< >
Annonse:

Slik kjøper du sko på en smart måte og bevarer dem lengst mulig

Slik kjøper du sko på en smart måte og bevarer dem lengst mulig Sko har vi ikke lenger bare på beina for å unngå å bli våte og kalde, de skal jo se bra ut også. Men hvor mange bruker skoene til de er utslitte, og hvem oppsøker skomakeren? I tillegg tipser jeg om hvordan du kan unngå å bruke unødig mye penger når du skal kjøpe sko.

Enhver gjerrigknark gremmes over å skulle kjøpe nye sko før det gamle paret er utgått (bokstavelig talt), men ofte er det andre i familien som vil ha nye sko. Så hvordan kan man tilfredsstille alle?

Jeg har noen tips til hvordan du kan spare penger på skokjøp. Samtidig er det greit å vite hva man selv kan gjøre for å holde på skoene lengst mulig.

Kjøp sko på internett

I gamle dager satt folk ved kjøkkenbordet og nileste papirkataloger fra såkalte postordrefirmaer. Det var ikke vanlig i vår familie å kjøpe sko på postordre, men i dag kan man lettere se på skoene via internett. Du må ikke kjempe deg gjennom alle skobutikkene i sentrum eller på nærmeste kjøpesenter.

Det er som oftest enkle løsninger for å sende varer i retur, og dermed er det ingenting som hindrer deg i å arrangere det reneste moteshow for store og små med sko i hjemmet. På den måten kan du også «lure inn» billigere varianter.

Det er faktisk mange som handler sko etter pris og hylleplassering, selv om de færreste av oss vil innrømme noe slikt. Hvor mange ganger har jeg ikke hørt at «de skoene er billige, da duger de ikke». Godt mulig at det kan være slik, men jammen er ikke nødvendigvis dyre sko nødvendigvis noe bedre.

Men hvis du våger deg utpå internett for å ha skomoteshow, så er det altså plenty med nettbutikker der ute med perfekte returordninger, om de nå heter Zalando, Skomani, Skoringen og La Redoute. De har ofte gode tilbud.

Ellers anbefaler jeg, når du har sett deg ut et merke/modell du liker, som ved all annen netthandel å bruke prissammenligningstjenester som f.eks. Prisjakt for å finne ut hvilken nettbutikk som selger dem billigst. Et lite søk etter rabattkoder for den aktuelle butikken kan også lønne seg!

Bruk outlet og billigbutikker for å få billigere sko

Du har kanskje faste butikker som du går til når du skal handle sko? Når jeg handler sko med andre i familien, opplever jeg ofte at de ikke engang ønsker å gå inn i skobutikkene som selger spesielt rimelige sko.

Dersom du har krevende familiemedlemmer som vet nøyaktig hva de er på jakt etter, må du i alle fall sjekke ut outletbutikkene (fabrikkutsalg) som etter hvert dukker opp rundt de store byene.

Outletvarer er ikke annenrangs produkter, men kanskje ikke absolutt siste skrik. Har du satt dine bein (!) i en skobutikk på et outletsenter, vet du hvor mye du kan spare (selv om det ikke akkurat er de rimeligste alternativene).

Reparer skoene selv – du kan klare det

Det er faktisk en del ting du kan gjøre selv når skoene trenger reparasjon og litt ekstra pleie. Slikt sparer deg for en del innhugg i lommeboken.

Dersom sålen løsner, kan du med litt superlim gjøre bot på skaden. I tillegg kan det være kjekt å ha litt kontaktlim tilgjengelig for å lime fôr som løsner og rifter i hæltrekket.

Har du glidelås på støvler eller sko, bør du sørge for at den ikke sprekker. Smør den inn med litt nøytral skokrem, da glir glidelåsen lettere og blir mindre slitt.

Visste du forresten at skomakere anbefaler svarte sko, i alle fall hvis du skal bruke dem mye? Rett og slett fordi det er mye lettere å pusse en svart sko fin enn en lys sko.

Prøv å pusse skoene dine ofte, fordi det er mye enklere å holde en pen sko pen. Dersom skoene dine er skitne, er det større fare for at du kaster dem eller i verste fall kjøper nye…

Mange typer sko har også godt av å impregneres jevnlig for å beholde sine vannavstøtende egenskaper. Impregneringsspray er en mye billigere enn å måtte kjøpe nye sko fordi de trekker inn fukt.

Oppsøk skomakeren før det er for sent

Det er ikke alle ting som en lekperson kan fikse selv når det gjelder skoene. Dersom du ser at sømmene begynner å gå opp eller hæl og såle er utslitte, bør du lete deg frem til nærmeste skomaker. Det beste er å google «skomaker + nærmeste by», så håper jeg du har flaks og veien ikke er for lang.

Før du leverer skoene inn hos en skomaker bør du imidlertid avtale/forhøre deg om pris. Enkelte ganger kan reparasjonen bli såpass dyr at det rett og slett er en bedre investering å kjøpe nye sko.

Skoene varer lenger med riktig skopleie

Du sparer mange kroner på å pleie skoene på korrekt måte. Her er noen enkle tips som folk flest kan klare uten problemer:

1) Ikke bruk de samme skoene hver dag. La skoene hvile.

2) Bruk skoblokker. Skoblokkere er ikke bare for italienske håndlagede sko, slik mange ser ut til å tro. Bruker du dem ofte i finskoene dine, vil de garantert holde passformen lenger. De koster heller ikke all verdens – du får dem for cirka en hundrings.

3) Et skohorn bør man også ha i hus. Det er selvsagt ikke fordi man skal tvinge føttene ned i skoene uten å knytte skolissene ordentlig. Et skohorn beskytter hælene, det har du sikkert merket. Enkle skohorn i plast (holder ikke evig) finner du hos IKEA til en tier.

4) Vask skoene med forsiktighet. Joggesko kan uten problemer puttes i vaskemaskin på 30 grader. Lærsko kan i krisesituasjoner også få seg en runde i maskinen, men det gjelder helst når andre rengjøringsforsøk har slått feil. La forresten skoene tørke uten varme, du kan gjerne legge i litt avispapir for å fremskynde tørkingen.

Har du et annet tips til meg? Legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet – del gjerne erfaringer om hvordan du sørger for at skoene dine holder lengst mulig.

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:
Leter du etter noe spesifikt innen gjerrigknarkens blogg?