Rekordstor interesse for overskuddsmat

Foto: Too Good To Go.
Foto: Too Good To Go.
Det selges mer overskuddsmat gjennom Too Good To Go-appen enn noen gang før. Rundt 245.000 poser er solgt i august. Det er 39 prosent flere enn på samme tid i fjor.

Too Good To Go gjør det mulig for folk å redde overskuddsmat fra butikker og spisesteder over hele landet – måltider som ellers ville endt opp som matsvinn.

Økte levekostnader kan ha bidratt
August har vært en rekordmåned for selskapet. Daglig leder Johan Ingemarsson sier at kombinasjonen med et solid kundegrunnlag bygd opp over særlig det siste året, økt bevissthet rundt matsvinn og kanskje aller viktigst: store prisstigninger i samfunnet - har gjort appen deres mer populær enn noen gang.

- Vi har aldri før opplevd en slik pågang i appen som vi har gjort den siste måneden. Det er selvfølgelig umulig å si helt sikkert, men for oss er det ut som en klar sammenheng med de stigende prisene, spesielt på mat, sier daglig leder Johan Ingmarsson.


340.000 nye brukere
Fra 1. til 29. august ble det reddet over 245.000 poser med overskuddsvarer gjennom appen i Norge mot 175.659 for samme periode i fjor - altså en økning på 39 prosent.

Også i alle landets fylker er det en klar økning i antall utsalgssteder som selger sine overskuddsvarer.

På ett år har appen registrert 341.000 nye brukere - 219.000 siden årsskiftet og 41.800 i august.

10 av Too Good To Gos all-time-high dager har kommet i august 2022, med en topp fredag 26. august da det ble reddet over 10.200 poser med overskuddsmat på landsbasis.

- Det er en klar rekord, og august er første gang det har blitt reddet et femsifret antall poser overskuddsmat i appen på én dag. Vi er bare kjempeglade for at dette er mat som butikkene nå får solgt, og brukere av appen får kjøpt, i stedet for at det ender som matsvinn, sier han.

Kan spare 75 prosent

Hittil i år har det blitt reddet rundt 1,8 millioner poser med mat totalt, noe som er 29 prosent opp fra i fjor, og en klar rekord sammenlignet med tilsvarende periode de siste årene.

Maten har en gjennomsnittlig verdi på 140 kroner per pose, dersom den hadde blitt solgt til ordinær pris i butikk.

Grovt regnet tilsvarer det mat til en markedsverdi av 252 millioner kroner solgt gjennom appen hittil i år - opp fra 195 millioner kroner i 2021.

Gjennomsnittlig salgsverdi er imidlertid 47 kroner i snitt - hvilket betyr at forbrukere kan spare nærmere 75 prosent på maten.

Må også ta slaget på hjemmebane
Prisøkningen på mat tilsvarer 10 prosent siden i fjor ifølge SSB, og matsvinn i Norge har nå en prislapp på opp mot 21 milliarder kroner.

Samtidig kastes det årlig over 400.000 tonn spiselig mat i Norge, og rundt halvparten av dette svinnet skjer på forbrukersiden, ifølge Hovedrapporten om matsvinn.

Det tilsvarer at hver femte handlepose kastes. Samtidig sier den store majoriteten av nordmenn at de ønsker å redusere sitt matsvinn.

- Ett av de viktigste slagene i kampen mot matsvinn er på hjemmebane. Også her kan man gjøre innsparinger både for miljøet og lommeboka. Vi har akkurat lansert et initiativ med blant annet Bakehuset, Lerum og Synnøve Finden hvor vi forsøker å motivere forbrukere til å kaste mindre mat gjennom tips på emballasjen til ulike produkter. Ofte er det ikke så mye som skal til for at vi heller velger å redde enn å kaste maten, sier Ingemarsson.

Vi kunne spart både miljøet og lommeboka hvis vi klarte å bli mer bevisst på å planlegge innkjøp bedre, spise opp restene og kjøpe nedprisede varer. 4 av 10 respondenter i en undersøkelse som Norstat har gjort for oss, mener de kan spare 1000 kroner eller mer i måneden ved å bli mer bevisst på å unngå matsvinn.

Bakteppet med økte priser i samfunnet er selvsagt dramatisk, men det kan også hende at dette bidrar til at flere kaster mindre mat fremover, og at vi vil se en varig endring på dette området.

Om Too Good To Go

Matredder-app som finnes i 17 land. Knytter butikker og andre matbedrifter med varer til overs sammen med folk som vil kjøpe maten til redusert pris.

Siden Too Good To Go kom til Norge i 2016 er det solgt 8 millioner forundringsposer med overskuddsvarer gjennom appen. 1,8 millioner brukere har lastet ned appen her til lands.

4200 matbedrifter selger overskuddsvarer gjennom appen, som er ett av flere tiltak de kan ta i bruk for å slippe å kaste mat.

Too Good To Go samarbeider også med aktører i matbransjen om å sette matsvinn på agendaen, og jobber for å inspirere til svinn-kutt gjennom ulike kanaler, blant annet på toogoodtogo.no.

Aktuelle saker fra den siste tiden: