< >
🐇 TIPS: Bli med i påskekonkurransen min - vinn snop og flaxlodd
Annonse:

Hvordan bli en gjerrig student

Hvordan bli en gjerrig student En gjerrigknark planlegger nøye, det gjelder også når man skal studere. Skal du bli en gjerrig student eller begynne et nytt og bedre liv, bør du vite hvordan du sparer penger der det er mulig.

Mange lever fra hånd til munn og planlegger ikke bruken av pengene sine på en særlig god måte, men dersom du følger disse tipsene vil du garantert ha mer igjen i pungen når det senere trengs:

1. Søk maks studielån. Søk etter maksimalt stipend og lån fra Lånekassen enten du trenger det eller ikke. Studielån er et av de gunstigste lånene du kan ha, ettersom det er rentefritt så lenge du studerer.

Om du får penger til overs bør du sette dem på høyrentekonto eller i fond slik at du kan få glede av rentene. Her finner du beste høyrentekonto.

2. Søk legater og stipend. Skaff deg Legathåndboken. Her finner du hundrevis av stipender som deles ut hvert år til verdige søkere. Bruk litt tid på å lete før du søker, og send gjerne inn flere søknader. Pengene er skattefrie!

Legathåndboken koster for tiden 299 kroner. Boken er også mulig å låne gratis på enkelte biblioteker. Du kan også søke i Legathåndboken på nett.

3. Ikke tjen for mye. Jobber du deltid ved siden av studiene, må du passe på at du ikke overstiger Lånekassens inntektsgrense. Går du over denne grensen, vil stipendet ditt bli kuttet.

NB! Husk at inntektsgrensene gjelder for hele året- inkludert sommerferien.

4. Opprett BSU. Boligsparing for ungdom er en svært god spareavtale, som gjør at du automatisk får 5 000 kroner i skattefradrag dersom du sparer maksimalbeløpet på 25 000 kroner. BSU-kontoene har også god innskuddsrente.

Du kan spare på kontoen til det året du fyller 34 år, og pengene må brukes til boligformål. For å få full effekt av BSU-fradraget, må du tjene nok til at du betaler mer enn 5 000 kroner i skatt.

Finn beste BSU-konto her. Bytt også til en gebyrfri bank om du ikke har det fra før. Finn beste brukskonto her.

5. Lag en annonse og skriv leieboer-CV. Skal du flytte hjemmefra? Da kan det være lurt å markedsføre deg selv i en «bolig ønskes leid»-annonse på f.eks. Finn.no. Flere og flere utleiere foretrekker å velge blant disse annonsene heller enn å annonsere ut leieboligen selv. I skrivende stund er det mange «bolig ønskes leid»-annonser på Finn.no. Skriv også en kort CV med presentasjon av deg selv, som du legger igjen når du er å visninger. En slik CV kan hjelpe deg med å skille deg ut blant mengden av søkere.

6. Vurder å leie bolig sammen med en du kjenner, slik at dere kan dele på boligkostnadene. Husk å sørge for å lage pengeregler i bokollektivet, slik at det ikke oppstår problemer når man flytter ut.

7. Finn gratis møbler og innbo på nett. Virker «gratis» for godt til å være sant? Ikke i dette tilfellet! Ved å gå gjennom gi-bort-annonsene på «torget» på Finn.no, finner du masse møbler og andre gratis ting til å fylle opp studenthybelen med.

8. Sjekk innboforsikringen din. Mange studenter dekkes av innboforsikringen til mor og far selv om de bor hjemmefra - så lenge de er folkeregistrert på foreldrenes bostedsadresse. Noen forsikringsselskaper har imidlertid begrensninger på hvor lenge du kan bo hjemmefra. Sjekk med forsikringsselskapet før du flytter for å være sikker på at du har forsikringen i orden.

9. Hjelp hjemmefra? Er du så heldig å ha foreldre som kan støtte deg økonomisk mens du studerer, bør de fordele pengene utover året. Da blir det enklere å få økonomien til å gå rundt.

10. Lag et månedsbudsjett. Få kontroll på økonomien din - les Gjerrigknarkens råd her.  

11. Bruk studentkortet aktivt. Som student bør du som snarest skaffe deg gyldig studentkort fra studiestedet. Dette gir deg en rekke rabatter på alt fra kollektivtransport og fly til frisør og tannlege. For flere studenttilbud, bør du sjekke ut f.eks. studenttorget.no.

12. Spar penger på mat. Smør matpakke i stedet for å kjøpe lunsj i skolekantinen. Planlegg innkjøpene i god tid, se etter tilbudsvarer og kjøp billigproduktene i butikken. Frys ned det du ikke rekker å spise opp. Ta med pulverkaffe i stedet for å kjøpe kaffe i kantinen.

13. Spar på trening. Tren på treningssenteret i tilknytning til studiestedet eller på studentidrettslag, i stedet for de ordinære treningsstudioene. Bruk sykkel aktivt i stedet for kollektivtrafikk, bil eller taxi.

14. Spar penger på pensumbøker. Kjøper du skolebøkene brukt, kan du spare mye. Du kan få tak i brukte bøker både i butikk og på nett.

15. Spar på aviser. Les aviser på biblioteket eller spleis på et abonnement i bokollektivet.

Tilbyder: Gjerrigknarken sjøl
💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:
Leter du etter noe spesifikt?