Lønner det seg å handle dagligvarer i Sverige?
Mange nordmenn handler dagligvarer i Sverige. Men det er viktig å konsentrere seg om varene man sparer mye på å kjøpe - og for all del ikke glemme at det er noe som heter reisekostnader. Ellers går fort vinninga opp i spinninga.Hvem reiser til Sverige for å handle
Du har kanskje ikke regnet på om du sparer penger på å reise på tur til Sverige for å handle? En undersøkelse utført av Norges Handelshøyskole viser at seks av ti nordmenn har handlet dagligvarer i Sverige siste år.
Ifølge undersøkelsen er det folk i Østfold, Vestfold og Akershus som er ivrigst på å dra over grensen for å handle. Men jeg tipper også en god del folk fra Oslo og Buskerud tar turen. Jeg selv bor i Buskerud og handler et par ganger i året i Sverige, og det hadde jeg ikke gjort om det ikke lønte seg, for å si det sånn.
De som sjeldnest reiser til Sverige er naturlig nok de som bor lengst unna. 24 prosent av vestegdene handlet i Sverige siste året, mens andelen var 29 prosent i Rogaland og i Sogn og Fjordane. Jeg synes da faktisk dette var nesten høye tall, jeg da.
Nå tipper jeg nok at tallene hadde vært annerledes dersom man hadde tatt med Danmark i undersøkelsen, for det er selvsagt enklere for rogalendinger og sørlendinger å reise til Hirtshals for å shoppe i utlandet. Og det gjør de så absolutt!
Og for all del: Glem ikke at mange trøndere reiser til Storlien eller Åre, eller at nordlendinger som bor gunstig handler i Finland. Men media fokuserer som oftest på steder som Svinesund, Charlottenberg, Strømstad – for det er dit folkemassene fra Norge strømmer til.
Husk å regne med kostnadene til selve reisen
Mange antar at det ikke lønner seg å reise til Sverige for å handle – bilturen og bompengene må man jo ikke glemme. Men å regne på utgiftene er jo ikke all verdens vanskelig.
Jeg har regnet ut hvor mye det koster for vår bil å ta turen til Svinesund. Dersom jeg kun regner med bompenger og drivstoff, ligger utgiften på 350 kroner. Man skal selvsagt også ta høyde for andre kostnader i forbindelse med bilholdet, slik som slitasje, vedlikehold, spylervæske osv. Det er jo vanskelig å regne på, så jeg har ganske enkelt satt utgiften vår til Sverigetur til 500 kroner for å ha noe enkelt å forholde meg til.
Kloke økonomer hevder også at det innebærer en kostnad at man i seg selv bruker noen timer på en handletur, men dette er jo ikke aktuelt om jeg bytter ut sofakosen eller ettermiddagsturen i skauen med en tur til Sverige. Det er vel ikke så mange av oss som tar oss fri fra jobb for å dra på harrytur?
Dersom du skal regne ut hvor mye det koster deg å rene reiseutgifter, kan du f.eks. benytte deg av bompengekalkulatoren til Fjellinjen. Da får du opp avstand i kilometer og hvor mye du må betale i bompenger – til og med inkludert brikkerabatt om du har slikt.
Da har du funnet avstanden mellom ditt hjem og stedet i Sverige og setter så opp et regnestykke for å finne ut hvor mye du bruker i drivstoff:
XX mil x forbruk X literpris = kostnad i drivstoff
f.eks. 37 mil x 0,6 liter/mil x 13 kr/liter gir en kostnad på ca. 290 kroner.
Lag en plan før du drar
Det er viktig å huske på at ikke alt er billigere i Sverige. Særlig dersom du drar til et kjøpesenter, er det lett å la seg friste til å handle mer enn du trenger. Reiser du på impuls eller for kosens skyld, er det lett for at vinningen går opp i spinningen.
Klær og sko er det fint lite å spare på å handle i Sverige, ei heller bleier som det har vært priskrig på i Norge i årevis. Husk også på at det kan være ugunstig å handle store mengder frukt og grønt, for dette er jo matvarer som blir kjapt dårligere. Så om du ikke har planer om å handle inn sunne saker til konfirmasjon, bryllupsfeiring eller andre festligheter, bør du være forsiktig med slike ting.
Som alltid bør du også for svenskehandelen ha en handleliste – dette er jo faktisk enda viktigere når du kommer til svenske matvarebutikker som jo inneholder mange flere varer og dermed fristelser enn norske Kiwi, Rema, Meny eller hva de nå heter.
Hva handler nordmenn i Sverige?
Planlegger du godt og handler for så mye du har lov til å innføre og har plass til i bilen, er det selvsagt nok av penger å spare på å handle i Sverige. Men det er nok smart å ha plass i fryser og kjøleskap – vi vil jo ikke spise opp alt i løpet av få dager, ikke sant?
Jeg tok en kjapp spørreundersøkelse blant medlemmene i Facebook-gruppa Sparetips og triks i hverdagen for å finne ut hva de handler på harrytur til Sverige.
- Kjøtt
- Brus og søtsaker
- Ost, smør og andre meieriprodukter
- Alkohol
- Vaskemiddel
- Tobakk og snus
- Tørrvarer
- Dyremat
- Glutenfrie produkter
- Vegan- og vegetarprodukter
Det er særdeles mye å spare på å kjøpe kjøtt i store pakninger. Med plass i fryseren og litt jobb fryser du enkelt ned i mindre porsjoner. Det samme gjelder for ost og smør også – fungerer finfint å fryse ned.
Når det gjelder hva slags kjøttvarer, så pleier rutinerte harryhandlere å peke på grillmat, kjøttdeig, andebryst, lammecaré, bacon, kyllingvinger, kebabkjøtt. Av meieriprodukter lønner det seg å kjøpe alt av vanlige oster, vel kanskje unntak for brunosten, men også mozzarella, fetaost og smør.
Mange tror at man er nødt til å kjøpe alkohol, tobakk, brus og søtsaker for at en svensketur skal lønne seg, men det stemmer definitivt ikke. Men er du på jakt etter slike ting, lønner turen seg rimelig raskt. Handler du mer de dagligdagse matvarene, er kanskje ikke gevinsten like stor, men så snart du har spesielle matbehov, blir handleturen kjapt lønnsom. Særlig gjelder dette for veganere, vegetarianere, glutenallergikere og andre med spesielle matbehov. Her er det store penger å spare – du kan oppleve å få varene til halve prisen av det du må punge ut hjemme i Norge.
Husk tollgrensen
De fleste vet vel om tollgrensen på 10 kilo for kjøtt, men denne inkluderer også meieriprodukter. Blir du tatt med mer enn dette, er kanskje ikke turen like lønnsom lenger. Husk også verdigrensen på 3 000 kroner om du ikke er utenlands mer enn 24 timer. Det kan fort være smart å ha med seg i alle fall én person over 12 år for å sikre seg flere kjøttkvoter om du virkelig vil slå til.