Forsikringsselskap advarer mot å spare for mye på strømmen i hus og hytter

Foto: Dreamstime.
Foto: Dreamstime.
De høye strømprisene kan gi utilsiktede konsekvenser når høsten kommer. – Tilstrekkelig varme i hus og hytter er nødvendig for å unngå frost- og vannskader, sier skadeforebygger.

Det varsles om rekordlave vannmagasiner i Sørvest-Norge og fare for rasjonering, som betyr at folk, bedrifter og det offentlige kan tvinges til å spare på strømmen ved blant annet skyhøye strømpriser.

Allerede nå er strømprisen høy for mange norske husholdninger. Det gir økt risiko for at folk skrur ned varmen for mye, for å kunne håndtere strømregningen.

– Snart kommer høsten og de første frostnettene. Da blir det helt nødvendig å ha tilstrekkelig med varme i hus og hytter, så vannet i rørene ikke fryser, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB i en pressemelding.

Kostbare frostskader
Hvert år utbetaler forsikringsbransjen betydelige summer som følge av frost og sprukne vannrør. I 2021 ble det ifølge Finans Norge registrert over 10 000 frostskader, til en samlet erstatningssum på 552 millioner kroner. Erstatningene har økt de siste årene.

– Det kan være fristende å spare noen kroner, men det kan gi store kostnader på sikt. Om du får en frost- eller vannskade fordi du har hatt for lite varme i rom med rør, risikerer du å måtte ta deler av regningen selv, sier Hofstad-Nielsen.

Kan gi flere elektriske branner
Skadeforebyggeren er også bekymret for at folk bruker strøm når den er billigst, som ofte er om natten. Brorparten av brannene Fremtind registrerer starter i elektriske apparater og anlegg.

– Vi oppfordrer på det sterkeste til å ikke bruke elektriske apparater, som å kjøre vaskemaskinen, lade elsparkesykkel eller mobilen når du ikke er våken eller til stede. Det kan gi konsekvenser langt utover et ødelagt batteri, sier Nielsen.

Aktuelle saker fra den siste tiden: