< >
🐇 TIPS: Bli med i påskekonkurransen min - vinn snop og flaxlodd
Annonse:

Slik sparer du penger på drivstoff

Slik sparer du penger på drivstoff Et kjøretøy koster ikke bare penger å anskaffe, men hver bidige meter du kjører med dem koster penger. Uavhengig om du bruker diesel, bensin eller strøm. Jeg gir deg tipsene for å redusere utgiftene til et minimum.

I hovedsak er det to ting du har mulighet til å gjøre for å spare penger på drivstoff.

1) Du kan bruke mindre drivstoff

2) Du kan betale mindre for det drivstoffet du faktisk bruker

Dette er ganske enkle og overordnede prinsipper, og det er lurt å ha dem i bakhodet nettopp fordi de er så enkle å huske. Merk at du selvfølgelig kan gjøre begge tingene i kombinasjon for å spare mest mulig penger totalt sett.

Hvordan bruke mindre drivstoff?

Å bruke mindre drivstoff i seg selv er i utgangspunktet enkelt. Det sier seg selv at du bruker mindre drivstoff dersom du kjører kortere eller bruker kjøretøyet ditt mindre. Det høres kanskje banalt ut, men det er her du bør begynne! Tenk gjennom: Trenger du virkelig å kjøre like ofte og like langt som du pleier å gjøre?

For å gradvis venne deg til å spare penger gjennom å bruke kjøretøyet mindre, så kan du stille deg selv følgende spørsmål før du drar ut:

- Er denne kjøreturen virkelig nødvendig?

- Er det veldig viktig at jeg tar denne turen, eller er det noe jeg kan droppe?

- Kan jeg sykle eller gå som et alternativ?

- Er det mulig å spare penger på å velge offentlig transport isteden?

- Kan jeg eventuelt sitte på med en venn, eller kan en annen person ta ærendet for meg?

- Kan jeg kombinere dette ærendet med et annet ærend, slik at det blir færre turer samlet sett?

- Kan jeg oppnå samme nytten ved å kjøre en kortere strekning?

Enkelte finner ut at de kan redusere kjøringen sin ganske mye ved å planlegge bedre, samkjøre med naboen, eller å kombinere ærend med trim.

Om du likevel velger å gjennomføre kjøreturen, er det neste aspektet å ta hensyn til selve gjennomføringen. Det lønner seg nemlig å ha fokus på hvordan du kjører, og å legge seg til en kjørestil som er drivstofføkonomisk.

Her finnes det flere ting du kan gjøre, men noen prinsipper du kan bite deg merke i først som sist følger (husk at ingenting av dette skal gå på bekostning av trafikkregler eller sikker kjøring generelt):

- Unngå overdreven akselerasjon og overdreven fart. Dette sluker drivstoff.

- Ikke brems ned unødvendig ofte. Må du få bilen opp i fart igjen bruker du mer drivstoff enn om du holdt en jevn fart.

- Bruk terrenget til din fordel. Nedoverbakker gir deg «gratis» fart, og det er heller ingen vits i å bremse før du kommer til en motbakke, med mindre det er en trafikal grunn til det.

- Planlegg kjøringen best mulig i forhold til kryss, rundkjøringer, skilting og bilister rundt deg. Følg med og planlegg så langt foran deg du får til. Det er f.eks. ingen vits i å øke farten dersom du vet at du snart kommer til et kryss, eller at du ser en bil du har vikeplikt for kommer fra høyre som du uansett må stoppe for. Det samme gjelder i lyskryss.

- Om du har to alternative ruter til dit du skal og de er ca like lange, velg det alternativet som "deler opp" kjøreturen minst mulig og du kan holde jevn fart.

- Å la motoren gå på tomgang er både unødvendig forurensende og unødvendig dyrt.

- Ikke kjør rundt med mye unødvendig utstyr eller bagasje i bilen. Ta det ut, og legg det inn igjen når du faktisk trenger det. Ekstra vekt = ekstra drivstofforbruk.

- Pass på at trykket i dekkene dine er riktig i forhold til lastebelastningen. Jo bedre tilpasset trykket er, jo «lettere» rullere hjulene og jo mindre drivstoff bruker du.

På litt lengre sikt, f.eks. når du skal bytte kjøretøy neste gang, bør du også ta med drivstoffegenskapene til kjøretøyet i kjøpsvurderingen. Å velge en modell som bruker lite drivstoff er både miljøvennlig og bra for lommeboka. Så skal du kjøpe en ny bil, en ny moped eller ny motorsykkel – sørg for å ha med "lavt drivstofforbruk" som et viktig beslutningskriterium.

Du finner frem til denne typen informasjon gjennom produsentenes nettsider eller ved hjelp av Google. Husk at dette også gjelder om du kjøper kjøretøyet brukt – det hjelper ikke stort om du får kjøpt kjøretøyet veldig billig, dersom du senere finner ut at det sluker drivstoff.

Hvordan betale minst mulig for drivstoffet du faktisk bruker?

Det generelle nivået på drivstoffprisene vi har er vanskelig å gjøre noe med. Staten skal ha sine avgifter, og produsenter og bensinstasjoner skal ha sin inntjening. Det finnes dog litt håp, her følger et par ting du kan gjøre for å spare penger på kjøp av selve drivstoffet:

1) Mange steder i landet kan du finne et mønster på hvilken ukedag det lønner seg å fylle. F.eks. her hos meg så er det som oftest billigere drivstoff søndag kveld, mandag morgen og av og til torsdag ettermiddag og kveld.

Det er ikke sikkert mønsteret er likt der du bor, men det kan du undersøke gjennom å gå systematisk til verks. Bit deg merke i hvordan prisene endres i løpet av en uke. Etter hvert finner du forhåpentligvis noen dager eller tidspunkt hvor drivstoffet er billigere enn resten av uken.

Du må selvfølgelig huske på at dersom du må kjøre en ekstra tur for å fylle billigere drivstoff, så kan vinninga fort kan gå bort i spinninga. Om den ekstra bilturen for å fylle drivstoff koster mer enn det du sparer på å fylle billigere, så er turen ganske bortkastet med mindre du kombinerer med et ærend du likevel måtte ha kjørt bil for å gjøre.

2) Bruker du enkelte typer kredittkort og bonuskort når du betaler, kan du få rabatter, bonus, eller cashback (det vil si penger tilbake) dersom du fyller hos bestemte kjeder.

Ved å benytte deg av denne typen ordninger på en smart måte, samt betale eventuell kortgjeld innen forfall så kan du spare en hel del penger på dette. Jeg vil gå igjennom de beste alternativene til drivstoffkort du kan bruke i et senere blogginnlegg, men du finner flere tips på denne siden der du finner en oversikt over kort det kan være smart å ha med seg når du skal fylle drivstoff neste gang!

Dersom du er elbileier, her kommer et raskt sparetips til deg også:

- Lad bilen din minst mulig hjemme. Lad på jobben, på offentlige parkeringsplasser, når du er på besøk hos en venn, eller evt. på fellesområder knyttet til boligen dersom dere er flere boenheter sammen.

Har du flere tips til hva man kan gjøre for å spare penger på drivstoff? Legg igjen en kommentar i kommentarfeltet da vel!

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:
Leter du etter noe spesifikt innen gjerrigknarkens blogg?