TIPS: Vinn iPhone XS, Playstation Pro, Ipad, flaxlodd og sjokolade i Gjerrigknarkens Julekalender!

Kvinner flinkere enn menn til å kjøpe brukt

Kvinner flinkere enn menn til å kjøpe brukt
Nordmenn er flinke til å bygge opp en basisgarderobe, men dårligere til å kjøpe klær brukt. Det er dessuten forskjell på menn og kvinner når det gjelder bærekraftige kleskjøp. Det viser en undersøkelse om bærekraftig forbruk gjort på oppdrag fra oppbevaringsspesialisten Elfa.

Med en godt organisert garderobe kan du spare penger, tid og krefter. Du slipper å stadig måtte kjøpe deg noe nytt når du ikke finner det du leter etter i skapet, og unngår dermed også irritasjon i hverdagen.

Nesten en tredjedel av oss (31 prosent) har måttet kjøpe noe nytt når vi ikke har funnet det vi lette etter i garderoben. Det viser en undersøkelse gjort på oppdrag fra oppbevaringsspesialisten Elfa. Likevel er det mange som gjør noe for å bidra til et bærekraftig forbruk. Hovedsakelig dreier det seg om å selge eller gi bort klær de ikke vil ha lenger (45 prosent), etterfulgt av å levere inn klær til gjenvinning (34 prosent) og å unngå å kjøpe klær av dårlig kvalitet (19 prosent). Her er det stor forskjell på kvinner og menn. Mens 58 prosent av kvinnene selger eller gir bort plagg de ikke lenger bruker, er det bare 33 prosent av mennene som gjør det samme.

Selv om second hand og vintage har vært en stor trend i mange år, er det fortsatt rundt en tredjedel (33 prosent) som oppgir at de ikke har klær i denne kategorien. Blant menn er andelen enda høyere. Ifølge Elfas undersøkelse oppgir så mange som 40 prosent at de ikke har noen slike plagg, sammenlignet med 25 prosent av kvinnene. 16 prosent oppgir at de kjøper brukt for å gjøre garderoben mer bærekraftig.

– Endelig er vi på vei mot at det blir trendy å være miljøbevisst. Vi har fremdeles en lang vei å gå, men vi ser at folk handler mer vintage nå enn før. Folk generelt har blitt mer bevisste på hva de handler og hvordan de lever. Vi har hatt en enorm bruk-og-kast-mentalitet som ikke har vært god for noen. I fremtiden tror jeg vi kommer til å ha færre plagg, men i bedre kvalitet. Jeg tror også at fremtidens garderobe vil bestå av en god kombinasjon av nytt og brukt, sier Elisabeth Halbjørhus, medlem av Studio Elfa, interiørkonsulent og stylist i en pressemelding.

Litt over halvparten av nordmennene (58 prosent) oppga at de var flinke til å bygge en garderobe av klassiske nøkkelplagg som kan kombineres på mange måter. Samtidig viste det seg at litt færre, 55 prosent, ikke bruker mer enn halvparten eller enda mindre av klærne og skoene sine.

– Fra et bærekraftsperspektiv er det best å bruke de plaggene du allerede har, og sørge for at de får en lang levetid. Selv om mange er flinke til å bygge en basisgarderobe, viser Elfas undersøkelse blant menn og kvinner i alle aldre et forbedringspotensial på flere områder knyttet til klesforbruk, forteller Hilde Børresen Istre, som er oppbevaringsekspert i Elfa.

Om undersøkelsen

Undersøkelsen ble gjennomført av YouGov på vegne av Elfa i perioden 23. – 28. juni 2021. Totalt 1003 personer i alderen 16–79 år ble intervjuet.

Aktuelle saker fra den siste tiden: