< >
Annonse:

Gjerrigknarkens guide til billig ferie

Gjerrigknarkens guide til billig ferie Forleden var fru gjerrigknark og jeg på familiebesøk i utlandet. Det er hyggelig å besøke familie for en billig penge - men det er også mulig å ordne billig ferie på andre måter! Men familiebesøk er jo ekstra trivelig da.

Må man bruke mye penger for å få best mulig ferie?

Mange mennesker føler at de må bruke en masse penger for å feriere «godt nok» eller tilfredsstille masekoppene i familien som gjerne vil oppleve fremmede strøk og slikt. - For noe tullball, sier denne gjerrigknarken. Derfor vil jeg gjerne snakke om hvordan du og familien din kan feriere billig, så billig som mulig.

Norgesferie må ikke være dyrt - bare fordi utlendingene synes det

Det er dem som mener det er dyrt å reise på ferie i eget land, men faktum er at vi nordmenn kjenner triksene som skal til for å gjøre norgesferien billigst mulig. Vi vet hvor vi skal handle billig mat, hvilke campingplasser som ikke suger pengene ut av lommeboka vår – og ikke minst er vi (eller kan bli) eksperter i slektsgransking.

Jeg har familie i Tyskland og vet hvor ofte de stusser når jeg forteller hvor tre- og firemenningene mine bor hen i Norge. De kjenner ikke begrepet «menning» engang.

Faktum er at en gjerrigknark som har lyst til å farte land og strand rundt så billig som mulig, gjør klokt i å holde rede på slekta si. Høres kanskje sleipt ut, men selvsagt setter jeg like stor pris på om mine fjerne slektninger også kommer på gårdsplassen vår for å hilse på. Et slikt «system» går begge veier!

Første bud for å komme i gang med slektninger er f.eks. Facebook – og det har jo mange fordeler å holde kontakten med slekta si, ikke bare gratis overnatting og kaffi og kaker. Og så er det jo beint ut hyggelig, trivelig og koselig å møtes i blant, ikke sant?

Ferie som i gode, gamle dager er enkelt, men herlig

Dersom du ikke planlegger å legge ferien etter hvor i landet familien bor, er det kjekkeste å finne tilbake til gode, gamle dager. Skal du planlegge sommerferien og har små barn, er det da vel ikke nødvendig å booke hotellrom og dyre hytter for å oppleve noe. Hva med å finne fram teltet som ligger godt gjemt på loftet?

Kanskje du innbiller deg selv at du er for gammel til å ligge i telt eller at ungene dine er så bortskjemte at de ikke tåler litt regn eller noen maur i soveposen? Tenk over om det er du selv som egentlig er blitt for bortskjemt...

Følger du med i media, så vet du at det formidles et inntrykk av at «folk flest» har hytte ved sjøen og på fjellet, men sånn har neppe de fleste av oss det. I alle fall ser jeg nok av folk i påska, vinter- eller sommerferien som ikke har slike «rikdommer». Men det passer liksom best å generalisere – «alle nordmenn reiser på hytta i vinterferien» og «alle nordmenn ligger på et svaberg utafor hytta si på sørlandskysten om sommeren». Pøh!

Fra gammelt av husker du kanskje somrene hvor teltet ble slått opp i hagen, på nabogården eller i skauen i lia ovenfor huset ditt. Var ikke det spennende tider? Tror du virkelig ungene dine krever tur til Thailand for å få litt spenning i sin «travle» barnehverdag.

Det enkle er ofte det beste

La oss ta f.eks. fjellturer med overnatting. Ingenting er så billig som å bruke beina – uansett hvor du er. Norge har vakker og stoisk natur som utlendingene betaler det hvite ut av øyet for å få lov til å oppleve. Gåturer i fjellheimen er topp og gir deg avslapping og lading av batteriene med en eneste gang.

Turistforeningen har en rekke hytter til utleie som du kan benytte til svært lave kostnader. Gå fra hytte til hytte, og opplev den fantastiske naturen i Norge. Statskog har forresten en rekke enkle hytter og koier som du kan låne helt gratis eller veldig rimelig – så det bør du sjekke ut.

Billige alternativer til hotellovernatting

Har du lyst til å oppleve byer eller kanskje andre land og mennesker og ikke krever hotelluksus, er sofasurfing (couch surfing) et glimrende alternativ. På den måten kommer du lett i kontakt med andre, så dette er absolutt noe for dem som er sosiale og vil ha kontakt med andre. Jeg selv har ikke prøvd dette, men har hørt mye positivt om det – sjekk ut f.eks. couchsurfing.com.

Et annet og billig alternativ til hotellovernattinger er Airbnb som de siste årene har blitt veldig populært. Tjenesten er kort fortalt korttidsleie av private boliger. Du betaler per natt eller per uke, alt etter hvor lenge du blir.

Nettsiden tilbyr et bredt utvalg av ulike typer boliger i de fleste byene i verden og brukes av millioner av brukere allerede. Trygt, enkelt og billig.

Hvordan skaffe seg biltransport hvis du ikke har bil selv?

I forbindelse med ferier kan det noen gang være greit med biltransport (de færreste sykler Norge på langs og tvers). Nå har familien min bil selv på grunn av at vi bor på bygda – og det omtrent ikke finnes offentlig transport her. Men bor du i byen er det slett ikke like nødvendig å ha/eie bil selv i hverdagen.

Da har du et problem når ferien krever transport, og det ikke finnes passende buss eller togforbindelse. Men fortvil ikke, for heldigvis finnes det smarte folk som har utviklet tjenester du kan dra nytte av. Sjekk returbiltjenester (leiebiler som trengs å bli kjørt tilbake til et spesielt sted) - søk på Google med ordet returbil - eller delingstjenesten nabobil.no.

Ferie behøver overhodet ikke bety at man må reise bort forresten. Kommende sommer har ikke jeg tenkt å reise bort i det hele tatt, kanskje bare en liten avstikker til familien min på Sørlandet. Men det betyr jo ikke at vi ikke kan få feriefølelse!

Borte bra, men hjemme best

En hyggelig hjemmeferie krever kanskje litt kreativitet og litt godvilje fra alle parter, men er ikke så vanskelig å få til – hvis alle er innstilt på å gjøre det beste utav situasjonen.

Dersom du husker sommeren i fjor, så var den jo genial for de fleste av oss. Kanskje det blir like bra i år - da er det vel liten vits i å reise bort? Eller hva med å sette dere uti solveggen og nyte varmen når de inneklemte dagene kommer. Hva med TV-forbud og heller spille brettspill (det elsker jeg å gjøre!)? I det hele tatt gjøre ting sammen fremfor at hver og en sitter med nettbrettet eller mobilen og koper.

Uansett, ha en god og billig ferie!

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:
Leter du etter noe spesifikt innen gjerrigknarkens blogg?