Ny bompengerekord - og verre skal det bli

Én av fire nordmenn vil slite med økte bompenger. Foto: NAF.
Én av fire nordmenn vil slite med økte bompenger. Foto: NAF.
Nye tall viser at bilistene betalte 13,1 milliarder kroner i bompenger i 2022. - Dette er ny rekord, og viser at bompengene er ute av kontroll, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF, Norges Automobil-Forbund.

Staten tar mer og mer i bompenger fra bilistene. Det viser tall fra Statens vegvesen som P4 har hentet inn. I 2022 betalte vi inn 13,1 milliarder. Det utgjør en økning på 3,4 milliarder på ti år.

- Bompengene er ute av kontroll. Allerede i år kan rekorden fra 2022 bli slått. For 2023 har Stortinget satt en ramme på 16,1 milliarder som kan kreves inn fra bilistene, blant annet fordi det åpnes stadig flere bypakker og veiprosjekter finansiert av bompenger. Nytt av året er også at elbilistene skal begynne å betale mer i bompenger enn før sier Handagard.

Én av fire kan slite med økte bompenger
- Økte bompenger kan fort bli et problem for husholdninger som nå sliter med økte renter og stigende priser på drivstoff, mat og strøm, sier hun.

En landsrepresentativ undersøkelse Norstat gjorde for NAF i september 2022 viser at halvparten av befolkningen oppgir at bompengene er for høye for sin økonomi allerede i dag. Hele 27 prosent, mer enn hver fjerde nordmann, svarer at de vil streve med en økning i bompengene på inntil 500 kroner i måneden.

- Politikerne må komme frem til troverdige løsninger på hvordan vi får finansiert samferdsel uten at bompengebruken stiger til stadig nye høyder, sier Handagard. - Vi i NAF mener at veier burde vært fellesskapsfinansiert, og ikke brukerbetalt som i dag. Alle nyter godt av et godt veinett, sier hun.

Bompengene er for høye for min økonomi - Hvor enig eller uenig er du i følgende utsagn?

Bompenger er for høye for min økonomi

Hvor mye kan bompengeutgiftene øke med per måned før det blir en utfordring for din husholdningsøkonomi?

Hvor mye kan bompengeutgiftene øke før det blir en utfordring for deg?

Aktuelle saker fra den siste tiden: