< >
Annonse:

2018 - et nytt år med nye sparemuligheter

2018 - et nytt år med nye sparemuligheter Hva kan du gjøre i det nye året for å spare mest mulig? Det fine med tipsene mine er at du ikke behøver å føle skyldfølelse om du ikke følger alle tipsene. Alle monner drar og ethvert sparetiltak er flott, ikke sant?

I januar skal «alle» begynne å trene, spise sunt og slutte med både det ene og det andre. Men alle vet vi jo hvordan det pleier å gå med nyttårsforsettene – stort sett den veien høna sparker. Da er det bedre å ha som nyttårsforsett at du skal spare penger i det nye året – og så vanskelig er det faktisk ikke.

Noen sparetiltak gjennomfører du kun få ganger i året, mens andre krever litt disiplin hver dag eller uke.

Tips 1: Sett opp budsjett

Mange lever i nuet og har dårlig oversikt over inntekter og utgifter. Selvsagt er det ingen quickfix eller enkelt å budsjettere og føre regnskap over inntekter og utgifter, men jammen tror jeg fort det blir en vane og ikke minst disiplinerende å se hva man bruker penger på.

Stort sett alle vet akkurat hvor mye penger de får inn i løpet av en måned, og også hvor mye faste ting som mobilabonnement osv koster. Et budsjett er ikke verre enn at du setter opp en oversikt over alt du vet som kommer inn i løpet av en måned, og trekker fra alt du vet (eller ganske sikkert tror) du må kjøpe eller betale for i løpet av samme periode.

Er det penger igjen, så setter du av dette til sparing, eller du kan fordele noe av det på de tingene du liker best som du ikke har tatt med, altså prioritere med andre ord. Personlig synes jeg f.eks. at det er mye bedre å bruke penger på en skikkelig middag med familien, enn f.eks. å kjøpe aviser eller blader på impuls fra bensinstasjonen.

Går ikke budsjettregnestykket opp, dvs. summen av utgifter er høyere enn summen av inntekter, må du revurdere utgiftene dine; er det noen av de utgiftene du har satt opp som strengt tatt ikke er nødvendige? Eller kan du f.eks. utsette noen dem til neste måned eller enda senere?

Tips 2: Rydd opp i abonnement

Er du på jakt etter å spare penger, bør du ta en kikk på alle abonnementene du betaler for måned etter måned. Firmaer innen strøm, telefoni, TV, underholdning, internett, avis og helsekost priser seg lykkelig over å ha deg som kunde. De får jo tross alt inn penger jevnlig fra deg uten at de behøver å kjempe særlig.

Folk flest følger ikke godt nok med på de månedlige utgiftene. En ting er de vanlige sløseutgiftene som for eksempel ta-med-kaffe, fast food, snacks fra bensinstasjonen, taxi eller brus i tide og utide. De tingene summerer seg opp til en del tusen i løpet av et år.

Men abonnementer er ikke like synlige – pengene går kanskje rett fra konto via avtalegiro og e-faktura. Kanskje du ikke engang får varsel på e-post eller faktura i posten?

Enda verre er det med de tjenestene som bare suger penger rett fra kredittkortet – ofte internasjonale online- eller strømmetjenester. Du burde derfor ta en gjennomgang av alle abonnementene dine og føle på om du MÅ fortsette i samme stil.

Tips 3: Sjekk forsikringene dine

Jeg tar alltid en runde i begynnelsen av året med forsikringene og sjekker om jeg kan få dem billigere et annet sted.

Forsikringstilbyderne er litt for flinke til å skru opp prisene på for eksempel bil, så det kan fort bli noen tusen spart dersom du tar deg tid til en gjennomgang.

Tips 4: Kan du spare penger på å skifte mobiltilbyder?

Svaret er som oftest enkelt: ja. Dersom du ikke har skiftet mobiltilbyder på en stund, kan du kjapt spare flere hundrelapper i året på å bytte. Det er mange tilbydere som bruker Telenor- eller Telia-nettet til en mye gunstigere pris enn Telenor og Telia – som de fleste nordmenn bruker, selv om de er dyre.

Ta en kikk på gamle fakturaer fra mobiltilbyderen din og se hva du faktisk bruker av ringetid, mobildata og slikt. Deretter kan du for eksempel bruke min egen sammenligningsside og finne en rimeligere tilbyder. 

Tips 5: Ikke vær trofast mot banken din

Dersom du har boliglån, skal det ikke særlig mye til før du sparer mange tusen på å flytte lånet til en gunstigere bank. Ikke tenk at det er liten vits å skifte selv om du bare får 0,25% eller 0,50% - med boliglån vil du kjapt spare masse.

Jeg anbefaler deg å ta en kikk på Finansportalen, tjenesten fra Forbrukerrådet. Ta så kontakt med en bank som gir deg bedre vilkår enn din gamle og be om et tilbud fra dem.

Det er også smart å kontakte din eksisterende bankforbindelse og fortelle dem at du har fått et bedre tilbud et annet sted, da kan det godt være at de plutselig reduserer lånerenten din!

Tips 6: Rydd i skuffer og skap og selg unna

Mange av oss har ting og tang som vi ikke lenger har bruk for, men som andre kan være interessert i. Rydd i klesskap, i boden eller på loftet.

Ta bilder av tingene og legg dem ut til en gunstig pris på Finn eller andre bruktmarkeder på nett (jeg har gode erfaringer med lokale kjøp og salg-sider på Facebook – perfekt når noen kommer på døra for å hente det du vil bli kvitt).

Tips 7: Spar penger på drivstoff

Nå som prisene på drivstoff har økt til nye rekorder, er det kanskje på tide å bli litt smartere når det gjelder bilbruken?

En ting er å tenke gjennom om all kjøringen din faktisk er nødvendig, eller om du kan bruke apostlenes hester, sykkel osv. I tillegg går det an å kjøre mer økonomisk.

En annen viktig ting er å bruke rabatt-, bensinkort og slikt for å spare mest mulig. Det finnes en rekke kredittkort som gir deg opptil 4% rabatt på drivstoffet du kjøper – hvorfor ikke spare hundre- og kanskje tusenlapper i løpet av et langt drivstoffår?

Tips 8: Matbudsjettet kan minimeres ved å være litt smart

Det finnes enkle grep som reduserer matutgiftene dine – og det uten at du og familien behøver å leve på knekkebrød, havregrøt og suppe kokt på en spiker.

Start med å bruke handleliste og handle så sjelden som mulig – en gang i uka er en god start. Følg handlelisten og ikke stikk på butikken når du er sulten eller tørst. I tillegg bør du vurdere å kjøpe kjedenes egenmerker der disse tilbys – det smaker like godt, synes nå jeg.

Sett gjerne opp en middagsplan for en periode, slik at du kun handler inn det som virkelig er nødvendig. Ikke tenk at du må fylle opp kjøleskapet med all verdens og så lage mat ut fra det.

Akkurat det gjør nok alle de nordmenn som kaster mat som går ut på dato og ikke lenger er brukbar (husk forresten at datostempling av varer er uinteressant – bedre å bruke smak- og luktesansen din).

 

Har du planlagt å spare mer enn før i det nye året? Legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet og fortell hva du har tenkt å gjøre!

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:

Fatal error: Using $this when not in object context in /home/gjerri98/www/_v2/classes/CategoryPage.class.php on line 236