komme seg opp av badevannet.

Men ingeniør Lein gir deg her noen andre nyttige tips:

  • Det beste grepet du kan gjøre for å hindre potensielle skader ved lynnedslag, er å installere et overspenningsvern i sikringsskapet i huset og på hytta. Da ledes overspenningen bort fra det elektriske anlegget, noe som reduserer faren for at elektrisk utstyr blir skadet av lynnedslag.
  • 1. juli 2010 ble det innført nye regler om overspenningsvern i alle nye anlegg, og fra 2012 ble det påbudt. Har du nytt elektrisk anlegg montert etter dette, har du mest sannsynlig overspenningsvern allerede, men sjekk for å være sikker.
  • Sjekk overbelastnings-/overspenningsvernet med jevne mellomrom og særlig etter tordenvær. Om en av modulene er «utbrukt» vil ikke anlegget være beskyttet. Overspenningsvernet finner du plassert sammen med strømmåleren og da som regel i sikringsskapet.
  • Overspenningsvern i boliger er et grovvern på strøminntaket som tar den første støyten. Ønsker du å sikre deg ekstra, anbefales «finvern» på strømkurser i huset der det er tilkoblet ømfintlig utstyr som TV-er, datautstyr og lignende.
  • Bor du utsatt til for lynnedslag, for eksempel på en åpen høyde, kan det også være lurt å montere en lynavleder.
  • Hold deg borte fra vinduer, åpne dører og metallkonstruksjoner, og trekk ut stikkontakter til elektriske enheter når det lyner – eller før du drar på ferie. Selv om elbilen tåler mer enn TV-en, bør ikke bilen lades i tordenvær. Dersom noen vanner blomstene dine når du er på ferie, kan du få de til å sjekke om strømmen din har gått etter en tordenbyge. Får du slått strømmen raskt på igjen, berger du frysevarene dine.

Aktuelle saker fra den siste tiden: