< >
🐇 TIPS: Bli med i påskekonkurransen min - vinn snop og flaxlodd
Annonse:

Hva kan DU gjøre for å redusere matsvinn?

Hva kan DU gjøre for å redusere matsvinn? I gjennomsnittet går faktisk hver fjerde bærepose med mat som vi kjøper i butikkene rett i søpla. For en typisk familie innebærer dette faktisk en sløsing av 20-30 000 kroner! Hva kan vi gjøre for å redusere sløsingen?

Jeg har snakket om matsvinn mange ganger før, og stadig vekk oppfordrer jeg folk til å handle i butikker som selger overskuddsvarer og varer med kort holdbarhet som f.eks. Holdbart, Havaristen og andre.

I tillegg er jeg selvsagt en fan av redusert-hyllene hos Kiwi, Rema, Coop osv. der du kan redde varer før de havner i søpla i butikken. Da er det ikke til å legge skjul på at jeg fikk rimelig bakoversveis for et par dager siden. Jeg la ut et bilde av en slik redusert-hylle fra Spar Karensfryd i Bergen og spurte folk om de kjøper slike varer. En person kommenterte at det vel bare var fattige og desperate folk som kjøpte slikt. Godt mulig hun ikke mente det på den måten, men det var slik mange oppfattet henne. La meg si det klart med en gang – å kjøpe varer til redusert pris er bare fantastisk. Du sparer selv penger og attpåtil gjør du miljøet en tjeneste. Vinn-vinn, så enkelt er det.

I gjennomsnittet går faktisk hver fjerde bærepose med mat som vi kjøper i butikkene rett i søpla. For en typisk familie innebærer dette faktisk en sløsing av 20-30 000 kroner! Hva kan vi gjøre for å redusere sløsingen?

Ikke handle mer enn nødvendig

Dersom du planlegger hva du trenger, enten det er til frokost, lunsj, middag eller kveldsmat, vil du fort merke at du legger igjen færre kroner hos matkjedene. Stiller du med handleliste og forsøker å begrense deg til for eksempel en ukeshandel, blir det færre impulskjøp som fyller opp skuffer, skap og kjøleskap unødig med all verdens. Sørg også for at handleturen starter hjemme med litt å drikke og spise – så gnager ikke sulten mens du virrer rundt med handlevogna.

Sjekk hva du har på lager fra før av

Vet du egentlig hva som befinner seg i matlageret ditt? En ting er kjøleskapet, der kikker du jo daglig. Men gjør du det samme i fryseren, spiskammerset eller bakerst i kjøkkenskapet?

Dersom du virkelig vil ha stålkontroll på alt av matvarer, tørrvarer, hermetikk og slikt som befinner seg i husholdningen, kan du henge opp lister som viser hva du har og få gjerne med utløpsdato (selv om den bare bør være veiledende). Det samme er supert å gjøre for fryseren, lag en liste med hva du faktisk har der. Eller du kan være flink å merke bokser og poser, så du faktisk vet hva som befinner seg der.

Bruk opp restene dine

Vi har stadig vekk restemiddager hjemme hos oss. Selvsagt forsøker vi å lage middagene slik at det blir minst mulig til overs – hvis jeg da ikke bevisst går inn for å lage store porsjoner som skal fryses ned (slik jeg nesten alltid gjør det med supper for eksempel). Og med litt god, gammeldags middagsplanlegging er det bare kjekt å koke litt ekstra ris den ene dagen for å ha i tomatsuppa neste dag osv. Her er det bare fantasien som setter grensene.

Rester fra gårsdagen smaker for øvrig godt som en liten lunsj dagen derpå eller kanskje litt kveldskos til en sulten en som kommer hjem fra trening?

Etter at vi fikk smoothiemaskin hos oss, forsvinner aldri den slitne frukten i søpla lenger. Det blir istedenfor deilig drikke.

Er du engstelig for melkeprodukter i kjøleskapet som har gått ut på dato? Bruk lukte- og smakssansene dine, som oftest går det helt fint å bruke varene – for eksempel i vaffel- eller pannekakerøre.

Det er utrolig hvor mye brød folk kaster – faktisk nærmere 190 000 brød HVER DAG. Og det er lenge før brødet blir grønt og ekkelt. Det enkleste er vel å dytte brødskiveren i toasteren, men hvorfor ikke lage ostesmørbrød, kavring, brødrasp, krutonger, bruschetta osv.

Mange baker selv og tar frem halve brød eller skiver fra fryseren etter hvert som behovet melder seg, men det kan jammen de som kjøper kjøpebrød i butikken også. Bruk brødskjæremaskinen eller skjær selv hjemme og del brødet opp i passende porsjoner før de fryses ned. Da sparer du også penger fremfor å kjøpe disse mindre brødene som i praksis er dyre greier.

Hjelp butikkene med å unngå å kaste mat

De fleste av oss håper vel at alle butikker har avtale med veldedige organisasjoner om å hente mat som er i ferd med å gå ut på dato, men det virker jammen ikke slik. Et tydelig bevis er jo alle dem som prøver seg på dumpster diving og har stor suksess med det.

Jeg har tipset om dumpster diving tidligere. Det hele dreier seg ganske enkelt om å avlegge containerne til butikken en visitt etter stengetid – husk å ta med deg poser, hansker og kanskje også en venn som kan hjelpe til. Man vil jo ikke sitte fast i containeren, vel?

Dumpster diving sitter kanskje litt langt inne for de fleste av oss, men den snillere varianten inne i butikken er som tidligere nevnt bare fryd og gammen: Kjøp mat som er i ferd med å gå ut på dato – flere kjeder plasserer varene slik at du enkelt kan finne dem. Spør gjerne betjeningen når det lønner seg å stikke innom akkurat din nærbutikk – kanskje det er om morgenen, kvelden etter et annet tidspunkt.

Og har ikke din sjappe en slik avdeling, bør du så absolutt spørre dem om det. Kanskje de skjønner at kunder etterspør slike varer fremfor at butikken skal kaste dem?

Har du fått med deg at noen butikker også har begynt å gi bort frukt og grønt som ikke lenger kan selges? Flott tiltak, men du kan faktisk også gjøre litt selv også. Dersom du skal presse appelsiner til juice, kan du vel like gjerne plukke dem som er litt myke da? Eller hva med brune bananer om sommeren dersom du uansett skal grille dem kullsvarte i aluminiumsfolie?

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:
Leter du etter noe spesifikt innen gjerrigknarkens blogg?