< >

Ikke bli lurt - finn billigste og beste strømselskap!

Ikke bli lurt - finn billigste og beste strømselskap! Når strømselskapene begynner å sette opp prisen per kilowattime uten noen åpenbar grunn, bør varsellampene blinke hos enhver god gjerrigknark. Jeg viser deg hvilke type avtaler og aktører du bør velge for å unngå å bli flådd!

Over natta bestemte Hafslund at de skulle sette opp prisen per kilowattime strøm med nærmere 36 prosent - dette går ikke upåaktet hen hos nordmenn som strømmer til konkurransetilsynets liste over strømleverandører. Det mange likevel ikke vet er hva slags type strømavtale en bør velge. Vi mener svaret er enkelt:

Hvilken type strømavtale / strømprodukt bør jeg velge?

I utgangspunktet finnes det tre typer strømprodukter å velge mellom:

  1. Standard variabel pris (som de flest har)
  2. Fastprisavtale
  3. Spotpris med påslag

Standard variabel pris er et produkt med en pris strømselskapene selv finner det for godt å sette. Prisen per kilowattime du bruker bestemmes på bakgrunn av innkjøpspris på strømmen samt hvor mye fortjeneste strømselskapet velger å ta. Med andre ord er dette en type prising det ikke er veldig lett for kunden å skjønne.

Fastprisavtale er et produkt der prisen du skal betale per kilowattime strøm avtales på forhånd, for en gitt periode. Siden strømselskapet ikke vet nøyaktig hva strømprisen vil være i den kommende periode, tar de gjerne "godt i" i forhold til hva de tror de kommer til å kjøpe prisen for, samt at de selvfølgelig legger inn en fortjeneste.

Spotpris med påslag er et produkt der strømprisen du betaler per kilowattime er den samme som strømselskapene kjøper den for på "strømbørsen" Nordpool. I tillegg kommer det et forhåndsavtalt påslag per måned - feks 50 kroner.

I tillegg kan det finnes det kombinasjonsavtaler og ulike maksprisavtaler. Sistnevnte fungerer akkurat som en forsikring, og lønner seg ikke i 99% av tilfellene for kunden, men snarere for strømselskapet selv.

Gjerrigknarken Rune anbefaler de fleste å velge produkttype nummer 3 - altså spotpris med påslag. Grunnen er ganske enkelt at det her er tilbud og etterspørsel etter strøm på Nordpool som bestemmer prisen du skal betale - ikke hva strømselskapet selv finner ut at de skal ta seg betalt.

OBS: Det kan være faktorer og grunner som gjør at du bør velge annerledes enn anbefalingen vår ovenfor - vil du være helt sikker bør du altså bruke Konkurransetilsynets priskalkulator.

Nok snakk - hvilket strømselskap er billigst?

Når det kommer til hvilken tilbyder du skal velge, kan du bruke konkurransetilsynets sider for å finne frem til tilbyderen med det beste tilbudet til enhver tid.

Leter du etter noe spesifikt?