Nordmenn grensehandlet for 2 milliarder i september

Foto: Gjerrigknark.com
Foto: Gjerrigknark.com
Tall fra Statisk Sentralbyrå viser at nordmenn handlet for 2 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i september. Litt over halvparten ble brukt på varer som ofte blir omtalt som høyt avgiftsbelagte i Norge: brus og mineralvann, alkohol, snus og tobakk samt godteri og sjokolade.

Varegruppen det klart ble brukt mest penger på var dagligvarer. Nordmenn brukte 684 millioner kroner på mat- og dagligvarer, noe som tilsvarer 34 prosent av det totale beløpet oppgitt for grensehandel i september 2019.

Her er oversikten over hva nordmenn handler:

  • Dagligvarer og mat 34 prosent
  • Alkohol 18 prosent
  • Brus og mineralvann 11 prosent
  • Snus 9 prosent
  • Tobakk 7 prosent
  • Sjokolade og godteri 6 prosent

Andre varer står for ca. 15 prosent av grensehandelen, dette inkluderer klær og sko, kosmetikk og apotekvarer, drivstoff, bolig- og interiørvarer, bildeler og elektronikk.

Av de som var på grensehandel i september 2019, kjøpte 69 prosent med seg mat eller dagligvarer for å ta med hjem. Brus og sjokolade/godteri var det henholdsvis 61 og 60 prosent som handlet med seg. Halvparten handlet alkohol og 42 prosent handlet snus og tobakk.

De fleste handler naturlig nok i Sverige, der nesten 88 prosent av pengene som ble brukt på grensehandel ved dagsreiser til utlandet ble lagt igjen. Danmark og Finland stod for henholdsvis 4 og 2,7 prosent av grensehandelen.

Det er kanskje ingen stor overraskelse at området Strømstad/Nordby/Svinesund er den soleklart mest populære destinasjonen for grensehandel i Sverige. På andreplass følger Charlottenberg.

Har du lyst til å lese hele undersøkelsen, finner du den hos SSB.

Aktuelle saker fra den siste tiden: