Slik gjør du grillmåltidet sunt og billig

Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt
1 av 3 nordmenn griller minst en gang i uken i grillsesongen. Med skyhøye matvarepriser er det nok derfor mange som er ute etter råd til hvordan de kan gjøre grillmåltidet litt mindre dyrt, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

Slik gjør du grillmåltidet sunt og billig

1 av 3 nordmenn griller minst en gang i uken i grillsesongen. Med skyhøye matvarepriser er det nok derfor mange som er ute etter råd til hvordan de kan gjøre grillmåltidet litt mindre dyrt, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

– Det er stor forskjell i kilopris på kjøtt og fisk versus de fleste grillgrønnsaker. Ved å la en større andel av grilltallerkenen være grønnsaker sparer du utvilsomt penger. La “tilbehøret” få hovedrollen, sier hun.

Med grillgrønnsaker trekker hun frem norske grønnsaker i sesong.

– Hva med nykål på grillen med en herlig tahinisaus, eventuelt enda enklere, med grillet sitron til, en klatt smør, salt og pepper? Hjertesalat er også godt å grille. Grillet blomkål er nok en favoritt- gjerne med litt BBQ saus på.

Menn griller kjøtt - kvinner har mer grønt på tallerkenen

Sagen viser til en landsrepresentativ omnibusundersøkelse gjennomført av Norstat på oppdrag fra OFG i 2022 hvor hele 46 % av de som pleier å grille oppgir at grønnsakene vanligvis utgjør mindre enn 16 % av grillen. Kjøtt, pølser og burgere er det vi griller mest av, og ikke overraskende griller menn mer burgere og kjøtt enn kvinner.

Kvinner griller litt mer grønnsaker enn menn, og det er flere kvinner enn menn som sier de griller grønnsaker hver gang; 19 % vs 8 %.

– Det er godt å vite at hele 8 av 10 som regel har en salat til grillmåltidet, men jeg er sikker på at mange kunne spart mye penger på å også la mer av det som legges på grillen, være grønt. Bare en porsjon med grillet nykål kan lett ta opp plassen på halve tallerkenen, så kan en frisk salat komme i tillegg, sier ernæringsrådgiveren som påpeker at det da blir mindre plass til det som koster litt mer.

Vanlig misoppfattelse: Tror de trenger mer protein

– Det er ikke uvanlig at man hører; “nei, men jeg må jo ha protein”. Sannheten er at behovet for protein faktisk er en del mindre enn hva mange tror. De fleste kan ta utgangspunkt i 1 g protein per kg kroppsvekt. Trener man veldig mye kan opptil 2 g per kilo kroppsvekt være fornuftig, sier ernæringsrådgiveren og påpeker at dette dekkes helt uproblematisk gjennom helt vanlig mat, og at man ikke trenger kjempestore biffmåltider eller proteinshaker for å dekke behovet.

– Så en litt mindre biff, kyllingfilet eller fiskefilet på tallerkenen er faktisk helt greit for de fleste! Faktisk er det protein i mange grønnsaker også, riktignok en del mindre enn i “hovedproteinkildene” men det bidrar i totalen, sier hun og forteller at også korn er en viktig kilde til protein i det norske kostholdet.

5 favoritter på grillen:

Grillet hjertesalat med peanottsaus

Grillet norsk nykål

Grillet blomkål

Grillede småtomater

Grillet kinakål

Fakta: Godt for helsen

  • Forbruksundersøkelsen “5 a day Europe” viser at Nordmenn spiser for lite grønt. Kun 18 % når de anbefalte 5 om dagen (500 gram frukt og grønt, halvparten av hver, hver dag).

  • Spiser du 5 om dagen og har et sunt kosthold for øvrig, reduserer du risiko for en rekke kreftformer og andre livsstilssykdommer.

  • Frukt- og grøntinntaket gir effekt på helsen umiddelbart ved å bidra til en god fordøyelse og et mer stabilt blodsukker, samt bedre metthetsfølelse grunnet det høye fiberinnholdet.

  • Frukt, grønnsaker, bær og poteter er den eneste kilden til vitamin C i kostholdet og inneholder også en andre rekke viktige vitaminer og mineraler som kroppen trenger.

Aktuelle saker fra den siste tiden: