< >
Annonse:

Lave drivstoffkostnader er viktigste elbilfordel

Lave drivstoffkostnader er viktigste elbilfordel Avgiftsfritak og rimeligere bompasseringer er viktig, men den aller viktigste elbilfordelen er billig drivstoff. De som kan lade hjemme har billig drivstoff. Strømstøtten har blitt en elbilfordel.

I en undersøkelse Norstat har gjort for NAF, oppgir nær fire av ti at lavere drivstoffutgifter er den viktigste elbilfordelen. På andre plass kommer ingen avgift eller moms når man kjøper en ny elbil.

- Nå kommer det både moms på deler av kjøpesummen og en ny vektavgift som gjør elbilene dyrere. Så avgiftsfrie elbiler er en elbilfordel som står for fall, sier Nils Sødal, senior kommmunikasjonsrådgiver i NAF.

Det er altså utsiktene til å kutte løpende kostnader til drivstoff som peker seg ut, nå som myndighetene faser ut elbilfordelene. Strøm er billig drivstoff selv med rekordhøye strømpriser.

- Kan du lade hjemme med strømstøtte er drivstoffkostnadene fremdeles veldig lave, men prisene når du lader langs veien på hurtigladere har kommet opp på et nivå som gjør at det er like dyrt som bensin eller diesel, sier Sødal. - Riktignok er det ladeavtaler som kan gjøre hurtigladingen billigere, fortsetter han.

Beregninger NAF har gjort viser at en elbil med normalt strømforbruk ville betalt det samme for ladingen hjemme når strømprisen ligger mellom fem og seks kroner per kilowattime som en dieselbil fylt med diesel til 23 kroner literen.

Drivstoffutgifter årlig kostnad:

* Strømpris 5 kroner/kWh med strømstøtte: 4800 kr

* Strømpris 5 kroner/kWh uten strømstøtte: 15 829 kr

* Strømpris 6 kroner/kWh uten strømstøtte: 18 679 kr

* Diesel 23 kr/l: 17 940 kr

- Strømstøtten redder elbilladingen. Og selv uten strømstøtte, må strømprisene ligge jevnt på mellom fem og seks kroner per kilowattime før det blir like dyrt som å tanke diesel, sier Nils Sødal.

Tabell: Hvilken fordel er viktigst for deg om du skulle velge elbil?

Viktigste elbilfordel

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune: