< >
Annonse:

Vær snill mot bilen og lommeboka

Vær snill mot bilen og lommeboka Ja, denne gangen konsentrerer Gjerrigknarken seg om det å spare penger når man er nødt til å bruke bil. Ja, for selvsagt mener jo vi at du kun bør bruke bilen når det er absolutt nødvendig. Men hvordan kan man så spare driftsutgifter ved bilbruk?

Kjøre forbruksoptimalt

Dersom du virkelig tenker forbrukssparing ved bilkjøring, kan du nok spare opptil 30% av drivstoffutgiftene. Når du starter bilen, kjør rolig med minst mulig gass, det er også viktig å gire opp så tidlig som mulig. Dette reduserer både forbruket av drivstoff, men også de miljøfiendtlige utslippene. Som hovedregel bør du kjøre med lavt turtall og forsøke å holde farten konstant.

Det koster også endel å bremse, derfor bør du også passe på hva som skjer foran slik at du kan unngå unødvendig bremsing (slipp gassen istedenfor). Er du avhengig av å stoppe ved lyskryss, skal det visst lønne seg å slå av motoren allerede ved ca. 1 minutts ventetid (dersom motoren er god og varm).

Henning har følgende tips: "Unødvendig ekstralys på bilen trekker også langt mer drivstoff enn de fleste er klar over, slå av tåkelyser når det ikke er behov. Spesielt viktig i køkjøring der bilen står stille i perioder.

Svøm med de andre i trafikken

Som nevnt ovenfor bør du unngå hektisk kjøring (gass/brems). Hold deg heller til lavt turtall og la deg drive fremover i trafikken/køen. Det er utrolig lite tid du sparer på å kjøre hektisk (forbikjøring for eksempel). Holder du avstand til den foran deg og er oppmerksom på de røde bremselysene foran, må du ikke stadig “hugge” i gasspedalen. En “synsk” kjøremåte der du følger med på hva som skjer foran deg sparer selvsagt også på bremser, dekk og andre snedige ting som bilen din bruker…

Vær oppmerksom på vekta

Ja, selvsagt har din egen vekt noe å si for bruken av drivstoff. Gjør noe med det hvis du har litt for mye “innabords”, men i denne sammenhengen snakker vi om bilen. Hvert kilo som befinner seg i bilen, sluker energi. Alt som ikke trengs å ligge i bilen må ut. Det gjelder tomkasser like så mye som takbokser eller stativer. Tenk på hvor mye luftmotstand en takboks utgjør og det vil klinge ren mynt i lommeboka di…

Sjekk bilen jevnlig

En bil som jevnlig er til service, enten du klarer det selv, får en venn til å gjøre det eller går til et så gunstig verksted som mulig, vil bruke mindre drivstoff enn en bil som det slurves med. Oljeskift hjelper til med å senke forbruket. Sjekk lufttrykket i dekkene, kjører du med lavt trykk må du beregne mer drivstoff for å “drive” bilen fremover.

Henning har følgende tips: "Svært mange kjører rundt med bremser som henger litt, da kan forbruket fort bli 20 til 30 % mer enn nødvendig. Et tegn på at bremsene ligger på er at felgene trekker til seg bremsestøv. Da er det på tide å få rengjort og smurt opp holderene for bremseklossene, eller kaliperene som det kalles på bilspråk."

Glem bilen i blant

Mest drivstoff bruker bilen på korte distanser, særlig også fordi motoren omtrent ikke rekker å bli varm. Bruk hodet og tenk gjennom om den lille turen du skal ta er nødvendig med bilen…

Få med deg en nabo eller kollega

Enten kjenner du sikkert noen som skal i samme retning som du eller så slenger du et lite oppslag på tavla i nærheten. Kan du kjøre sammen med noen, kan dere bytte på. Tenk deg hvor mye penger man kan spare ved å dytte tre inn i en bil der det tidligere bare satt én person! Ikke glem å dele kostnadene (vel, kanskje du glemmer det dersom du sitter på med andre?)

Kjøp riktig bil

Er det virkelig nødvendig med alt dilldallet og luksusen som tilbys en stakkar som kommer inn i en bilforretning for å kjøpe seg ny doning? Må du ha den fete bilen (en ekte gjerrigknark tenker ikke i de baner engang) for å reise på hytta 2 ganger i året? Tenk deg om. Det koster drivstoff å produsere elektrisk kraft for å drifte alt dilldallet i bilen din.

HAR DU ANDRE TIPS I FORBINDELSE MED BIL OG BILKJØRING?

Tilbyder: Gjerrigknarken
💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:

Fatal error: Using $this when not in object context in /home/gjerri98/www/_v2/classes/CategoryPage.class.php on line 236