Hvordan spare penger på strøm i 2022?

Strømmen er dyrere enn noen gang, og det er vanskelig å finne måter å betale minst mulig for strømmen. På denne siden har jeg samlet noen av de triksene jeg kjenner til for å kunne spare mest mulig i forbindelse med min egen strømbruk:


Hvordan spare penger på strøm?

Benytt et selskap som tilbyr prismatch

Prismatching er en form for prisgaranti som noen strømselskaper tilbyr. Om du benytter deg av garantien deres så kan du fra måned til måned få samme pris på strøm som det den beste aktøren i markedet tilbyr - uten å bytte strømselskap.

Les mer om prismatch her

Velg billigste strømselskap fra Forbrukerrådets oversikt

Forbrukerrådet har en egen strømprisoversikt over hvilke strømselskaper som til enhver tid har de billigste strømavtalene, både for spotpris pris og fastpris på strøm.

Det lønner seg virkelig å følge med på denne listen både når du skal velge strømselskap og om du eventuelt skal gjøre prismatching.

Se de billigste strømselskapene her

Energieffektivisering av boligen

Bor du i en trekkfull bolig med gammeldagse oppvarmingskilder er det stor sjanse for at du "fyrer for kråka" og at det er mange energieffektiviseringstiltak du kan gjøre for å bruke mindre strøm:

Minuset er selvfølgelig at de fleste av disse tiltakene koster ganske mye - så du må selv vurdere om det er investeringer som du er villig til å ta og om de vil lønne seg i det lange løp. Særlig hvis du ikke eier boligen selv vil mye av dette være uaktuelt.

God gammeldags strømsparing

Å spare strøm eller å bruke strøm mer effektivt høres kanskje kjedelig ut, men det hjelper. Jo mindre strøm man bruker, jo mindre penger betaler man både til strømselskapet, i nettleie til nettleieselskapet og avgifter til staten.

Strømsparing er alle vaner du kan endre for å rett og slett forbruke mindre strøm. For eksempel kan strømsparing innebære:

  • Dusje kortere tid
  • Varme opp færre rom
  • Senke innetemperaturen
  • Fyre med ved istedenfor strøm
  • Skru av varme om natten og når du ikke er hjemme

Dette er absolutt ikke alle triks i boka. Du kan lese flere av mine strømsparetips her. Du må selv finne ut hva som passer for deg og din lommebok!

Produsere strøm selv

Et av tiltakene for å redusere strømregninga som har blitt mer og mer populært de siste årene er å legge solceller på taket slik at man kan produsere strøm selv.

Overskuddsstrømmen du produserer selges tilbake til strømselskapene, men det viktigste med egenprodusert strøm er den strømmen du ikke kjøper. Det vil si det du forbruker selv av egenprodusert strøm betaler du ikke nettleie og avgifter på heller!