Hvordan kan du redusere strømkostnadene dine?
Selv om strømmen i skrivende stund er billig, så kommer det en tid hvor det ikke er tilfelle. Det er spådd at prisen på strøm i et langsiktig perspektiv skal langt over nivået vi har i dag og derfor kan det være veldig greit å tillegge seg vaner som kan gjøre at du sparer strøm.TIPS: Ta en titt på min oversikt over hvordan du kan skaffe deg gratis strøm
Dette er tips som er enkle å ta i bruk og uten store kostnader. Det betyr at vi har ekskludert strømsparende tiltak som varmepumpe, solcellepanel og andre smarthus-løsninger som hevder å spare deg penger. Vi er rett og slett for gjerrige til å i det hele tatt vurdere slike tiltak.
Pass på at du har den beste strømavtalen til en hver tid
Det finnes i dag et stort antall av selskaper som alle hevder de er billigst på strøm og ikke minst så er disse villige til å betale for å få deg som kunde. Det kan være introduksjonstilbud som gratis strøm, redusert strømpris eller lignende. Ofte så skriver jeg om noen av de gode tilbudene på min side om gratis strøm.
Dersom man skal benytte seg av slike tilbud, så er det selvfølgelig viktig at man leser alle vilkår og alt med liten skrift. Det er viktig å skille gode tilbud fra såkalte "lokketilbud".
Følg med på strømprisen
Stadig flere strømselskaper lar deg følge med på strømprisen og ikke minst på analyser som gir deg varsel når strømprisen er høy. For veldig mange så vil det være umulig å få noe særlig ut av nettopp dette, men det finnes noen unntak. Om du f.eks har en elbil, så kan du bruke denne informasjonen til å lade elbilen din når strømmen er billig. Dette kan sammenlignes med de som følger med på bensinprisene og fyller på når det er billig.
Foreløpig er det kun Tibber som har et skikkelig automatisk system på dette, men ryktene sier at de mer etablerte strømselskapene er på vei inn med akkurat samme produkt. Glitre Energi er et slikt selskap.
Varmekontroll og strømsparing
Nå som vi nærmer oss kaldere temperaturer, så vil vårt strømforbruk øke betraktelig. 60 % av strømmen norske husstander forbruker går nettopp til oppvarming. Noen av oss er så gjerrige at vi heller tar på oss en ullgenser og ullsokker, men det trenger ikke å være slik.
Det finnes nå nemlig noen enkle dingser som du kan koble rett i kontakten og du kan kontrollere ovnen din fra telefonen. Det betyr at du kan sette ned varmen i huset når du er på jobb, sover eller er andre steder. Når du er hjemme, så kan du sette varmen opp på nivået du ønsker. Det er en enkel stikkontakt som du enkelt bare plugger inn og koblet til ditt WIFI-nettverk. Prisen for disse starter på 200 kroner, og den kan derfor raskt tjene seg inn igjen.
De billigste kontaktene ser ut til å selges på Clas Ohlson, men det kan jo være du er heldig og finner noen som selger de brukt på Finn.no.
Sparedusj
Hvis du har en stor familie eller over gjennomsnittet glad i å ta lange dusjer, så har du sikkert merket at varmvannet går fort. Det er ikke bare kjedelig for den som kommer etter deg når tanken er tom, men det er kjedelig når du får strømregningen. For det er nemlig slik at man bruker ganske mye strøm når man varmer opp vannet. Med en sparedusj så kan du dusje lenger uten å tenke på at vannet tar slutt eller at strømregningen blir høy.
Flere moderne dusjer er ganske sparsommelige, men nødvendigvis ikke like effektive som en sparedusj. Hvis du ønsker å teste hvor mye vann din dusj bruker, så kan du enkelt bruke en tiliters bøtte. Legg dusjhodet i bøtta og se hvor lang tid den bruker på å fylle seg opp. En sparedusj bruker gjerne rundt 6 liter i minuttet mens enkelte andre dusjer gjerne bruker opptil 24 liter i minuttet.
Solventilator
Dette er et tips som ikke er veldig kjent for norske huseiere men har du en hytte med solcellepanel, er sjansen stor at du har vurdert dette. En solventilator er en liten ventil med solcellepanel som flytter luft inn/ut. Om du har et gammelt hus, vil du kunne spare strøm ved å bruke en solventilator. Det er kjent at hus med høy luftfuktighet gjerne tar lenger tid å varme opp. Med en solventilator vil det gå raskere å varme opp. Dette vil ikke være et særlig godt tiltak hvis du i dag bor i et nyere hus med en ny standard.
De er veldig enkle å installere og koster heller ikke mye. De kommer i flere forskjellige størrelser og forskjellige kvaliteter. I tillegg er det ofte noen som er til salgs på Finn.no til en svært god pris.
Foto: Unsplash.