Bilkjøp: Bilprisen er mindre viktig for de som har gått over til elbil

Foto: NAF/Motor.
Én av tre elbilister vil kjøpe elbil neste gang, uansett om bilen er dyrere enn en tilsvarende bensin- eller dieselbil. – En gang elbilist, alltid elbilist. De som eier bensin- og dieselbiler i dag er betydelig mer pris-sensitive, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

NAFs ferske undersøkelse, Elbilmonitor, viser at de som eier en elbil i dag vil velge elbil også ved neste bilkjøp nær sagt uansett. Også om elbilen er dyrere enn en tilsvarende bensin- eller dieselbil. Én av ti oppgir at de er villige til å betale 30 000 kroner mer, og noen få er villige til å betale både 60 000 og 90 000 kroner mer.

- Elbileierne er fornøyde med valget sitt og ser fordelene ved å eie en elbil. Det er rimeligere bilhold og fungerer godt i hverdagen, sier Sødal.

Førstegangskjøperne vanskeligere å overbevise

Dagens eiere av bensin- og dieselbiler svarer tvert om at elbilen må være betydelig billigere for at de skal velge den. Nær én av fire svarer oppgir at de vil velge bensin- eller dieselbilen uansett prisforskjell, mens én av ti oppgir at de vil velge elbilen om den er 90 000 kroner billigere.

- Dette viser at overgangen til elbiler ikke går av seg selv. Det er fortsatt viktig med elbilfordeler ved kjøp av bil, mener Nils Sødal. - Derfor må regjeringen holde elbilavgiftene i ro når de legger statsbudsjettet for 2025, fortsetter han.

Vil velge den biltypen som er billigst

Det er også betydelig forskjell mellom dagens elbileiere og andre i andelen som svarer at de vil gå for den billigste bilen, uansett drivlinje. Det er flere bensin- og dieselbilister som oppgir at de vil velge den billigste, enn blant elbilistene. Forskjellen er så stor som 11 prosentpoeng.

- Undersøkelsen viser at de som har blitt elbilister i stor grad fortsetter å være det. Og de er villige til å betale mer for det enn å gå tilbake til en bensin- eller dieselbil, avslutter Nils Sødal.

Tabell

Se for deg at du skal kjøpe ny bil og står mellom en elbil og en bensin- eller dieselbil. Begge dekker behovene dine i hverdagen på omtrent samme måte. Hvordan må kjøpsprisene på de to være for at du velger elbilen?

Aktuelle saker fra den siste tiden: