< >
🛒 Vinn din egen handlekurv med matvarer 👈 last opp en kvittering og du er med!
Annonse:

Ikke la deg lure av butikkene

Ikke la deg lure av butikkene Du tenker kanskje ikke over det, men butikkene gjør sitt beste for å lure deg til å kjøpe ting du egentlig ikke er på jakt etter. I denne høyst vitenskapelige artikkelen går Gjerrigknarken i rette med bransjen som jobber for å lure deg som forbruker!

Shoppingsenter eller store dagligvareforretninger er bygd opp etter bestemte kriterier. Selvsagt er ikke disse like, men de følgende betraktninger har Gjerrigknarken utviklet etter mange år med bevisst handling…

Hva møter deg når du går i butikken?

Når du kommer inn i en dagligvareforretning er det gjerne blomster og frukt og grønt du treffer på. Særlig blomster og frukt skal formidle en bestemt atmosfære i butikken; det dufter jo så fint. I bakgrunnen hører vi kanskje hyggelig, rolig musikk. Musikken setter oss i godt humør, litt lettere og dermed er det kanskje også litt lettere å åpne lommeboka?

Handle med fornuft

Psykologisk påvirkningskraft gjennom musikk

Dagligvareforretningene som virkelig bruker psykologi i sitt påvirkningsarbeid spiller til og med forskjellig type musikk etter hva slags kundegrunnlag som handler når på døgnet. Tenk deg at pensjonistene som handler på dagtid får høre gamle slagere, mens når skoleungdommene stikker innom ved lunsjtider er det litt mer futt i musikken.

Non-food som forstyrrer deg i handlingen

Har du tenkt over at det i mange forretninger er bygd opp stabler av varer som ikke er dagligvarer (non-food) i inngangspartiet? Du er egentlig på jakt etter dagligvarer (ting å spise) og må løpe gjennom hele avdelingen for non-food først. Melk, kjøtt og ost finner du gjerne langt inne i butikken, disse tingene kjøper jo nesten alle kundene uansett.

Må du kjøre slalåm i butikken?

Systematisk er det trangt i butikken. Kunden må kanskje kjøre slalåm med handlevognen og se forsiktig til høyre og venstre. Særlig i disse juletider kan det jo være at det kommer en hektisk småbarnsfar stormende rundt neste hjørne.

Sjekk prisene

Hvor er de dyre varene?

Proffe forretninger retter oppmerksomheten din mot bestemte hyller ved spotlys og rødlys ved kjøttdisken slik at tingene ser mer appetittlige ut. Når det blir trangere mellom hyllene går kunden langsommere og da ser han/hun plutselig gode tilbud som er satt frem…Ifølge forskere ligger de dyreste varene til høyre, da de fleste mennesker er høyrehendte og orienterer seg mot høyre (så bra at Gjerrigknarken er venstrehendt…).

Noe mange vet er jo også at de dyreste varene står i høyde med øynene våre, de billigere lenger nede. Dermed blir trikset til Gjerrigknarken om å handle ved å krype langs gulvet ingen dum ide!! I nærheten av varene som alle trenger ligger de dyre nytelsesvarene, de såkalte impulsvarene. Ja, det er de varene du ikke behøver!!

Andre triks som alle eller enkelte butikker bruker:

Rester

Kanskje du finner en avdeling der det står ”Rester til gunstig pris: bare så lenge beholdningen rekker”. Vi skal ikke være overrasket dersom det fylles opp nye varer her hver morgen…Det skjer også at slike varer handles inn ekstra, slik at man har noe å tilby alle dem som jakter på salgsvarer og tilbud.

”Grafsebordet”

Det er utrolig hvor mange mennesker som tiltrekkes av disse store kurvene hvor mange forskjellige varer (f.eks. truser) er stuet sammen (forskjellige størrelser, forskjellige priser). På skiltet står det gjerne ”fra kr. 9”, men i praksis er det meste av det som befinner i kurven mye dyrere…..Men da er jo oppmerksomheten din allerede rettet mot varene.

Store pakninger

Den doble porsjonen suggererer mengderabatt. Men ofte er faktisk ikke den mindre pakningen noe dyrere. Du bør ta en kikk på prisskiltet i hylla (der du også finner pris pr. mengde) og sammenligne prisene. For øvrig er det lettere å bruke mer hjemme når du har en større pakning.

Refill

Forhåpentligvis er refillpakkene billigere enn å kjøpe helt nytt produkt. Men det hender at refillen faktisk er dyrere….helt sinnsvakt spør du en gjerrig sparefrik.

Juksepakninger

Selv om fabrikantene er blitt flinkere til å spare forpakninger, så er det fortsett mulig å føle seg lurt – tingen du kjøpte er betraktelig mindre enn selve esken. Kanskje innholdet i esken tidligere var 300 gram, men nå har samme eske bare 275 gram? Hvem tjener på det mon tro?? Vi vet alle svaret. For prisen har ikke nødvendigvis gått ned, nei…

Kassesonen

Alle med små barn vet hvor grusomt det er å stå i kø ved kassen. Gjerrigknarken antar at en del dagligvareforretninger har en policy på at det ikke åpnes ny kasse før et gitt antall kunder står i kø. Mange i køen griper aviser, godteri og annet unødvendig dill. Bare tenk på batteriene hos Clas Ohlson eller Biltema…

Men verst er det sikkert for barna, så snart barna blir gamle nok, bør alle foreldre ta en alvorsprat med ungene om dette med å oppføre seg i kassakøen og unngå masing…

Se også andre artikler om samme tema i Gjerrigknarkens blogg:

Matvarehandel med hjerne

Gjerrigknarkens brødposer

Spiskammeret - din venn i nøden

Gjerrigknarken utnytter butikkenes salgslyst

Tilbyder: Gjerrigknarken sjøl
💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune: