< >
🛒 Vinn din egen handlekurv med matvarer 👈 last opp en kvittering og du er med!
Annonse:

Slik holder melken seg best i sommer

Slik holder melken seg best i sommer Alt for mange av oss heller ut melken så snart 'best før'-datoen er passert. Oppbevares melken riktig holder den i de fleste tilfeller langt over datoen. Med disse enkle grepene kan du forlenge holdbarheten til melkekartongen i sommervarmen. Foto: Melk.no.

Pasteurisering forlenger holdbarheten

I Norge blir det meste av melken lavpasteurisert, noe som betyr at den varmes opp til 72 °C i 15 sekunder. Dette er en skånsom behandling som gjøres for å drepe uønskede mikroorganismer som enten kan forårsake sykdom eller forringe melken. Melken får dermed en stabil og god kvalitet, og samtidig lengre holdbarhet. Verken smak eller næringsinnhold i melk påvirkes nevneverdig av lavpasteurisering.

Har du lagt merke til at noen melkevarianter kan stå i romtemperatur i butikk, eller at de har en ekstra lang datostempling trykket på emballasjen? Dette er melk som er pasteurisert ved høyere temperaturer (ultrapasteurisering/UHT) og denne melken har en holdbarhet på opptil 6 måneder etter at den tappes på kartong og før den åpnes. Eksempler på dette er noen varianter av smaksatt melk og laktosefri melk.

Forskjell på «Siste forbruksdag» og «Best før»

«Siste forbruksdag» settes på lettbedervelige matvarer som ferskt kjøtt og fisk som kan bli helsemessig utrygge etter datoens utløp. En «best før»-dato handler derimot om hvor lenge produsenten kan garantere for kvaliteten til et produkt, forutsatt at det håndteres riktig. Melk og meieriprodukter har nesten utelukkende «best før»-merking.

Datomerkingen på meieriproduktene har lite å si dersom sansene dine forteller deg at produktet fortsatt er bra. Det er opp til forbruker selv å vurdere om melken kan brukes både før og etter datoen ved å lukte, smake og se på den. Blir vi flinkere til dette kan vi både spare penger og unngå unødvendig matsvinn.

Ikke sett melken i kjøleskapsdøren

For at melken ikke skal forringes må den håndteres og oppbevares riktig. Melk skal oppbevares kjølig, helst mellom 0 og 4 °C, og den bør ikke stå i sollys. Unngå derfor at melk blir stående lenge i solen på frokostbordet i sommer.

Når du handler melk i butikk er det lurt å kjøpe melk aller sist, og melken bør settes i kjøleskap straks du kommer hjem. Mange tror at kjøleskapsdøren er en god plassering for melken, men det stemmer ikke siden melken fort kan bli utsatt for varierende temperaturer om døren åpnes ofte.

Det beste er å plassere melken i en av hyllene lengst ned i kjøleskapet, hvor det er kaldest.

Melk kan fryses ned

Det er ingen grunn til å helle ut melk, så lenge den lukter, smaker og ser fin ut. Er du skeptisk til å drikke melken etter denne datoen, selv om sansene dine sier at den er fin, kan du bruke den i for eksempel grøt, bakverk, vafler, pannekaker eller lapper. Du kan også fryse den ned.

Tint melk vil endre utseende, men den kan fortsatt brukes til bakst og annen matlaging.

Fakta om melk og holdbarhet

* Mesteparten av melken i Norge lavpasteuriseres, som innebærer at den varmes opp til 72 °C i 15 sekunder.

* Melkens «best før»-dato settes til 13 dager etter at melken blir tappet på kartonger på meieriet.

* Melk som er pasteurisert ved høyere temperaturer (ultrapasteurisering/UHT) har en holdbarhet på opptil 6 måneder etter at den tappes på kartong og før den åpnes.

* Melken bør oppbevares ved 0-4 °C i en av hyllene lengst ned i kjøleskapet, hvor det er kaldest. Unngå å oppbevare melk i kjøleskapsdøren.

* Unngå å sette melk i sollys.

* Dekk godt til mat med sterk lukt så forandrer ikke melken smak.

* Melk kan også fryses. Bruk den da i bakst eller lignende innen 6 måneder.

Kilde: Pressemelding fra Opplysningskontoret for meieriprodukter

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune: