NAF om drivstoffprisene: - Dette er testen på om vi har en distriktsregjering

Foto: Gjerrigknark.com.
Foto: Gjerrigknark.com.
NAF-sjef Stig Skjøstad raser over at regjeringen ennå ikke har fått kontroll på de galopperende drivstoffprisene. På ett år har prisene steget med 40 prosent. - Prisøkningen rammer distriktene mest, og burde vært møtt med kraftige avgiftskutt, sier han.

NAF-direktøren mener at regjeringen nå må vise at de er en regjering også for Distrikts-Norge. Tall fra NAF viser at ni av ti i distriktene bruker bil på sin hverdagsreise. Det er samtidig i distriktene at elbil-andelen er lavest.

- Det er ingen tvil om at de høye drivstoffprisene rammer distriktene dobbelt, sier Skjøstad i en pressemelding. - Derfor er det oppsiktsvekkende at vi har en uttalt distriktsregjering som ikke evner å gjøre noe med de høye drivstoffutgiftene.

Løftebrudd
Skjøstad reagerer på at regjeringen ikke holder egne løfter, hvor de i Hurdalsplattformen skriver at de skal kutte avgifter som rammer vanlige folk. Han viser til at på drivstoff er det rom for kraftige kutt, som vil merkes på pumpene:

- Nesten halvparten av pumpeprisen er avgifter til staten. På ett år har pumpeprisen på diesel økt med mer enn 40 prosent. Andre land i Europa møter dette med kutt i avgifter og tilskudd til bileiere, mens i Norge gjør vi ingenting. Dette kunne regjeringen gjort noe med om de ville, sier han.

Skjøstad mener at håndteringen av energikrisen står til stryk. I flere måneder har regjeringen villet vente å se, mens prisene bare har økt. Det kjennes i norske husholdninger.

- For svært mange, spesielt i distriktene, er drivstoff en nødvendighet i hverdagen fordi det ikke finnes alternativer til bilen, og disse bilene går på diesel og bensin. Da rammer det hardt når du må betale nær 30 kroner literen.

Aktuelle saker fra den siste tiden: