< >
🎅 TIPS: Vinn iPhone 16 Pro, Playstation 5, flaxlodd og sjokolade i Gjerrigknarkens Julekalender! Sjekk også min store oversikt over gavmilde julekalendere med flotte premier!
Annonse:

Slik slipper du unna gebyrene fra overivrige parkeringsselskaper og -vakter

Slik slipper du unna gebyrene fra overivrige parkeringsselskaper og -vakter Ingenting ergrer bilister mer enn overivrige parkeringsvakter som smeller på kontrollavgifter i hytt og pine uten å legge godviljen til. Men visste du at det finnes muligheter til å slippe unna gebyrene?

Mange nordmenn setter likhetstegn mellom parkeringsbøter (som mange kaller det i dagligtale) og bøter du får av politiet for fartsoverskridelser og andre lovbrudd. Men parkeringsboten er egentlig ikke noe annet enn en avgift fordi et selskap mener at du har brutt en avtale mellom deg og selskapet. Det er viktig å huske på en ting: Det er ikke sikkert at parkeringsselskapet eller kommunen har rett i sitt «ønske» om å forlange ekstra penger fra deg.

Tidligere parkeringsvakt Mattias Thollander fortalte for et par år siden til Dagbladet at ca. 10% av alle kontrollavgifter er feil – og det har neppe endret seg siden den gang. Det kan derfor lønne seg å la være å sluke disse irriterende papirlappene på frontruta. Slå tilbake mot sleipe parkeringsselskaper og ivrige parkeringsvakter.

Sjekk skilt og merking av parkeringsplassen

Ved inngangen til parkeringsplassen skal du finne et skilt som forteller hva som er prisen på en kontrollavgift («parkeringsboten») hvis du ikke følger reglene på plassen.

Har du fått bot, bør du ta bilde av dette skiltet uten pris. Skulle du ikke få medhold, er det nemlig godt mulig at du får reduksjon i kontrollavgiften (klage til Parkeringsklagenemnda).

Parkeringsautomat

Ikke la en parkeringsbot få deg til å gi opp

Enkelte parkeringsselskaper ilegger også altfor stor bot i forhold til «forbrytelsen», noe du kan klage på.

Pass på dersom du har fått bot for å stå «utenfor oppmerket felt». Det er hjulene som teller, og dersom hjulene har fysisk kontakt med streken eller om bakenden (på for eksempel en campingbil) dekker over streken skal du ikke godta å få ekstragebyr.

Dårlig synlig parkeringsbillett

De fleste av oss som parkerer og får bot, har betalt parkeringsavgift. Dessverre er det i mange tilfeller parkeringsvaktene som har dårlig (gang)syn eller ikke ønsker å se billetten du har lagt i frontruten. Svært mange av sakene i parkeringsklagenemnda går på nettopp dette.

Derfor har jeg faktisk begynt å ta bilde av parkeringslappen i frontruta når jeg må krype til korset og betale for parkering et sted. Mobilen er jo uansett i lomma!

Ikke godta bot selv om billetten din ligger opp ned på dashbordet. Klag og send inn kopi av billetten med kontrollnummer. De fleste selskaper annullerer da boten.

Dersom du får bot for «dårlig synlig billett», bør du ta bilder fra en rekke posisjoner på utsiden av frontruta. Selvsagt ber du selskapet om å få tilsendt parkeringsvaktens bilder. Husk at om vinteren er det den ivrige kontrollørs jobb å skrape snø og is fra frontruta for å se om billetten er synlig. Dessverre er mange vakter særdeles late og vil bevege seg minst mulig, ei heller legger mange godviljen til…

Som jeg nevnte, bør du alltid be om bildedokumentasjon fra parkeringsselskapet. Husk at bilder uten skilt ikke er gyldig bevismateriale – da er det bare å bestride i vei.

Bruk kundemakten din

Dersom du vet at parkeringsplassen du har parkert på eies av butikken du ofte handler i, bør du slå av en prat med butikkeieren.

Fortell på en pen måte hva som har skjedd og gjør det klart at det ikke blir noen flere handler dersom ikke butikken viser litt smidighet.

Bruk kundemakten din

Ofte er det slik at utleierne av slike private parkeringsplasser har mulighet til å be selskapene om å stryke bøter.

Har du parkert for lenge?

Sjekk botens tidspunkt med din billett. Noen ganger treffer man på parkeringsvakter som ikke har begrep om tid! Er det kun snakk om få minutter over tiden, bør du bringe saken videre.

Hjelp hverandre og gjør livet vanskelig for parkeringsvakter med pengebehov.

Dersom du står på en kundeparkeringsplass der du kan stå gratis mot å trekke en parkeringslapp, kan du være snill mot andre som har glemt å gjøre nettopp det.

Still deg opp ved parkeringsautomaten og skriv ut en rekke lapper som du igjen fester under vindusviskerne til nabobilene dine. Kanskje de gjør det samme for deg en gang?

Klag dersom du ikke er enig

I første omgang klager du direkte til parkeringsselskapet. Husk mest mulig dokumentasjon og bilder. Får du ikke medhold av selskapet, er neste steg Parkeringsklagenemnda.

Funker ikke klagen i Parkeringsklagenemnda (sitter nok noen ivrige representanter fra forskjellige parkeringsselskaper der), er Forliksrådet neste. Her er kravene til bevisførsel betraktelig høyere enn i nemnda, noe som gir større sjanse for at parkeringsselskapet gir seg.

Hvordan unngå parkeringsbot?

Hva kan du gjøre for å slippe å få bot?

Noen hevder det kan være smart å forvirre parkeringsvaktene ved å ha en rekke billetter liggende godt synlig i vindusruta, selvsagt inkludert den som er gjeldende. Ikke vet jeg om det funker – sånn at vaktene ikke gidder å lete etter korrekt lapp, men men...

Du kan sannsynliggjøre at bilen ikke var i bruk av deg på tidspunktet for feilparkeringen. Dersom du oppgir andre som disponerer bilen, er det opp til parkeringsselskapet å finne frem til synderen. Og det kan jo bli vanskelig dersom alle blånekter!

Sørg for å ha parkeringsbilletten lett synlig. Hos f.eks. Clas Ohlson kan du kjøpe en enkel og billig sak som du klistrer på innsiden av bilvinduet for å holde fast parkeringsbilletten. Da skal det godt gjøres for det griske parkeringsselskapet å ilegge deg avgift!

Ekstremvarianten som kanskje skremmer vettet av betjenten

Skriv ut et parkeringsskilt som er en avtaletekst mellom deg som bilfører og enhver som forsøker å gjøre noe med bilen din (for eksempel ta bilde av den).

– Jeg har utarbeidet et skilt som pålegger forskjellige urimelige honorarer og betaling for leie av kjøretøyet under forskjellige vilkår. Prisene er satt helt vilkårlig, og urimelig høyt. Når jeg en sjelden gang pålegges en kontrollavgift, sender jeg regning til selskapet, fratrukket kontrollavgiften, forteller Rasmi Krippendorf på sin egen nettside. Han er også behjelpelig med et skriv som nok vil få parkeringsselskapet til å steile!

Husk å unngå dyre telefonnumre når du ringer og kjefter på parkeringsselskapet

Selskaper som EuroPark, Q-Park, Easypark og hva nå disse «onde» selskapene heter, forsøker å tjene noen kroner på telefonoppringinger også. Unngå de femsifrede numrene eller 815-numrene!

Bruk nettsiden til firmaene og lett frem deres vanlige telefonnummer eller søk via for eksempel tlfnr.com der du finner en rekke vanlige telefonnumrene til alle lurifaksene.

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune: