Russebiler er gamle - vær obs!

Foto: Gjensidige
Foto: Gjensidige
Gjennomsnittsalderen på russebiler og -busser er hele 25 år, viser tall fra Gjensidige. Bruk noen få tusenlapper på en verkstedkontroll anbefaler selskapet.

- Mange har budsjetter på kanskje flere hundre tusener av kroner, og da er det vel verdt å bruke et par tusenlapper på en ekstra kontroll, sier kommunikasjonsdirektør Øystein Thoresen i Gjensidige i en pressemelding.

Selv om alle bilene er godkjent av Statens vegvesen, er det likevel stor forskjell på en 25 år gammel bil og en nyere bil.

- Alle kjøretøy slites med årene, og har behov for tettere oppfølging på særlig det tekniske, sier Thoresen. Som eksempel nevner han økt brannfare knyttet til elektriske/tekniske innretninger og ledninger.

- Et viktig punkt er kontroll av kokepunkt for bremsevæske, sier han. En verkstedkontroll kan avsløre feil og mangler, og er en billig investering i trygghet.

Økt risiko for personskader

Gjensidiges tall viser at risikoen for personskader øker med alder på kjøretøy generelt, og derfor også russebiler.

- Når snittalderen er så mye som 25 år, er det åpenbart at faren er betydelig større, fastslår kommunikasjonsdirektøren.

Det er også muligheter for å få tatt en kontroll uten kostnad. Statens vegvesen tilbyr gratis teknisk kontroll av russekjøretøy på gitte datoer.

Aktuelle saker fra den siste tiden: