< >
🎅 TIPS: Vinn iPhone 16 Pro, Playstation 5, flaxlodd og sjokolade i Gjerrigknarkens Julekalender! Sjekk også min store oversikt over gavmilde julekalendere med flotte premier!
Annonse:

Slik lager du en ukeplan for middagene dine

Slik lager du en ukeplan for middagene dine Har du problemer med matsvinn og matvarer som blir dårlige i kjøleskapet ditt? Må du handle flere ganger i uken fordi du mangler ingredienser til ditt neste måltid? Da trenger du sannsynligvis en ukeplan for måltider og handling av matvarer!

Nordmenn kaster omregnet hver femte handlepose i søpla. Det er jo ikke bra for miljøet, men det er jo selvsagt elendig for lommeboka også. Hver husholdning kaster hvert år tusenvis av kroner rett ut av vinduet – eller rettere sagt i søppelbøtta.

Dersom du vil unngå slik sløsing (som man kanskje ikke engang merker, da det skjer i det stille og i det lange løp), bør du vurdere å starte med en plan for middager og handling. Prøv det, og du vil se at over tid vil du spare tid, penger og kanskje til og med få et mer variert kosthold – i tillegg til at du vil glede deg over å kaste mindre.

Fordeler med en regelmessig middagsplanlegging

1. Du sparer tid på planleggingen.

Når du lager en ukeplan investerer du litt tid en gang i uken, men slipper å bruke tid hver enkelt dag for å finne ut hva du skal lage til middag og kanskje må handle inn.

2. Du sparer tid når du handler.

Med en handleliste for en hel uke i slengen sparer du tid i butikken og slipper unna fristelsene. Dersom du pleier å handle i den samme butikken hver uke, kan du til og med sette opp handlelisten etter hvordan du pleier å bevege deg rundt i butikken. Ingen vits i å kikke i frysedisken (og kanskje oppdage fristelser) dersom du uansett ikke skal handle slike varer, ikke sant?

3. Du sparer penger når du planlegger.

Dersom du planlegger måltider og handling i forkant, kan du samtidig sjekke ut tilbudene fra matbutikkene – enten ved å bruke tilbudsavisene eller tilbudsappene som finnes – og på den måten spare der du kan. Ser du i avisen eller i appen at brokkoli er råbillig hos Rema 1000 kommende uke, lønner det seg fort å planlegge middagene deretter, bare som et eksempel.

4. Du unngår å kaste mat.

Med en ukeplan kjøper du bare det du virkelig behøver og forbruker i løpet av en ukes tid. Dermed kan du redusere matsvinnet hjemme til omtrent null, i alle fall dersom du husker på å legge inn restedager når du ser at det mengdemessig ikke stemte helt. Når du planlegger middagene, vil du også oppdage at det er enklere å spise sunnere. Bare tenk deg hvor ofte man kommer hjem fra jobb og lurer på hva man skal spise, da er det lett å la seg friste til å spise usunn og kjapp mat fra fryseren.

5. Du spiser mer variert og sunn kost.

Når du planlegger matspisingen, er det lettere å se helhetsbildet i hva du pleier å spise. Kanskje mandag er kjøttfri, torsdag er fiskedagen, fredag er taco eller lignende. Det samme gjelder med matvarer, så unngår du kanskje poteter og ris annenhver dag?

Lager du en ukeplan, kan du også lettere planlegge bruk av frukt og grønnsaker – det er jo ofte slike ting som havner i søpla, tenker jeg. Jo kjappere du får brukt opp de godsakene i løpet av uka, jo mer vitaminer og mineraler får du i deg.

Slik går du frem for å lage en optimal ukeplan

Det er selvsagt mange måter å lage en best mulig ukeplan for måltidene på, det enkleste er å finne frem papir og blyant.

Jeg ville gjort det på følgende måte:

Sett deg sammen med familien og lag en oversikt over alle matrettene som dere liker, pleier å spise, burde spise og har lyst til å prøve ut. For å gjøre det hele til en opplevelse, kan dere bruke gule lapper og klistre på en stor plakat eller vegg.

Du vil se at det dukker opp en rekke forslag som igjen kan danne utgangspunkt for forskjellige ukeplaner. Noen bruker faktisk dette som utgangspunkt for en hel månedsplan, men det er kanskje litt vel ekstremt for deg som vil begynne med middagsplanlegging i det små.

Med dette som utgangspunkt kan du som demokratisk valgt matsjef sørge for å lage ukeplan som både har noe nytt, noe tradisjonelt og ikke minst noe som flere i familien liker.

En annen variant er å samle familien på et tidspunkt, f.eks. i helgen, og finne ut hva dere ønsker å spise kommende uke. Du vil kjapt merke at barn er utrolig takknemlig over å bli en tilnærmet likeverdig partner i dette, og det kan fort resultere i mindre «gnåling» ved middagsbordet. De vet jo at alle må tilpasse seg, men at alle også har noen godbiter i vente.

Ut fra ukeplanen lager du en handleliste. Jeg har vanligvis to lister hengende, en for middagsplanlegging og en liste for andre ting som vi må handle – og som kanskje plutselig dukker opp som et behov. Husk for all del å sjekke skap, bod, spiskammers, kjøleskap og fryser for å se hva du allerede har i hus og ikke behøver å kjøpe.

Foto: Dreamstime

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune: