Ikke start bilen om du gjør denne tabben

Mange nordmenn har fylt feil drivstoff på bilen. Regningen kan bli stor. Foto: Gjerrigknark.com.
Mange nordmenn har fylt feil drivstoff på bilen. Regningen kan bli stor. Foto: Gjerrigknark.com.
Å fylle feil drivstoff på bilen kan bli veldig dyrt. Til nå i år har antallet feilfyllinger økt med mer enn 25 prosent, sammenlignet med fjoråret.

Det viser tall fra Frende Forsikring. I en fersk undersøkelse Norstat har gjort for Frende sier også åtte prosent av de spurte at de har fylt feil drivstoff på bilen.

- Jeg tror stress er årsaken til mange av feilfyllingene. Vi kjører inn på stasjonen, har dårlig tid, tenker på alt annet enn det vi driver med og plutselig så er vi i ferd med å fylle feil på tanken, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

- Vi ser også at mange har flere biler i husstanden sin, gjerne med forskjellig drivstoff. I tillegg er det lettere å ta feil når alle typer drivstoff som regel finnes på alle pumper, sier han.

Flere feilfyllinger hele året
En sammenligning mellom antallet saker i 2021 og 2022 viser flere skader i samtlige måneder i år, foruten mai. Kostnaden ved feilfylling varierer fra 5000 til mer enn 100 000 kroner.

- Hvis du fyller feil og oppdager det før du har startet bilen og kjørt, er regningen ofte mellom 5000 og 10 000 kroner. Men hvis du først merker det etter at du har kjørt blir det fort dyrt, siden det kan ha skjedd skader i motoren, sier Ytre-Hauge.

- Ikke start bilen!
Derfor er fagsjefens første bud krystallklart.

- Ikke start bilen hvis du fyller feil! Ring etter veihjelp og få bilen tauet til verksted. Flere steder i landet finnes det også bergingsselskap som har egne biler som kan reparere på stedet. Da kommer de ut og tømmer tanken der du har fylt, sier han.

Det er når du starter opp at drivstoffet blir sugd inn i dyser og motor, at den store skaden skjer.

Slik merker du feilen
Skulle du kjøre videre med feil drivstoff uten å vite hva du har gjort, sier fagsjefen at du nok kommer til å merke det etter hvert.

- Bilen vil stoppe opp og ikke starte igjen. Hvor mye drivstoff du hadde igjen på bilen fra før vil spille inn på hvor fort dette skjer. Bilens alder spiller også inn her, sier Roger Ytre-Hauge.

Det er de eldre bilene som kan kjøre lengst med feil drivstoff.

- Nyere biler har mer følsomme elektroniske styringssystemer for drivstoff. Nyere dieselbiler som feilfylles med bensin får ofte store skader hvis de blir kjørt. Derfor kan skadeomfanget være større på nyere biler, sier han.

Her har flest fylt feil

Vestfold og Telemark – 13 prosent
Viken – 11 prosent
Agder – 10 prosent
Troms og Finnmark – 10 prosent
Innlandet – 9 prosent
Trøndelag – 8 prosent
Rogaland – 7 prosent
Oslo – 5 prosent
Vestland – 5 prosent
Nordland – 3 prosent
Møre og Romsdal – 2 prosent

Dette skjer med bilen når du starter med feil drivstoff

 • Drivstoffpumpen begynner å gå når du vrir om nøkkelen.
 • Bensin eller diesel trekkes inn i systemet. Det er i denne prosessen det kan oppstå skader hvis du starter motoren.
 • De to drivstoffene har ulik måte å antenne på. Høy kompresjon antenner diesel, mens det er en tennplugg som antenner bensin.
 • Hvis du kjører med feil drivstoff vil varsellamper etter hvert lyse og motoren vil bli dårligere. Til slutt vil bilen stoppe.

Slik unngår du feilfylling

 • Tenk før du tanker, og ikke fyll på rutinen. Tenk over hvilken bil du har og gjør et bevisst valg, hver gang.
 • Er du i tvil og låner noen andre sin bil, eller firmabil, ta heller en ekstra telefon til eieren for å høre.
 • Husk at informasjon om hvilket drivstoff bilen går på står på vognkortet.
 • Hvis du er uheldig, vær ærlig med verkstedet om hvor mye du har fylt og om/hvor langt du har kjørt. Det er viktig for verkstedet å vite, så de gir bilen din riktig behandling.
 • Innser du feilen mens du kjører, stopp så raskt du kan, på en forsvarlig måte.
 • Det er mer skadelig å fylle bensin på en dieselbil enn motsatt.
 • Det finnes tanklokk som kan installeres på dieselbiler. Disse gjør det umulig å fylle feil. Motsatt vei vil ofte munningen på en dieselpumpe ikke passe i hullet til en bensinbil.

Hva dekker forsikringen?

De fleste forsikringsselskaper har feilfylling av drivstoff som en del av sin standarddekning på bilforsikring med kasko. Denne inkluderer også veihjelp.

Aktuelle saker fra den siste tiden: