Slik unngår du å kaste frukt og grønt før ferien

<br />
<b>Notice</b>: Undefined index: main_image_text in <b>/home/gjerri98/www/_v2/content/pages/current-story.php</b> on line <b>176</b><br />
<br />
<b>Notice</b>: Undefined index: title in <b>/home/gjerri98/www/_v2/content/pages/current-story.php</b> on line <b>176</b><br />
Ernæringsrådgiver Iselin Sagen fra OFG gir tips til hvordan du kan unngå å kaste frukt og grønt når du skal på ferie eller når du kommer hjem.
Sommerferien er rett rundt hjørnet, og mange gleder seg til avslappende dager. Kanskje skal du ut å reise? Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) gir deg nyttige tips for å minimere matsvinn før du drar på ferie, og for å gjøre det litt mer trivelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.

– Den beste måten å unngå matsvinn på er å planlegge måltidene nøye dagene før du drar. Se over hva du har i kjøleskapet og bruk opp dette, istedenfor å handle mer. Det du ikke får brukt, kan fryses eller tørkes. Men det er ikke bare å legge alt rett i fryseren, mange grønnsaker bør forvelles først, forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra OFG.

Derfor bør grønnsakene forvelles først

Frukt og grønnsaker som du ikke rekker å spise før ferien, kan enkelt fryses ned. Å fryse grønnsakene er et godt alternativ, men de fleste bør kuttes opp og forvelles.

– Forvelling kan høres komplisert ut, men det innebærer egentlig bare å koke grønnsakene raskt og deretter kjøle dem ned. Denne prosessen er viktig for å bevare grønnsakenes næringsinnhold, konsistens og smak. Ved å forvelle unngår du at grønnsakene blir myke og mister smaken, sier ernæringsrådgiveren. Hun forteller at dette er hensyntatt når du kjøper ferdige fryste produkter i frysedisken, og at frukt og grønt fra frysedisken er like sunne som ferske.

Løk, purre, paprika, tomater og krydderurter skal ikke forvelles før frysing. Løk, purre og paprika kuttes i terninger og fryses ned i en lufttett boks eller frysepose. Tomater kan fryses hele. Etter en runde i fryseren egner disse grønnsakene seg best til å brukes i en varm rett, og ikke som ferske grønnsaker til ferske salater eller lignende.

Frukt og bær fryses ferske uten å forvelles. Frukten kuttes opp først. Et godt tips er å fryse ned frukt og bær i porsjonsposer til smoothie.

Suppe og saus i fryseren

– Har du tid er det lurt å lage tomatsaus eller tomatsuppe av tomatene som du ikke får spist før ferien og fryse ned i porsjonsbegre. Perfekt å ha i bakhånd når ferien er over, og den hektiske hverdagen starter igjen, sier Sagen.

Rotgrønnsaker og poteter som må brukes? Lag en deilig suppe, avkjøl og frys ned om du ikke får spist den før avreise. Potet gir god konsistens til suppen. Se våre suppeoppskrifter her.

Tørk og frys urter

Friske urter kan tørkes eller fryses for å forlenge holdbarheten. Bind dem sammen i små bunter og heng dem opp på et tørt og varmt sted. Når de er tørre, kan du smuldre dem opp og oppbevare dem i lufttette beholdere. Tørkede urter kan brukes i matlagingen hele året. Urter er også fine å fryse. Finhakk urtene og putt dem i en isbitform med litt olivenolje før de fryses ned, da kan du kan ta opp en terning og legge den rett i pannen når du skal steke noe. Urter kan også hakkes og fryses i isbitformer med vann, perfekt å ha i supper og gryter.

Slik forveller du grønnsaker

For å forvelle grønnsaker før frysing trenger du en stor bolle med isvann (helst med isbiter), en kjele med kokende vann, og en sil eller et dørslag.

Slik gjør du:

 1. Rens og vask grønnsakene. Forbered en stor bolle med iskaldt vann og isbiter.

 2. Kok opp usaltet vann. Når vannet fosskoker, kan du starte forvellingen.

 3. Legg 0,5-1 kg grønnsaker i et dørslag og sett det i det kokende vannet, slik at vannet dekker grønnsakene helt.

 4. Beregn koketiden fra når vannet begynner å koke igjen etter at du har tilsatt grønnsakene. Pass på at de ikke koker for lenge.

 5. Flytt dørslaget til isvannet for rask nedkjøling, og la grønnsakene ligge der like lenge som koketiden.

 6. La grønnsakene renne godt av på en rist eller papirhåndkle.

 7. Pakk dem inn og frys dem med det samme.


Notice: Undefined index: url in /home/gjerri98/www/_v2/content/pages/current-story.php on line 194

Aktuelle saker fra den siste tiden: