< >
Annonse:

Slik tar du vare på basilikum - og unngår å kjøpe nye stadig vekk

Slik tar du vare på basilikum - og unngår å kjøpe nye stadig vekk Er du lei av at basilikumen du kjøper i butikken visner bort ganske så kjapt? Med et par enkle triks kan krydderurten holde lenge - og du slipper å irritere deg over at du stadig må kjøpe nye.

Krydderurter som f.eks. basilikum er som oftest psykologisk gunstig plassert i butikkens grøntavdeling i inngangspartiet. Sunne er de, og du får sikkert lyst til å kjøpe med deg en - kanskje denne holder litt lengre enn den forrige?

Basilikum er blant de mest populære variantene sammen med persille. Du kan bruke dem til så mangt, jeg setter særlig pris på varianter med tomat, mozzarella og fersk basilikum. Men også jeg har gått i baret mange ganger med krydderurten - og selvsagt ikke vært meg noen skyld bevisst. 

Det er klart at du må ta litt ansvar om en slik godsak skal overleve på kjøkkenbenken, i pallekarmen eller i en blomsterpotte på terrassen. Men det hele dreier seg egentlig bare om vann, vann og atter vann.

Her er i alle fall mine råd for å gi basilikum'en et langt og godt liv, med herlig utbytte for matlagingen din:

1. Ta basilikum ut av kjøpepotta og sett den i en større potte med litt ekstra blomsterjord. Med ekstra plass får røttene bedre vekstvilkår og bedre muligheter til å "lagre" vann.

2. Sett krydderurten på "riktig" plass. Basilikum liker det varmt og lyst. Aller best liker den seg ute - så lenge det ikke blir for kaldt. Men husk at planten langsomt bør vennes til sollys - ellers brenner bladene kjapt og blir brune.

3. Basilikum er grådig tørst og bør vannes hver eneste dag. Bruk gjerne en skål under og vann der, men i alle fall bør du unngå å vanne over bladene.

4. Når basilikum er klar til å høstes, bør du ikke rive av bladene du trenger. Bruk heller en saks og klipp bladene fra toppen. La de nederste bladene være, slik at planten kan jobbe videre og gi deg nye godbiter.

5. Klipp unna stygge eller misfargede blader som du uansett ikke kommer til å bruke, slik at planten kan konsentrere seg om å vokse nye og bedre skudd.

Tro meg, jeg er ikke særlig kjent for grønne fingre, men akkurat basilikum'en har jeg fått teken på. Kanskje du klarer det også?

OPPDATERT:

Tipser Jens M. kom over denne videoen som også gir mange gode tips:

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune: