124 vinnere i det ukjente lotteriet

Gunnar Moen i Grønt Punkt Norge minner alle om å kildesortere drikkekartongen, og skrive navn og nummer for å delta i Returkartonglotteriet. Foto: Grønt Punkt Norge.
Grønt Punkt Norge har i 2023 delt ut 1,6 millioner kroner i Returkartonglotteriet. Selv om det er gratis å delta, er det ikke alle som vet om muligheten.

Helt siden 1997 har nordmenn skylt og brettet melkekartonger i håp om å vinne penger i Returkartonglotteriet. I over 25 år har også lotteriansvarlig Gunnar Moen i Grønt Punkt Norge delt ut premier.

– Det er et privilegium å gi pengepremier til barn, skoler, institusjoner eller bare mannen i gata, som har vært flinke til å kildesortere drikkekartongene sine, sier Moen.

Navn og nummer

Som lotteriveteran får han ofte spørsmål om lotteriet fortsatt eksisterer.

– Returkartonglotteriet lever i beste velgående. Vi har hatt ulike premier opp gjennom, men vi har de siste årene delt ut 1,6 millioner kroner fordelt på 124 vinnere og fire trekninger i året.

Det er også tre andre spørsmål til som ofte kommer:

– Hvordan deltar jeg?

– Du skriver navn og nummer på den du vil skal vinne på drikkekartongen, og kildesorterer den som vanlig. Du kan delta med alle slags drikkekartonger som til melk, juice, vaniljesaus eller vaskemidler. Det er ikke bare et melkekartong-lotteri.

– Gjelder det i hele landet?

– Ja, vi trekker vinnere fra hele Norge.

– Må jeg levere kubbe?

– Du velger selv om du leverer enkeltkartonger eller vil stappe en kubbe. Du er med i trekningen av alle premier uansett.

Flest vinnere i Viken

I 2023 var det to menn og to kvinner fra Enebakk, Bergen, Svolvær og Stavanger som ble de heldige vinnerne av hovedpremiene på 100.000 kroner.

I Viken ble det til sammen trukket ut 24 vinnere av 10.000 kroner, som gjør dem til årets toppfylke. Nest beste fylke ble Innlandet med sine 14 vinnere, mens Asker og Bergen ble årets beste kommune med sine tre vinnere. (se fullstendig statistikk lenger ned).

– Spesielt hyggelig er det å dele ut premier til barnehager, skoler eller andre frivillige organisasjoner, sier Gunner Moen.

Det var til sammen sju barnehager, tre skoler og to organisasjoner som fikk 10.000 kroner ekstra, etter å ha kildesortert drikkekartongene sine.

Miljøet vinner uansett

Returkartonglotteriet ble opprettet for å motivere flere til å kildesortere. Derfor er det helt gratis å delta, og det eneste du trenger er å skrive navn og nummer på kartongen før du kildesorterer den.

– Mottoet vårt har hele tiden vært at miljøet er uansett vinneren. Ettersom hver kartong både er et lodd, men også blir materialgjenvunnet når det kildesorteres, sier Gunnar Moen.

Tall fra Norsk Returkartong, returselskapet som sikrer gjenvinning av kartongemballasje i Grønt Punkt Norge-systemet, viser at nesten 11.000 tonn drikkekartong kildesorteres i året.

Vinnerfakta 2023

De fire toppremiene på 100.000 kroner gikk til en kvinne i Enebakk, en mann i Bergen, en kvinne i Stavanger og en mann i Svolvær.

Totalt ble det delt ut premier på 10.000 til sju barnehager (Kinn, Flekkefjord, Vefsn, Levanger, Voss, Sørreisa, Nes) tre skoler (Østre Toten, Tinn, Indre Østfold) og to organisasjoner (Alvdal, Sula) 79 kvinner og 29 menn.

Her er hele lista over 10.000 vinnerne: (antall vinnere i parentes)

Viken (24): Bærum (2), Hol, Ringerike, Nes (2), Vestby, Lier, Lillestrøm (2), Asker (3), Nittedal, Råde, Sarpsborg, Rakkestad, Fredrikstad (2), Gol, Eidsvoll, Ullensaker, Follo, Indre Østfold 

Innlandet (14): Grue, Lillehammer (2), Ringebu (2), Sør-Odal, Gran, Stange (2), Østre Toten (2), Åmot, Vestre Slidre, Alvdal 

Vestland (13): Voss (2), Lærdal (2), Bremanger, Stord, Kinn (2), Bergen (2), Ulvik, Sunnfjord, Alver 

Agder (13): Arendal, Grimstad (2), Lindesnes (2), Kristiansand (2), Risør, Lillesand, Birkenes, Lyngdal, Vegårdshei, Flekkefjord 

Trøndelag (13): Verdal (2), Rindal, Skaun, Namsos, Ørland, Oppdal, Trondheim (2), Røros, Steinkjer (2), Levanger 

Troms og Finnmark (11): Tromsø (2), Andøy, Senja, Lyngen, Harstad, Bardu, Alta, Hammerfest, Ibestad, Sørreisa 

Vestfold og Telemark (10): Skien (2), Notodden (2), Fyresdal, Sandefjord (2), Nome, Færder, Tinn 

Nordland (8): Sømna, Narvik, Rana (2), Bodø (2), Vågan, Vefsn 

Møre og Romsdal (7): Herøy (2), Ålesund, Molde, Ørsta, Kristiansund, Sula 

Rogaland (4): Sandnes, Stavanger, Haugesund, Karmøy 

Oslo (3)

Dette er Returkartonglotteriet

  • Lotteriet har eksistert siden 1997, og driftes av Grønt Punkt Norge på vegne av Norsk Returkartong.

  • Skyll kartongen, press den flat og skriv navn og telefonnummer på kubben eller enkeltkartongen.

  • Du kan delta med alle typer drikkekartong i alle størrelser. Også kartongene som tåler væske og inneholder bønner, knuste tomater, sauser, puddinger og til og med vaskemidler kan delta.

  • Kartongene med navn og nummer kildesorterer du som normalt, for de fleste er det sammen med papp og papir. Sjekk www.sortere.no hvis du er i tvil i din kommune. 

  • Fire ganger i året trekkes vinnere.

  • Kartongene trekkes først lokalt på 80 forskjellige steder over hele landet. Avhengig av innbyggertall, trekkes det ut mellom én og syv kartonger, til sammen rundt 180 kartonger hvert kvartal.

  • De lokale vinnerne går videre til en nasjonal trekning hvor det trekkes 30 vinnere av 10.000 kroner og 1 vinner av 100.000 kroner.

  • Totalt er det 124 vinnere i Returkartonglotteriet hvert år.

Aktuelle saker fra den siste tiden: