< >
🛒 Vinn din egen handlekurv med matvarer 👈 last opp en kvittering og du er med!
Annonse:

Ti enkle steg for et ryddigere hjem

Ti enkle steg for et ryddigere hjem Har du problemer med å kvitte deg med ting du kanskje egentlig ikke trenger lenger? Har du rot i skuffer og skap, i garasjen eller kanskje i kjelleren? Jeg gir deg tipsene du kan bruke for å få plass igjen!

Dersom du mangler motivasjon for å sette i gang med en ryddeaksjon, ligger det sannsynligvis i at tilnærmingen din er feil. Disse kjappe tipsene hjelper deg på vei:

1. Lag den riktige atmosfæren for å rydde. Kanskje hjelper det å velge litt god musikk eller få med deg en god venn eller venninne som hjelper deg. Det lønner seg også å sette i gang når du ikke er sliten og ellers er ved godt pågangsmot. Dette er nok ikke det du bør begynne med en sen kveld.

2. Velg en dag med dårlig vær hvor du uansett tilbringer dagen innendørs. Da føler du ikke at du går glipp av noe annet fordi du har ryddedag.

3. Begynn med en enkel oppgave, for eksempel en skuff med «alt mulig rart i» (den har vel de fleste av oss). Hvis du tar skuff for skuff, føler du kjapt at du får til noe.

4. Sett frem kasser, sekker, kartonger og lignende og skill tingene etter søppel, midlertidig oppbevaring og hva du virkelig trenger.

5. Vær nøye med å ta ut alt av skuffer og skap, så kan du samtidig rengjøre dem fra støv og dritt.

6. Tingene som du trenger ofte, kan du deretter legge ordentlig tilbake der du vil ha dem. Kanskje du blir like overrasket som meg over hvor mange ting du egentlig ikke trenger noe særlig.

7. Alle tingene som du sjelden eller aldri behøver, lar du ligge i kassene som du tidligere har satt frem.

8. Unntak er selvsagt ting som brukes kun enkelte ganger i året, enten det er påskekyllingpynten, nøtteknekkeren eller badeballene. Og bruker du ikke slike ting lenger, er det kanskje på tide å kvitte seg med dem?

9. Særlig når det gjelder klesskapet, burde du bruke følgende triks: Bruk kleshengerne og heng dem den samme veien. Så markerer du i kalenderen din ett år frem i tid for å gå gjennom klærne og se hva du ikke har brukt siste år (det gjør du ved å snu kleshenger etter hvert som du benytter klærne).

Ved neste gjennomgang etter et år, kan du enkelt se hvilke klær du ikke har brukt siste år. Er det på tide å gi bort klærne, selge dem eller bytte dem med venner og kjente?

10. Når du nå har ryddet og sitter igjen med esker og sekker med ting du egentlig ikke trenger, men kanskje ikke vil kvitte deg med likevel, har du sannsynligvis tre kategorier:

Søppel – fordi tingen er ødelagt, ubrukelig eller skitten

Usikker – fordi du antar at du kanskje kommer til å trenge tingen eller kan fikse den eller kanskje den var dyr?

Sentimental – kanskje du har en egen avdeling for gaver eller ting du forbinder med hyggelige hendelser i livet ditt

Det lønner seg å rydde

Hva skal du så gjøre med de forskjellige ryddekategoriene?

Kategorien for søppel er egentlig ganske så enkelt – her gjelder det rett og slett å kvitte seg med greia. Er tingen ødelagt, er det vel heller ingen andre som vil ha det?

Usikker-tingene er litt vanskeligere. Her må du avveie om det lønner seg å oppbevare tingen. Kanskje det er greit å ha en usikker-kartong på loftet eller i kjelleren som du kan ta frem ved neste ryddeaksjon for å vurdere nok en gang?

Kategorien for sentimentale ting er nok den vanskeligste. Ting som minner oss om personer og hendelser, enten det er morsomme eller triste, burde du ikke kaste, men heller oppbevare på et spesielt sted eller i en egen kartong. Kanskje det er fint å kunne kose seg med slike minner senere?

Hva skal man gjøre med ting som er i orden, men som du ikke trenger?

Hva skal man gjøre med strikkegenseren fra bestemor som du ikke har brukt eller kanskje ikke passer engang? Eller hva med kjøkkenutstyr dere fikk til bryllupet (jeg husker med gru eggekokeren her i heimen).

Her i huset har vi noen kartonger hvor vi samler ting som vi ikke trenger lenger, men som er fullt brukbare. Du har forskjellige muligheter til å bli kvitt dem:

1) Selg tingene på Finn.no eller en av de mange kjøp- og salgsgruppene på Facebook.

2) Gi tingene til en lokal forening som arrangerer loppemarked.

3) Gi tingene til Fretex eller andre bruktbutikker som hjelper dem som trenger tingene mer enn deg.

4) Arranger byttekveld med venner og bekjente. Alle har noe «ræl» de kan ta med seg for å bytte bort. Det er et morsomt tema for en hyggelig kveld.

Er du ferdig med ryddeaksjonen og fått plass i skuffer og skap, bør du belønne deg selv – uten å kjøpe noe nytt selvsagt. Jeg synes det er en deilig følelse å vite at det er rent og pent rundt meg, og at andre kanskje har mer glede av de tingene som jeg uansett ikke brukte.

Rydding og orden må læres – lær familien din å rydde etter seg ved å bruke psykologiens makt

Ofte er uorden og rot kimen til diskusjon og krangel i familien. Dersom alle familiemedlemmene får frie tøyler, gir mange blaffen i å holde det ryddig rundt seg. Stort sett håper alle at en av de andre fjerner rotet for dem. Det er på tide å slå tilbake, slik at det ikke DU som blir hushjelpen.

Du må formidle et budskap til alle i familien om å holde orden rundt seg. Men masing hjelper ikke, ei heller kjefting. Det er i alle fall bare svært midlertidig virkningsfullt. Men psykologisk bearbeiding er svært undervurdert.

I første omgang må du finne ut hvor alle familiemedlemmene er likeverdige, alltid oppsøker og tilbringer litt rolig tid. Ja,jeg snakker faktisk om toalettet!

Du liker kanskje ikke å tenke over det, men vi alle tilbringer en god del tid på doen. Dersom du er så "heldig" å ha et lite toalett (slik Gjerrigknarkens familie har), kan du på en enkel måte fremme budskapet ditt om orden.

Gjør som Gjerrigknarken: Klistre en lapp på dodøren eller et annet sted som man ikke kan unngå å se på (i øynehøyde) når man sitter på.

Gjerrigknarkens ordensregler som forhindrer «kaos»

• Hvis jeg tar ut noe, legger jeg det tilbake etter bruk.

• Hvis jeg åpner noe, lukker jeg det etterpå.

• Når jeg mister noe, tar jeg det opp igjen.

• Når jeg tar ned noe, henger jeg det opp igjen.

• Hvis det er noe jeg trenger å kjøpe, skriver jeg det straks på huskelisten.

• Hvis det er noe som må repareres, fikser jeg det i løpet av tre dager eller kontakter en fagmann senest neste dag.

Hvis du vil bruke lappen min, kan du laste ned Gjerrigknarkens ordensregler her.

Man kan jo vanskelig måle effekten av et slikt budskap som alle ser dag ut og dag inn, men for meg virker det som om vi har fått mer orden i husholdningen.

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune: