Kostnadsbevisste elbilkjøpere

Så lenge du kan lade bilen hjemme, er drivstoffkostnadene lavere enn du kanskje tror. Sånn strømprisen og dieselprisen er nå, er det fire ganger dyrere med diesel. Foto: NAF.
Så lenge du kan lade bilen hjemme, er drivstoffkostnadene lavere enn du kanskje tror. Sånn strømprisen og dieselprisen er nå, er det fire ganger dyrere med diesel. Foto: NAF.
Langt flere elbilister regner inn månedlige driftskostnader i bilkjøpet enn de som eier en bensin- eller dieselbil. – Enda flere ville vurdert elbil om de også tok med de månedlige driftskostnadene i regnestykket, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Seks av ti av elbilister svarer at de regnet inn driftskostnadene sist de kjøpte bil, mens én av tre bensin- og dieselbilister svarer det samme. Det kommer frem i en ny undersøkelse Norstat har gjort for NAF.

Elbil billigst i drift
Kjøpsprisen er det aller viktigste i regnestykket både for elbilister og fossilbilister. Forsikring, lånekostnad og verditap er også med i folks beregning. Betydelig flere elbilister tar i tillegg med månedlige driftskostnader.

- Regnestykket over driftskostnadene er i favør elbilen. Kan du lade hjemme får du veldig lave drivstoffkostnader. I tillegg er bompengene og servicekostnadene lavere. Elbil er klart billigere i drift enn bensin-, diesel- eller ladbar hybridbil, sier Sødal.

Så mye sparer du i drivstoffutgifter
Med en spotpris på gjennomsnittlig 1,50 kroner per kilowattime (kWh) gjennom et år, ville lading av en elbil med kjørelengde på 12.000 kilometer og snittforbruk på 19 kWh per 100 kilometer kostet rundt 3800 kroner med strømstøtte, inkludert moms og nettleie. Uten strømstøtte ville det kostet 5800 kroner i året.

En dieselbil med samme kjørelengde og snittforbruk på 0,65 liter per mil ville kostet 15.600 kroner i året, forutsatt en literpris på 20 kroner.

Strømstøtte blir ladestøtte
Om den gjennomsnittlige spotprisen i stedet lå på fem kroner per kWh ville lading av elbil vært litt dyrere enn å fylle dieselbilen, om det ikke hadde vært for strømstøtten. Med strømstøtte ville ladekostnaden fortsatt ikke blitt høyere enn 4800 kroner.

- Så lenge du kan lade bilen hjemme, er drivstoffkostnadene lavere enn du kanskje tror. Sånn strømprisen og dieselprisen er nå, er det fire ganger dyrere med diesel, sier Nils Sødal.

Tabell
Da du kjøpte din siste bil, hvilke kostnader tok du med i regnestykket ditt? Velg alle faktorer du tok med.

Hvilke kostnader regner du med i bilbruk?

Aktuelle saker fra den siste tiden: